Skip to main content

Helleniq Energy: 179 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο – Ώθηση από εξαγωγές, πετροχημικά και ΑΠΕ

Helleniq Energy/FACEBOOK

Στόχος η λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030

Την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει το θετικό «momentum» που καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του έτους και τους υπόλοιπους μήνες του 2024 εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2024 σε τηλεδιάσκεψη αναλυτών.

Ειδικότερα, η διοίκηση του ομίλου ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία των εξαγωγών στο κύκλο εργασιών του ομίλου, ενώ υπογράμμισε την έμφαση στην ανάπτυξη νέων ΑΠΕ, καθώς και την πρόθεση για ενίσχυση των δραστηριοτήτων σε διεθνείς αγορές. Ως προς τον τομέα των ΑΠΕ, ο άμεσος στόχος της διοίκησης είναι η διεύρυνση του πράσινου χαρτοφυλακίου από τα 381 MW στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου
σε περίπου 600 MW ως το τέλος του χρόνου.

Η παραγωγή και οι εξαγωγές βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ενώ αντίστοιχα θετικό πρόσημο είχαν και τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν σε 338 εκατ. ευρώ και τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα 179 εκατ. ευρώ, μεγέθη τα οποία εμφανίζονται αυξημένα έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν κυρίως από το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, την αποτελεσματική λειτουργία των διυλιστηρίων, με αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων. Επιπρόσθετα, οι εξαγωγές κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό των τελευταίων 3 ετών, ενώ στα «συν» της περιόδου εγγράφεται και η βελτιωμένη συνεισφορά από τους κλάδους των πετροχημικών και ΑΠΕ.

Η παραγωγή προϊόντων για το α’ τρίμηνο 2024 αυξήθηκε κατά 5% στους 3,8 εκατ. τόνους, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από το α’ τρίμηνο 2020. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων σε όλες τις αγορές, που διαμορφώθηκαν στους 4 εκατ. τόνους (+8%), με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 62% των συνολικών όγκων.

Οι ΑΠΕ

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η HELLENiQ RENEWABLES συνεχίζει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, αυξάνοντας στο τέλος του α’ τριμήνου 2024 τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 381 MW. Επιπρόσθετα έργα 0,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Επισημαίνεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW.

Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030. Να προσθέσουμε ότι ο όγκος των επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ και αναβαθμίσεις μονάδων ανήλθε στα 93 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων από τις τρισδιάστατες (3D) γεωφυσικές καταγραφές σε 3 θαλάσσιες περιοχές («Ιόνιο», «Block 2», «Block 10»), καθώς και από τις δισδιάστατες (2D) καταγραφές που είχαν πραγματοποιηθεί σε 2 θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την ερμηνεία τους να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης», ολοκληρώθηκαν, επίσης, τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές και θα ακολουθήσει η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων.

Εσωτερική αγορά

Αύξηση 2% γνώρισε επίσης και η ζήτηση στην εσωτερική αγορά με τα τελικά νούμερα να διαμορφώνονται στους 1,6 εκατ. τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2024. Σε ανάλογη τροχιά βρέθηκαν και τα καύσιμα κίνησης με την κατανάλωση να βελτιώνεται κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη
περίοδο του 2023.

Τέλος, σημαντική αύξηση σημείωσε η ζήτηση αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων, για την ίδια περίοδο, κατά 19% και 9%, αντίστοιχα.