Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πρόσω ολοταχώς για τα 4 δισ. ευρώ η Alpha Bank

Στο -6% από το 1,79 ευρώ και τα υψηλά 4ετίας

Με μια απολύτως ικανοποιητική κίνηση αντιδρά σήμερα (16/5) η μετοχή της Alpha Bank στα εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου 2024, τα οποία έδειξαν αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 89% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύεται κατά 2,1% στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει στο 1,675 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Μαρτίου.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 2.40 το μεσημέρι έχουν διακινηθεί 5,8 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 9,7 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό ήδη αντιστοιχεί στο 110% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024, ο οποίος καθορίζεται στα 8,9 εκατ. ευρώ.

Β. Ψάλτης: Σκοπεύουμε να διανείμουμε 1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους της Alpha Bank

Σύμφωνα με τις πρωινές ανακοινώσεις της διοίκησης, τα καθαρά κέρδη έφθασαν στα 211,1 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο, λαμβάνοντας ώθηση από την εξομάλυνση του πιστωτικού κινδύνου. Την ίδια στιγμή, τα εξυπηρετούμενα δάνεια άγγιξαν τα 30 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά οδήγησαν την τράπεζα στην απόφαση επιστροφής 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους για το 2024, εκ των οποίων το 50% θα λάβει τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% τη μορφή επαναγοράς μετοχών.

Προς τα 4 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, δεν είναι τυχαίο ότι η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank οδεύει προς το ορόσημο των 4 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι φετινές αποδόσεις εξακολουθούν να είναι λιγότερο εντυπωσιακές σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι μέσα στο 2024 η συνολική άνοδος της μετοχής ανέρχεται στο +6,6% (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή συνεδρίαση), ενώ στο τελευταίο 12μηνο υπολογίζεται στο +38,5%.

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, η τρέχουσα τιμή της μετοχής, η οποία απέχει περίπου 6% από τα υψηλά 4ετίας του 1,79 ευρώ, αντιστοιχεί σε δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E 7,2x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV 0,54x.

Ο Ιταλός που κάνει άνω-κάτω τη δημόσια πρόταση στην EpsilonNet

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)