Skip to main content

Έντονη κινητικότητα στους μεγάλους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους: Τα deals, οι διαπραγματεύσεις και τα επόμενα βήματα

Τα σχέδια των ΔΕΗ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Helleniq Energy, Motor Oil

Σε φάση «αναβρασμού» βρίσκεται ο κλάδος της ενέργειας στην Ελλάδα εν μέσω των κινήσεων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, που είτε «επανατοποθετούνται» στην εγχώρια αγορά -μέσω αγορών ή πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων- είτε ενισχύουν την εξωστρέφειά τους με διάφορους τρόπους, στο φόντο των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης. Συγκεκριμένα:

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο του μετασχηματισμού της ΔΕΗ, που έχει θέσει ως στόχο να αναδειχθεί σε leader της καθαρής ενέργειας και πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην παρούσα φάση η εταιρεία βρίσκεται σε φάση «ενσωμάτωσης» των νέων της αποκτημάτων, της Enel Romania και της Kωτσόβολος, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει θέσει σε πρώτο πλάνο την ταχεία διεύρυνση του πράσινου χαρτοφυλακίου της, του οποίου η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 4,5 MW (εκ των οποίων το 1,1 GW προστέθηκε το 2023), με στόχευση για διπλασιασμό του στα 9 GW το 2026.

Ορόσημο τόσο για την αύξηση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ όσο και για την περαιτέρω διεθνοποίησή της είναι η πρόσφατη συμφωνία, ύψους 2 δισ. ευρώ, που προβλέπει ότι η Mytilineos θα κατασκευάσει για λογαριασμό της ΔΕΗ 90 φωτοβολταϊκά πάρκα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Ιταλία. Deal που «μεταφράζεται» σε νέα πράσινη ισχύ 2 GW και επέκταση σε τρεις νέες αγορές.

Το dual listing και άλλα σχέδια της Mytilineos

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Mytilineos ότι «βάζει μπρος τις μηχανές» για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των γενόμενων ή δρομολογούμενων εξελίξεων. Μια κίνηση που με την υλοποίησή της αναμένεται να επισφραγίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη διεθνοποίηση της εταιρείας, που δραστηριοποιείται σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες projects.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της προάγει την ανάπτυξη της εταιρείας και παράγει κέρδη ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες στις αγορές, δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ των δύο βασικών τομέων δραστηριότητας, της ενέργειας -που οδηγεί την κερδοφορία- και των μετάλλων.

Η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ μέσω του asset rotation plan βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, ενώ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι η δυνατότητά της να ενισχύσει τον ήδη πρωταγωνιστικό της ρόλο ως παραγωγού κρίσιμων πρώτων υλών για την εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης, όπως είναι το αλουμίνιο και το γάλλιο.

Οι διαπραγματεύσεις της Helleniq Energy για την Elpedison

Ανακατατάξεις τόσο στην αγορά ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου αναμένεται να φέρουν οι επόμενες κινήσεις της Helleniq Energy, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς της Edison με διακύβευμα το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο του τέταρτου μεγαλύτερου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας -με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 6%- και σημαντική θέση και στην εμπορία φυσικού αερίου.

Οι δύο όμιλοι ελέγχουν εξ ημισείας την Elpedison, φημολογείται όμως ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν να συμπράττουν και το θέμα είναι ποια εταιρεία θα πωλήσει το μερίδιό της στην άλλη – και με ποιο τίμημα. Σε περίπτωση που πωλητής είναι η Edison, αυτό θα σημάνει την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά μετά από 20 χρόνια και το πέρασμα ενός σημαντικού asset στον πλήρη έλεγχο της Helleniq Energy.

Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός όμιλος έχει εκδηλώσει τη βούλησή του να απεμπλακεί από το μερίδιο 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας – με την πώληση του ποσοστού με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στο ελληνικό Δημόσιο, που έχει το υπόλοιπο 65%, να εμφανίζεται ως το επικρατέστερο σενάριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολα υλοποιήσιμο.

Οι πράσινες επενδύσεις της Motor Oil

Κρεσέντο επενδύσεων με πράσινο πρόσημο πραγματοποιεί ο όμιλος της Motor Oil, καθώς μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς και του υπολοίπου 25% της Anemos RES που δεν κατείχε έχει βάλει στο ραντάρ της ακόμα μια εταιρεία του Ομίλου Ελλάκτωρ και πιο συγκεκριμένα την Ηλέκτωρ. Η διαδικασία της δέουσας επιμέλειας (due diligence) των οικονομικών μεγεθών της Ηλέκτωρ από τον υποψήφιο αγοραστή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Εφόσον οι δυο πλευρές συμφωνήσουν στην αποτίμηση της Ηλέκτωρ και η συναλλαγή προχωρήσει -όπως προεξοφλεί η αγορά-, η Motor Oil θα κάνει ένα δραστικό βήμα ενίσχυσης του προφίλ της στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας -με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με παρουσία σε 8 χώρες-, που έρχεται σε συνέχεια των πρώτων κινήσεων προς την κατεύθυνση αυτή, που ήταν οι εξαγορές της Thalis και της Verd. Από τις επενδύσεις των 4 δισ. ευρώ που προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα της Motor Oil για τα επόμενα χρόνια, τα 2,5 δισ. αφορούν την ενεργειακή μετάβαση και -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος των διυλιστηρίων, τα βιοκαύσιμα και την ωρίμανση project υδρογόνου και δέσμευσης CO2.

Τι θα γίνει με την Τέρνα Ενεργειακή

Τέλος, εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα αναφορικά με την Τέρνα Ενεργειακή, με φόντο την έντονη φημολογία για πώλησή της από τη μητρική ΓΕΚ Τέρνα, που είχε δηλώσει σχετικά πρόσφατα ότι «η εταιρεία αποτελεί διαχρονικά αποδέκτη σημαντικού ενδιαφέροντος από μεγάλους διεθνείς επενδυτές» και «το ενδιαφέρον αυτό κάθε φορά αξιολογείται».

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το fund Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο εδώ και καιρό επιδεικνύει ενδιαφέρον για την εγχώρια ενεργειακή αγορά, έχοντας συνάψει -μεταξύ άλλων- συμφωνία με τη Motor Oil για την από κοινού δραστηριοποίησή τους στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση για το «πρασίνισμα» του Πόρου στο πλαίσιο του προγράμματος Greco Islands.

Εάν η συναλλαγή ολοκληρωθεί, τότε ένα χαρτοφυλάκιο «πράσινων» έργων σε λειτουργία 1,2 GW με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης (καθώς βρίσκεται σε κατασκευή το μεγάλο project αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, ενώ έτοιμα υπό κατασκευή είναι έργα ΑΠΕ ισχύος άνω του μισού γιγαβάτ) θα αλλάξει χέρια, διαφοροποιώντας την «ανθρωπογεωγραφία» του κλάδου, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα θα αποκτήσει σημαντική ρευστότητα, που αναμένεται να αξιοποιήσει για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού της προγράμματος.