Skip to main content

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την Epsilon Net – Στα 12 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο τίμημα

Επενδυτικός πόλος έλξης το επιχειρηματικό λογισμικό και οι λύσεις fintech

Την έντονη κινητικότητα και διεργασίες που εκτυλίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού αλλά και του fintech επιβεβαιώνει η συμφωνία τεσσάρων μερών που λαμβάνει χώρα στην Epsilon Net για υποχρεωτική δημόσια προσφορά για την ελληνική εισηγμένη εταιρεία, με απώτερο στόχο την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανάλογα από την επιτυχία της έκβασης της δημόσιας πρότασης που θα ξεπεράσει το 90%.

Epsilon Net: Φεύγει από το Χρηματιστήριο – Συνασπισμός δυνάμεων General Atlantic, ΕΤΕ και Ιωάννη Μίχου

Η συμφωνία αφορά την General Atlantic Ginger B.V., η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και η οποία ελέγχεται έμμεσα από κεφάλαια που υπόκεινται σε διαχείριση από τη General Atlantic L.P., δηλαδή private equity fund με ενεργητικό 84 δισ. δολ., τον Ιωάννη Μίχο Ιδρυτή της Epsilon Net, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την Ginger Digital BidCo Μονοπρόσωπη Α.Ε., η οποία εδρεύει στην Αθήνα η οποία ελέγχεται άμεσα από την GA και έμμεσα από την οντότητα που ελέγχει την GA. Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 12 ευρώ/μετοχή σε μετρητά, για κάθε προσφερόμενη μετοχή που θα προσφερθεί εντός της περιόδου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης, όπως αυτή θα προσδιοριστεί στο Πληροφοριακό Δελτίο σύμφωνα με το Νόμο. Στην τελευταία χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση η μετοχή της εταιρείας είχε διαμορφωθεί στα 10,1 ευρώ.

Βάσει της εταιρικής ανακοίνωσης, δυνάμει της συμφωνίας τα εμπλεκόμενα μέρη αποφάσισαν να ενεργούν από κοινού, προκειμένου να αποκτήσουν μέσω της Bidco, όλες τις μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της Epsilon Net που δεν κατέχονται ήδη από αυτά, υποβάλλοντας υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Κατά την ημερομηνία της συμφωνίας η GA και η Bidco δεν κατέχουν άμεσα ή/και έμμεσα μετοχές ούτε δικαιώματα ψήφου της Epsilon Net, ο ιδρυτής κατέχει άμεσα το 55,42% των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας και η ΕΤΕ κατέχει άμεσα το 7,50% των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Λόγω της υπογραφής της συμφωνίας, η GA μέσω της Bidco, ο Ιδρυτής και η ΕΤΕ θεωρούνται συντονισμένα μέρη, αναφορικά με την άσκηση συνολικών δικαιωμάτων ψήφου που αντιστοιχούν σε 34.100.000 μετοχές που κατέχονται άμεσα από δύο από τα συντονισμένα μέρη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 62,92% του συνολικού αριθμού μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Epsilon Net.

Η Bidco είναι 100% θυγατρική της GA, η οποία με τη σειρά της είναι 100% ελεγχόμενη από την General Atlantic Coöperatief U.A. (ενεργώντας από το συμβούλιο της). Η τελευταία ελέγχεται από σειρά ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και οντοτήτων, οι οποίες εδρεύουν στο Λουξεμβούργο, στις Βερμούδες και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι οποίες ελέγχονται σε απώτατο επίπεδο από την GASC MGP, LLC με έδρα το Delaware, η οποία δεν ελέγχεται αποκλειστικά από κανένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

H Epsilon Net A.E. δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής, με έμφαση στο επιχειρηματικό λογισμικό, απασχολεί πάνω από 1.500 εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο, διαρκώς αυξανόμενο δίκτυο 500 συνεργατών στην Ελλάδα και 3 επιχειρηματικές μονάδες, software, Legislation databases- network και training που συλλειτουργούν. Εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Ιούλιο του 2020. Κατά το 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 93,23 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24,13%, τα Κέρδη Προ Φόρων ανήλθαν σε 27,16 εκατ.ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 72,80%, τα Κέρδη Μετά Από Φόρους ανήλθαν στα 20,02 εκατ.ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 58,87% και τα Κέρδη Προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 29,17 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 50,74%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023 η βασική στρατηγική του ομίλου Epsilon Net περιελάμβανε την επέκταση της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στους προμηθευτές του Δημοσίου (B2G), την υποχρεωτική διασύνδεση POS με τα συστήματα τιμολόγησης και την αξιοποίηση των καινοτομικών λύσεων του ομιλου (Soft POS, ψηφιακά ταμειακά συστήματα, υπηρεσίες Παρόχου), την περαιτέρω προώθηση του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και της υποχρεωτικής διασύνδεσης με το πληροφοριακό σύστημα ERGANI II, την εξέλιξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (όπως το Epsilon Pay) στους τομείς του Business Software, του eCommerce και του Fintech, την ενίσχυση του ολοκληρωμένου οικοσυστήματος προστιθέμενης αξίας και την παροχή «all in one solution» για τους τελικούς πελάτες, την ενίσχυση των λύσεων σε κάθετες αγορές (Hospitality, Farmacy, Retail & Fuel), την στρατηγική της συνεχούς αύξησης του «τελικού εσόδου ανά πελάτη» με την παροχή νέων λύσεων & υπηρεσιών, τη σταδιακή ανάπτυξη των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών εταιριών (Κύπρος & Ρουμανία) και μέσω διαδικτυακών πωλήσεων (Epsilon Hospitality).