Skip to main content

Γιατί η Mytilineos χτυπά την πόρτα του Λονδίνου

facebook.com/MytilineosSA

Ποιος ο στόχος του dual listing

«Πλώρη» για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σε ορίζοντα 12-18 μηνών βάζει η Mytilineos, με «προίκα» την κεφαλαιοποίησή της που προσεγγίζει τα 5,4 δισ. ευρώ και τα επίπεδα ετήσιας κερδοφορίας άνω του 1 δισ. ευρώ που έχει κατακτήσει.

Στόχος της Mytilineos είναι να αυξήσει την εμπορευσιμότητα και την «ορατότητα» της μετοχής της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, να διευρύνει την επενδυτική της βάση και να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ισχυρή αναπτυξιακή της πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ανακοίνωση της Mytilineos για το dual listing της μετοχής συνδυάστηκε με ρεκόρ κερδοφορίας για το α’ τρίμηνο του έτους (καθώς εμφάνισε τα υψηλότερα κέρδη για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο), παρά το αδύναμο περιβάλλον τιμών ενέργειας και μετάλλων, την εντεινόμενη γεωπολιτική ένταση και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Ο FTSE 100 η πρώτη επιλογή

Το σχέδιο για παράλληλη εισαγωγή της μετοχής της Mytilineos και σε χρηματιστήριο του εξωτερικού (με τον δείκτη FTSE 100 να αποτελεί την πρώτη επιλογή) βρισκόταν εδώ και καιρό στο μυαλό του επικεφαλής της εταιρείας, Ευάγγελου Μυτιληναίου. Τίθεται τώρα σε τροχιά υλοποίησης, καθώς οι συνθήκες έχουν ωριμάσει: Η εταιρεία μετασχηματίστηκε και λειτουργεί με ένα στιβαρό μοντέλο που «ξεκλειδώνει» συνέργειες μεταξύ των τομέων ενέργειας και μετάλλων και παράγει κέρδη υπό όλες τις συνθήκες.

Επεκτείνει ταχύτατα το γεωγραφικό της αποτύπωμα και υλοποιεί επενδύσεις υψηλής απόδοσης -που τροφοδοτούν την κερδοφορία- διατηρώντας τη μόχλευση και το επιχειρηματικό ρίσκο σε χαμηλά επίπεδα. Δρομολόγηση διαδικασιών Σε αυτό το κάδρο, η διοίκηση δρομολογεί τις διαδικασίες για το dual listing, ακολουθώντας το παράδειγμα της Coca Cola-3E και της Viohalco, των οποίων οι μετοχές εκτός από το Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύονται σε Λονδίνο και Βρυξέλλες (Euronext) αντίστοιχα.

Δεν περιορίζεται η προσήλωση στην Ελλάδα

Όπως όμως τονίζεται από τη Mytilineos, η «διεθνοποίηση» της μετοχής – που αντανακλά τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας – δεν μειώνει κατά κανέναν τρόπο την προσήλωσή της στην Ελλάδα, όπου διατηρεί σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες και δημιουργεί φορολογικά έσοδα, με τη μετοχή να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1995.

Τα τελευταία 5 χρόνια, η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί από τα 9,5 ευρώ στα 37,7 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο). Εξέλιξη που αντανακλά την μεγέθυνση της εταιρείας που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες.