Skip to main content

Ηπειρωτικά Αυγά: Δεύτερη μονάδα εναλλακτικών εκτροφών (cage free) και ενίσχυση της Ove Fresco

Η εταιρεία διαθέτει 7 πτηνοτροφεία στο Μπιζάνι και 5 πτηνοτροφεία παραγωγής cage-free στο Καλπάκι και αγγίζει σε παραγωγή τα 250 χιλιάδες αυγά ημερησίως

Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, η Ηπειρωτικά Αυγά δρομολογεί το 2025 την έναρξη της δεύτερης φάσης του σχεδιασμού που εστιάζει στην δημιουργία δεύτερης μονάδας εναλλακτικών εκτροφών (cage free) και στην ενίσχυση της ανάπτυξης της αδερφής εταιρείας Ove Fresco, που αφορά στην παραγωγή παστεριωμένων προϊόντων αυγού.

Αναλυτικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, η Ηπειρωτικά Αυγά, που μετρά 62 χρόνια λειτουργίας, ολοκλήρωσε φέτος την πρώτη φάση του επενδυτικού σχεδιασμού με την πλήρη ενεργοποίηση της νέας μονάδας παραγωγής cage free αυγών δυναμικότητας 110 χιλ ορνίθων στο Καλπάκι.

Παράλληλα προχώρησε σε ανανέωση στόλου, μηχανημάτων συλλογής αυγών (χρήση ρομποτικής) και σε αλλαγή συγκροτήματος παστερίωσης και συσκευαστικών μηχανών για την Ovo Fresco.

Ένα μέρος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από το 2019 έως σήμερα, δαπανήθηκε και για την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας των εγκαταστάσεων, μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 1MW. Συνολικά στην εξεταζόμενη πενταετία αξιοποιήθηκαν κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ με την δημόσια συμμετοχή να ανέρχεται στο 30%.

Η δεύτερη φάση

Για την δεύτερη φάση προβλέπονται επίσης κεφάλαια 15 εκατ. ευρώ, με την δημόσια συμμετοχή να εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα έως 15%, τα οποία εστιάζουν στην δημιουργία δεύτερης μονάδας εναλλακτικών εκτροφών δυναμικότητας 200 χιλ ορνίθων. Στόχος της εταιρείας είναι  το 70% της παραγωγής να προέρχεται από Cage Free όρνιθες και να ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Ο έτερος πυλώνας του επενδυτικού σχεδιασμού αφορά στην ενδυνάμωση της  Ovo Fresco μέσω της εγκατάσταση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων αυγού και την δημιουργία νέων ψυκτικών χώρων και αποθήκευσης για ενδυνάμωση της αυτονομίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Φραγκούλης, Aντιπρόεδρος των Ηπειρώτικων Αυγών, «στόχος μας να αποτελούμε πρότυπο, όχι μόνο για την αξία των προϊόντων μας, αλλά και για την ορθή διαχείριση και λειτουργία της εταιρίας μας».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει 7 πτηνοτροφεία στο Μπιζάνι και 5 πτηνοτροφεία παραγωγής cage-free στο Καλπάκι και αγγίζει σε παραγωγή τα 250 χιλιάδες αυγά ημερησίως, κατέχοντας το 10% του μεριδίου της ελληνικής παραγωγής αυγού και το 45% της ελληνικής αγοράς παστεριωμένων. Η εταιρεία έχει ένα διευρυμένο πελατειακό χαρτοφυλάκιο καθώς πέρα από τη λιανική έχει ισχυρές συνεργασίες στο κανάλι HoReCa ενώ αποτελεί έναν εκ των βασικών προμηθευτών της βιομηχανίας τροφίμων, ενώ  διατηρεί εμπορική συνεργασία με τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος». Το μερίδιο αγοράς στα επώνυμα αυγά υπολογίζεται στο 25% στη λιανική. Παράλληλα η εταιρεία ενισχύει διαρκώς την εξαγωγική της δυναμική έχοντας παρουσία στα Βαλκάνια, την Κύπρο και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Βελτίωση της κερδοφορίας

Σε ο,τι αφορά στην δυναμική των μεγεθών, ο κύκλος εργασιών το 2023 διαμορφώθηκε σε 27 εκατ. ευρώ και καταγράφηκε βελτίωση στην εικόνα της κερδοφορίας, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής κατά 60% από την έναρξη της λειτουργίας της νέας μονάδας, η οποία να επισημανθεί ότι φέτος τέθηκε σε πλήρη λειτουργία. Στο  πρώτο τετράμηνο του 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης αγγίζει το 10%.