Skip to main content

Mytilineos: Dual listing μετοχής με το βλέμμα στο Λονδίνο – Ρεκόρ κερδοφορίας το α’ τρίμηνο

Η εταιρεία εξετάζει εισαγωγή των μετοχών της και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (dual listing) σε ορίζοντα 12-18 ετών

Την πρόθεσή της για εισαγωγή των μετοχών της Mytilineos και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (dual listing) σε ορίζοντα 12-18 ετών, σε συνδυασμό με ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε προ ολίγου η εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής της και στη διεύρυνση της επενδυτικής της βάσης σε συνέχεια της επέκτασης του γεωγραφικού της αποτυπώματος και στις πέντε Ηπείρους, η Mytilineos αποφάσισε να δρομολογήσει το dual listing, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στην Ελλάδα -όπου διατηρεί σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες και δημιουργεί φορολογικά έσοδα- και στην παρουσία της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου είναι εισηγμένη από το 1995. Με την κίνηση αυτή -η οποία βρισκόταν εδώ και καιρό στο μυαλό του επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελου Μυτιληναίου- η εταιρεία αποσκοπεί να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της καθώς και την ήδη ισχυρή εγχώρια θέση της, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αναπτυξιακή της δυναμική που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2024.

«Έχοντας σταθερά και επανειλημμένως υπερβεί τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους στρατηγικούς της στόχους, η Mytilineos Energy & Metals έχει ξεκινήσει μία ανασκόπηση και αξιολόγηση των στρατηγικών της επιλογών, σε συνεργασία με τους  χρηματοοικονομικούς, νομικούς και φορολογικούς της συμβούλους, με σκοπό τη συνεχή ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της. Στο πλαίσιο αυτής της εκτενούς στρατηγικής ανασκόπησης, η Mytilineos θα αξιολογήσει διάφορες οργανικές και μη ευκαιρίες ανάπτυξης, το μοντέλο κατανομής κεφαλαίου της (capital allocation), την βέλτιστη δομή ισολογισμού της (capital structure) και την προσφορότερη δομή διαπραγμάτευσης των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά (listing structure)» επισημαίνεται.

H Mytilineos «δεσμεύεται για περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη, αξιοποιώντας την παγιωμένη και διαφοροποιημένη γεωγραφικά παρουσία της και στηριζόμενη πάντα στην ελληνική της κληρονομιά, την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό της πνεύμα, στo πλαίσιo ενός ισχυρού περιβάλλοντος εταιρικής διακυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό, η Mytilineos «εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών». Όπως διευκρινίζεται, «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αξιολόγησης, η Mytilineos παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η Mytilineos είναι εισηγμένη από το 1995».

Mytilineos: Αύξηση 10% στα καθαρά κέρδη, στα 158 εκατ. ευρώ

Ενδυνάμωση του διεθνούς βεληνεκούς και της εγχώριας θέση της εταιρείας

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Mytilineos έχει επιτύχει έναν σημαντικό μετασχηματισμό στη διάρκεια των τελευταίων ετών, που αναδεικνύεται και μέσω των εσόδων και της κερδοφορίας που αυξήθηκαν πλέον σε επίπεδα μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας. H Mytilineos επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της καθώς και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της». Η εν λόγω αξιολόγηση των στρατηγικών της επιλογών, σύμφωνα με την εταιρεία, «έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η Mytilineos θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά, παραμένοντας  πλήρως ευθυγραμμισμένη, σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της όραμα, μεγιστοποιώντας παράλληλα την αξία που δημιουργείται για τους μετόχους».

Η Citigroup Global Markets Europe AG και η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Mytilineos στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στρατηγικών της επιλογών. H Clifford Chance LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος. Η Ζέπος & Γιαννόπουλος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος ελληνικού δικαίου. Η EY ενεργεί ως διεθνής φορολογικός σύμβουλος.

Μυτιληναίος: Ο άνθρωπος που παράγει το 3% του ΑΕΠ – Το κόλπο… γκρόσο και το όραμα για το αύριο

Ας σημειωθεί ότι η Mytilineos, αυτήν την στιγμή, διαθέτει χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 6η μεγαλύτερη εισηγμένη στη Λεωφόρο Αθηνών. Μέσα στο τελευταίο 12μηνο, η μετοχή καταγράφει ένα ράλι άνω του 40%, το οποίο έχει οδηγήσει τον τίτλο της εταιρείας έως τα ιστορικά υψηλά των 39,5 ευρώ, με αρκετούς αναλυτές να δίνουν πλέον τιμές – στόχους άνω των 40 ευρώ.

Σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης

Κινητήρια δύναμη της υψηλής κερδοφορίας της Mytilineos το α’ τρίμηνο ήταν οι ΑΠΕ, συνεπικουρούμενες τόσο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (η οποία έχει ενισχυθεί από τη λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου 826 MW) όσο και από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κλάδου Μεταλλουργίας. Ο Κλάδος της Ενέργειας εμφάνισε αύξηση EBITDA κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με κινητήριο μοχλό την M Renewables. Την ίδια στιγμή τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του α’ τριμήνου 2023 προσέγγισε και ο Κλάδος Μεταλλουργίας παρά τη σημαντική πτώση των premia, σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, χάρη στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων από τη διοίκηση της Εταιρείας αναφορικά τόσο με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, όσο και για τον έλεγχο του κόστους. Η MYTILINEOS διατηρειται μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως και η θέση της αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και να παγιωθεί στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους, τόσο λόγω της μετάβασης σε λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας, όσο και από την πρόσφατη εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ (πλέον Ευρωπαϊκοί Βωξίτες), η οποία ενισχύει το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής της Mytilineos.

Αναφορικά με την δραστηριότητα των κατασκευών έργων υποδομής (συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας Παραχωρήσεων), τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 3 εκατ. ευρώ το Α’ Τρίμηνο του 2024, από 5 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, λόγω συγκυριακής φάσης λήξης και παράδοσης κάποιων εκτελούμενων μεγάλων έργων και έναρξης νέων σε πρόδρομη φάση. Σήμερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει μόνο το ποσοστό της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, όπου αφορά σε κοινοπραξίες) . Οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι θετικές, με ιδιαίτερη ανάπτυξη και ιδιωτικών έργων, και το 2024 αναμένεται η πρώτη θετική επίδραση από την ενοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων της 100% κατασκευαστικής θυγατρικής METKA.