Skip to main content

Φαληρικός Όρμος: Και πάλι δεν εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι για την ανάπλαση

Τι εμπόδισε χθες τον ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό της ΕΤΑΔ

Για ακόμη μια φορά αποτυγχάνει να τεθεί σε τροχιά αξιοποίησης η Ζώνη ΙΙΙ του Φαληρικού Όρμου που περιλαμβάνει το γήπεδο του Tae Kwon Do.

Τελευταία μέρα της σχετικής προθεσμίας χθες και δεν εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι στο πλαίσιο του ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού της ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου).

Ο λόγος, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς του real estate, είναι οι χρήσεις που προβλέπονται σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου, ορισμένα εκ των οποίων συγχρηματοδοτούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γενική διεύθυνση DG Regio, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε στις αρχές Μαρτίου στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες επιστολή με παρατηρήσεις για τον φάκελο της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου με την επισήμανση της αναγκαιότητας η Ζώνη ΙΙΙ να αναπτυχθεί ως Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

Η Περιφέρεια Αττικής υπέβαλε φάκελο μεγάλου έργου για το σύνολο του έργου της ανάπλασης του Φαλήρου στο τέλος του 2023. Ωστόσο, λίγο νωρίτερα η ΕΤΑΔ είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό χωρίς, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, αυτός να επικεντρώνεται στη χρήση για Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, περιλαμβάνοντας και άλλες χρήσεις προκειμένου το έργο να καταστεί ελκυστικότερο.

Η ΕΤΑΔ η οποία ανήκει στο Υπερταμείο το επόμενο διάστημα θα σχεδιάσει ένα νέο διαγωνισμό λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και επιχειρείν διαχρονικά συμφωνούν για την ανάγκη να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο που θα συμπληρώσει το τουριστικό προϊόν της πόλης.

Τα χαρακτηριστικά

Το προς αξιοποίηση περιουσιακό στοιχείο, η Ζώνη ΙΙΙ του Φαληρικού Όρμου είναι 152.591 τ.μ. με την επιφάνεια των κτισμάτων να αντιστοιχούν στα 14.300 τ.μ. και περιλαμβάνει: 1) το κλειστό γυμναστήριο Ταε Kwon Do που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 2) το γυάλινο κτίριο, γραμμικό διώροφο κτίριο με θέα στον Φαληρικό Όρμο 3) την Πλατεία Νερού, παραθαλάσσιος υπαίθριος χώρος, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες και 4) την Εσπλανάδα,  γέφυρα που συνδέει τον αστικό ιστό μέσω του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ, με το παραλιακό μέτωπο και σηματοδοτεί την έξοδο προς τη θάλασσα. Στο αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνονται μόνο οι εγκαταστάσεις κάτω από τη γέφυρα.

Μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης για 40 έτη, στόχος της ΕΤΑΔ ήταν η ανάπτυξη ενός δικτύου πολιτισμού, αναψυχής και επιχειρηματικότητας στην περιοχή με μητροπολιτικό χαρακτήρα.