Skip to main content

Ελλάκτωρ: Πρόταση εξαγοράς μετοχών της θυγατρικής Reds

Με το 95%, η Reds θα εκκινήσει διαδικασία αποχώρησης από το Χ.Α.

Σε ακόμα μια κίνηση αναδιάρθρωσης προχωρά ο Όμιλος Ελλάκτωρ με δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής του για τα ακίνητα, Reds, και την έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως ανακοινώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρ αποφάσισε να απευθύνει δεσμευτική πρόταση αγοράς προς τη Reggeborgh (και ειδικότερα
στην RB Ellaktor Holding B.V.) για την αγορά του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ολλανδική εταιρεία στη Reds.

Η RB Ellaktor Holding (RB Holding) η οποία είναι μέτοχος και στην Ελλάκτωρ με ποσοστό 45,1% (ο δεύτερος μεγάλος μέτοχος είναι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη με 29,9%) κατέχει το 38,79% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Reds.

Αποτίμηση

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 60,149 εκατ. ευρώ ή 2,70 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ελλάκτωρ, το δίκαιο και εύλογο του
τιμήματος έχει επιβεβαιωθεί, κατόπιν διενέργειας αποτίμησης των μετοχών της Reds και σύνταξης σχετικής έκθεσης, από τον ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Έχει προηγηθεί η πώληση της Άνεμος στη Motor Oil, της Άκτωρ στην Intrakat και του Smart Park στη Fourlis με αποτέλεσμα, όπως είπε χθες η διοίκηση του Ελλάκτωρ με αφορμή τα αποτελέσματα του 2023, η ρευστότητα του ομίλου να έχει διαμορφωθεί περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η RB Holding αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με την Ελλάκτωρ για τη σύναψη της σύμβασης αγοράς των μετοχών που κατέχει στη Reds, θα τηρηθεί η διαδικασία των αρ. 99 του ν. 4548/18 που αφορά τη διαφάνεια και εποπτεία των συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη.

Όπως εκτιμάται, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, καθώς η RB Holding έχει αποδεχθεί τη πρόταση.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ αποφάσισε επίσης την αγορά επιπλέον μετοχών της Reds μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην ίδια ανά μετοχή τιμή των 2,70 ευρώ, με σκοπό να αποκτηθεί ποσοστό τουλάχιστον 95%, ή μεγαλύτερο, του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας real estate.

Εφόσον αποκτηθεί ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 95%, η Reds θα εκκινήσει διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης από το ΧΑΑ.

H Reds έχει αναλάβει το έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου και βρίσκεται σε αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Η ανάπτυξη εκτός από την αναβάθμιση της μαρίνας περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό του χερσαίου τμήματός της (περίπου 210 στρέμματα) με νέες εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχείο).

Στη θυγατρική της Ελλάκτωρ ανήκει έκταση συνολικής επιφάνειας 315.000 τ.μ. στην περιοχή της Κάντζας, του Δήμου Παλλήνης (Cambas Project).

Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ωρίμασης της έκτασης (345.567 τ.μ.) στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης (Project Gournes).