Skip to main content

Mytilineos: Αίτημα χρηματοδότησης 350 εκατ. από την Ε.Ε. για τριπλό project

ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ)

Πόροι από το Ταμείο Καινοτομίας για παραγωγή βωξίτη, αλουμινίου και γαλλίου

Αίτημα στο Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε. για χρηματοδότηση συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ που αφορά project για βωξίτη, αλουμίνιο και γάλλιο έχει υποβάλει η Mytilineos, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με την ιδιότητα του προέδρου του Δ.Σ. της Eurometaux, ανοίγοντας ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου των εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων της Ε.Ε. κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι βασικές του θέσεις για την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία στις Ευρώπης στις κρίσιμες πρώτες ύλες έως το 2030, ο κ. Μυτιληναίος κάλεσε την Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή αλλά και πιο αισιόδοξη, ώστε να συνεχίσει να είναι στην αιχμή των διεθνών εξελίξεων και τόνισε ότι η Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες της Ε.Ε. είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά είναι «άδεια», δηλαδή απαιτείται να συνοδευτεί από πολύ πιο ισχυρά κίνητρα (οικονομικά και όχι μόνο), ειδικά αν συγκριθεί με το Inflation Reduction Act των ΗΠΑ.

Ισχυρή στρατηγική

Μια «Μεγάλη Συμμαχία» μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών -συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών θεσμών- και των επιχειρήσεων της Ευρώπης, ώστε να προκύψει μια ισχυρή βιομηχανική στρατηγική που θα μπορεί να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη διεθνή αρένα και να λειτουργήσει ως «ασπίδα» απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ζήτησε κ. Μυτιλιναίος.

Αναφερόμενος στη Mytilineos σημείωσε: «Έχουμε παρουσία σε 32 χώρες, όμως οι περισσότερες επενδύσεις μας είναι στην Ευρώπη και συνεχίζουμε να τοποθετούμαστε στην περιοχή, να υποστηρίζουμε θέσεις εργασίας και να στηρίζουμε εμπράκτως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». «Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει» τόνισε, αλλά απαιτείται και η στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών, ειδικά στην παρούσα φάση που η Mytilineos δρομολογεί επενδύσεις σε κρίσιμες και στρατηγικές ορυκτές πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποκάλυψε ότι η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα στο Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε. για χρηματοδότηση συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ που αφορά project για τρία υλικά (βωξίτη, αλουμίνιο, γάλλιο). Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προσεγγίσει τη Mytilineos για να διερευνήσει το ενδιαφέρον της για παραγωγή γαλλίου, που αποτελεί υποπροϊόν της διαδικασίας επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα. Και τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνάντηση που διοργάνωσε η Κομισιόν με εταιρείες-παραγωγούς ορυκτών πρώτων υλών, η εταιρεία φέρεται να είχε δηλώσει ότι αναπτύσσει πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου, project που θα μπορούσε να αναπτύξει σε διάστημα 18 μηνών, με παραγωγική ικανότητα 40-45 μετρικών τόνων μετάλλου ετησίως, ποσότητα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της υφιστάμενης ζήτησης στην Ευρώπη.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η Eurometaux εκτός από το να αναδεικνύει τα «κακώς κείμενα» έχει αποδείξει ότι προτείνει και δίνει λύσεις. Ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να γίνει πιο δυναμική για να ανακτήσει το διεθνές κύρος της και να εξαλείψει στρεβλώσεις όπως το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Mytilineos, αναγνωρίζοντας εγκαίρως το συγκεκριμένο πρόβλημα, επένδυσε νωρίς στις συνέργειες της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας, μετασχηματιζόμενη σε Mytilineos Energy & Metals.

Επείγουσα δράση

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Euractiv, εξάλλου, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επαναφέρει την παραγωγική δυναμικότητά της (για την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών) στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς οι περικοπές που έγιναν εξακολουθούν να επηρεάζουν πάνω από 20 υφιστάμενες επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνολικού δυναμικού της Ε.Ε. στους τομείς του αλουμινίου, του πυριτίου και του ψευδαργύρου. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Eurometaux, η επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για τις πρώτες ύλες το 2030 -όπως εξειδικεύονται στην Πράξη CRM- προϋποθέτει τη δημιουργία τουλάχιστον 10 νέων ορυχείων, 15 μονάδων επεξεργασίας και 15 μονάδων ανακύκλωσης στην Ευρώπη, που οφείλει επίσης να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση διεθνών έργων εξόρυξης, να λάβει μέτρα για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και να αντιμετωπίσει το έλλειμμα δεξιοτήτων στον τομέα των πρώτων υλών.

«Ο κλάδος εκπέμπει σαφές μήνυμα. Μπορούμε να κάνουμε το χρέος μας, αρκεί και η Ευρώπη να κάνει το δικό της και να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό μας. Όμως τα περιθώρια δράσης στενεύουν με ταχείς ρυθμούς, με κίνδυνο η ενεργειακή μας μετάβαση να βασίζεται σε μια μη βιώσιμη εξάρτηση από τρίτους για την προμήθεια των απαραίτητων μετάλλων», ανέφερε στο άρθρο του.

Ευ. Μυτιληναίος: Η Ε.Ε. πρέπει να κινηθεί ταχύτερα στον τομέα της εξόρυξης

«Ας δούμε πρώτα τα καλά νέα. Στην Ευρώπη βρίσκονται σήμερα υπό σχεδιασμό πάνω από 70 έργα εξόρυξης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης. Εάν η πλειονότητά τους τεθεί σε λειτουργία έως το 2030, η Ευρώπη θα μπορούσε να επιτύχει ορισμένα ή όλα τα ορόσημα για το λίθιο, τον χαλκό, το αλουμίνιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο και το πυρίτιο. Για άλλες πρώτες ύλες, όπως τα μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου, βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της υφιστάμενης βάσης και των εμπορικών δεσμών της Ευρώπης. Και σε αυτό το πεδίο όμως απαιτούνται νέα έργα, από τις σπάνιες γαίες έως το γάλλιο και το γερμάνιο. Έως τώρα, όμως, για ελάχιστα έργα έχουν ληφθεί τελικές επενδυτικές αποφάσεις, ιδίως μετά την επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών στην Ε.Ε. τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως λόγω του υψηλού ευρωπαϊκού ενεργειακού κόστους, του αυξανόμενου ρυθμιστικού φόρτου και των επιδοτήσεων που παρέχονται στους επενδυτές σε ανταγωνιστικές περιοχές.

Κατά την ίδια περίοδο, άλλες περιοχές ξεκίνησαν τα δικά τους προγράμματα στήριξης κρίσιμων ορυκτών, από τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, μέχρι τη δρομολόγηση νέων κεφαλαίων από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα αυξάνεται στις περιοχές που τροφοδοτούνται από άνθρακα. Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη δημιουργία του πρώτου νέου smelter μετά από 45 χρόνια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος στο άρθρο του.