Skip to main content

Tesla: «Έξι χρόνια απλήρωτος» – Ο «λαός» του Μασκ ζητά να του δοθεί ο μισθός των 56 δισ. δολαρίων

REUTERS/Lukasz Glowala

Η υπέρογκη αμοιβή ακυρώθηκε από δικαστήριο του Ντελαγουέαρ στις αρχές του έτους, μετά από μήνυση μετόχου

Η Tesla ζήτησε από τους μετόχους να ψηφίσουν ξανά για το πακέτο απολαβών, ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του Έλον Μασκ, το οποίο ακυρώθηκε από δικαστήριο του Ντελαγουέαρ στις αρχές του έτους.

Στην κατάθεση του αιτήματος η Tesla ανέφερε επίσης ότι θα προκαλέσει ψηφοφορία σχετικά με τη μεταφορά της βάσης της εταιρείας στο Τέξας από το Ντελαγουέαρ.

Η πρόεδρος της Tesla Ρόμπιν Ντένχολμ επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι ήδη οι μέτοχοι είχαν εγκρίνει την αποζημίωση στον Μασκ.

«Ο Έλον δεν έχει πληρωθεί για την εργασία του στην Tesla τα τελευταία έξι χρόνια, η οποία βοήθησε να δημιουργηθεί σημαντική ανάπτυξη και αξία για τους μετόχους», ανέφερε η Ντένχολμ.

Ο μέτοχος που μήνυσε την Tesla για την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου την επέκρινε ως υπερβολική και αδιαφανή.

Η δικαστής, Κάθλιν Σεντ Τζέι ΜακΚόρμικ χαρακτήρισε τους διοικούντες την εταιρεία ως «υποτακτικούς υπηρέτες ενός υπερφίαλου αφέντη» τονίζοντας ότι δεν μερίμνησαν για τα συμφέροντα των επενδυτών.

Ο Μασκ, ο οποίος διευθύνει έξι εταιρείες, έχει δηλώσει ότι προτιμά να εργάζεται σε έργα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής στις άλλες επιχειρήσεις, εκτός αν συμμετάχει με ποσοστό 25% στην Tesla. Τώρα κατέχει περίπου το 13% της εταιρείας.

Η μετοχή συνολικά έχει σημειώσει φέτος πτώση 37%.

Θεσμική υποστήριξη

«Δεκάδες θεσμικοί επενδυτές επικοινώνησαν με την Tesla και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το σχέδιο αποζημίωσης του 2018, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τους 10 κορυφαίους», αναφέρεται στο αίτημα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε επίσης ότι χιλιάδες μικροεπενδυτές έχουν στείλει επιστολές και email στο διοικητικό συμβούλιο εκφράζοντας το ίδιο αίτημα.

«Επιβάρυνση σε χρόνο και δισεκατομμύρια δολάρια»

«Η διαπραγμάτευση ενός νέου πακέτου αμοιβών θα απαιτούσε χρόνο και θα οδηγούσε στην επιβάρυνση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετες δαπάνες αποζημίωσης» σημειώνεται.

Η επικύρωση του πακέτου του 2018 θα είναι ταχύτερη και «θα αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας όσον αφορά τον πιο σημαντικό υπάλληλο της Tesla”.

Η προσπάθεια να μετακινηθεί η έδρα της Tesla έρχεται να προστεθεί στις επιπτώσεις της απόφασης να ακυρωθεί η αποζημίωση του Μασκ, η οποία έχει ήδη ωθήσει τον CEO να μεταφέρει αρκετές από τις ελεγχόμενες από τον ίδιο εταιρείες.

Η Tesla θα ζητήσει επίσης από τους επενδυτές να επανεκλέξουν δύο διευθυντές στην επερχόμενη συνέλευση των μετόχων: Τον αδελφό του Μασκ, Κίμπαλ, και τον Τζέιμς Μέρντοχ, γιο του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο Κίμπαλ Μασκ, διευθυντής από το 2004, είναι το μακροβιότερο μέλος του οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Murdoch προσχώρησε το 2017.

Οι δύο ήταν μεταξύ των διευθυντών που συμφώνησαν πέρυσι να επιστρέψουν περισσότερα από 735 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και μετρητά για να διευθετήσουν μια αγωγή επενδυτών που κατηγορούσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι έδωσαν αθέμιτα στον εαυτό τους τεράστια πακέτα αμοιβών.

naftemporiki.gr