Skip to main content

Αττική Οδός: Αύξηση διελεύσεων 5% και εσόδων 7,5% το πρώτο τρίμηνο

Το α' τρίμηνο του έτους οι διελεύσεις στην Αττική Οδό ανά ημέρα έφθασαν κατά μέσο όρο τα 255 χιλιάδες οχήματα

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των μεγεθών της Αττικής Οδού και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διελεύσεις στο αστικό αυτοκινητόδρομο αυξήθηκαν κατά περίπου 5% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023 και τα έσοδα κατά περίπου 7,5%.

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους οι διελεύσεις στην Αττική Οδό ανά ημέρα έφθασαν κατά μέσο όρο τα 255 χιλ. οχήματα (έναντι 240 χιλ. οχήματα πέρυσι).

Το ίδιο διάστημα τα έσοδα (χωρίς ΦΠΑ) από τα διόδια διαμορφώθηκαν σε περίπου 53 εκατ. ευρώ, έναντι 50 εκατ. πέρυσι.

Όπως είναι γνωστό τον Οκτώβριο φέτος λήγει η υφιστάμενη σύμβαση για την παραχώρηση της Αττικής Οδού με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία για την νέα παραχώρηση κατά την οποία την καλύτερη προσφορά (3,27 δις ευρώ) κατέθεσε η ΓΕΚ Τέρνα.

Η ΓΕΚ Τέρνα θα χρηματοδοτήσει την ανάληψη της παραχώρησης της Αττικής Οδού μέσω κοινοπρακτικού δανείου 2,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από τις 4 συστημικές τράπεζες, Alpha, Eurobank, Πειραιώς (675 εκατ. ευρώ έκαστη) και με ίδια κεφάλαια.

Μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος,, επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει τις διαδικασίες, από την πλευρά της, ώστε η παράδοση της Αττικής Οδού στο νέο της παραχωρησιούχο να γίνει τον Οκτώβριο χωρίς να χρειασθεί μεταβατική περίοδος προσωρινής διαχείρισης.