Skip to main content

Peter Körte (Siemens) στη «Ν»: H Τεχνητή Νοημοσύνη θα βοηθήσει, δεν θα αντικαταστήσει τους εργαζομένους

Το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, η νέα πλατφόρμα της Siemens, Accelerator, και τι φέρνει το μέλλον

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να έχει καταστεί προτεραιότητα για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, η Siemens δίνει μία λύση «επιτάχυνσης» στους πελάτες της, με την πλατφόρμα Accelerator.

Ο Peter Koerte, Chief technology officer της Siemens, μίλησε για την πλατφόρμα αυτή στην κάμερα της Ναυτεμπορικής, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, και περιέγραψε τι φέρνει το μέλλον. Εξήγησε τι είναι το industrial metaverse, ενώ αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι εδώ για να βοηθήσει και όχι να αντικαταστήσει τους εργαζομένους.

Το Accelerator

«Το Accelerator είναι εδώ για να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη βιομηχανία. Μιλάμε για αυτό εδώ και πόσο καιρό; Επί δεκαετίες. Αλλά το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ετοιμάζονται μόλις να αρχίσουν την ψηφιοποίησή τους. Πρέπει να επιδιώξεις την ψηφιοποίηση αν θες να μείνεις ανταγωνιστικός, να είσαι πιο βιώσιμος και να γίνεις ανθεκτικός. Για αυτό και σκεφτήκαμε ότι πρέπει να φέρουμε την τεχνολογία με εύκολο και άμεσο τρόπο στους πελάτες μας. Για αυτό και αποφασίσαμε να λανσάρουμε το Accelator, που είναι μία ανοιχτή πλατφόρμα ψηφιακού μετασχηματισμού για επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Koerte.

Οι μεγάλες προκλήσεις

Στόχος της Siemens, όπως εξηγεί, είναι «να κάνουμε τους πελάτες μας πιο πετυχημένους στον τομέα τους, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τις όποιες προκλήσεις από την ενεργειακή κρίση, από τις δημογραφικές τάσεις, γιατί ο πληθυσμός γηράσκει».

«Μπορούμε να τους δώσουμε τα εργαλεία. Ορισμένα από τα εργαλεία αυτά τα έχουμε εμείς: έχουμε εργαλεία αυτοματοποίησης, ψηφιακού σχεδιασμού, με τα οποία μπορείς να σχεδιάσεις εργοστάσια, μηχανήματα. Αλλά πολύ συχνά λείπουν οι ικανότητες υλοποίησης. Ή μας λείπει εξοπλισμός που δεν έχουμε σήμερα. Εδώ είναι που έρχεται η ανοιχτή πλατφόρμα μας, στην οποία συμμετέχουν και συνεργαζόμενες εταιρείες – κάποιοι είναι παγκόσμιοι παίχτες αλλά πολλοί είναι και τοπικοί, ώστε να μπορούμε να πάμε από κοινού στους Έλληνες πελάτες μας και να εφαρμόσουμε λύσεις επιτυχώς» σημειώνει.

Η έκρηξη δεδομένων και το μέλλον

H Siemens εστιάζει στο να συνδέει τον ψηφιακό με τον πραγματικό κόσμο.  «Έχουμε πολύ εξοπλισμό, εργοστάσια, τρένα και κτίρια και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που «κάθονται» εκεί. Τα μεταφέρουμε έτσι στον ψηφιακό κόσμο, τα κάνουμε πολύ καλύτερα εκεί και λύνουμε προβλήματα. Αν το σκεφτείτε αυτό, αυτό που θα δούμε τα επόμενα χρόνια είναι μία έκρηξη δεδομένων» εξηγεί ο κ. Koerte.

«Όλο τον όγκο των δεδομένων καθώς όλες οι συσκευές συνδέονται και όλο τον όγκο των πληροφοριών, τον συνδυάζουμε μαζί. Και ναι, θα δούμε πολλά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, που θα βοηθάνε τους εργαζομένους. Και τονίζω, θα βοηθήσουν δεν θα αντικαταστήσουν τους εργαζομένους να είναι πιο αποτελεσματικοί, πιο παραγωγικοί, αλλά και πιο ανθεκτικοί. Αν σκεφτείτε τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους, πρέπει να τους δώσουμε εργαλεία που θα είναι λιγότερο εντάσεως εργασίας και σε αυτό η ΑΙ βοηθάει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αν συνδυάσουμε όλα αυτά μαζί, ερχόμαστε στο industrial metaverse. Αυτό είναι μία ψηφιακή ρέπλικα του πραγματικού κόσμου, που «τρέχει» σε έναν παράλληλο κόσμο».

Τι είναι το industrial metaverse

Για το industrial metaverse και τις δυνατότητες που προσφέρει μίλησε στη Ναυτεμπορική o Θεόδωρος Παπαδόπουλος, business development manager της Siemens.  «Είναι ένας εικονικός χώρος, που δεν κλείνει ποτέ, συγκεντρώνει συνεχώς στοιχεία…Θέλουμε ο εικονικός και ο πραγματικός κόσμος να είναι πάντα συνδεδεμένοι», τόνισε μεταξύ άλλων.