Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η Πετρόπουλος ΑΕΒΕ κατρακυλά κατά 8%

Menelaos Myrillas / SOOC

Σήμερα η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα

Τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων δύο ετών εμφανίζει η μετοχή της Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 2023.

Συγκεκριμένα, κατά την τρέχουσα συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ο τίτλος εισηγμένης κατρακυλά κατά 8,25% ή αλλιώς κατά 0,80 ευρώ και οπισθοχωρεί στα 8,90 ευρώ, τα οποία συνιστούν το χαμηλότερο επίπεδο μέσα στο 2024.

Η ισχυρή βουτιά, δε, συνοδεύεται από ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί σχεδόν 15.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 134.000 ευρώ. Το εν λόγω ποσό ήδη αντιστοιχεί στο 110% του μέσου ημερήσιου τζίρου της εισηγμένης.

Κόβει μέρισμα 0,82 ευρώ

Οι χρηματιστηριακές απώλειες, οι οποίες είναι οι εντονότερες από τα μέσα του 2022, σχετίζονται άρρηκτα με την αποκοπή του δικαιώματος στο «καθαρό» μέρισμα του 0,82 ευρώ για το έτος χρήσης 2023 -περίπου όση είναι και η σημερινή κάμψη της μετοχής.

Χρηματιστήριο: Απώλειες άνω του 1% – Στο «κόκκινο» όλο το ταμπλό

Η έναρξη της καταβολής του παραπάνω ποσού είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Δευτέρα, 22 Απριλίου.

Το υψηλό μέρισμα αποτελεί απόρροια της κερδοφορίας – ρεκόρ, η οποία για το προηγούμενο 12μηνο ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 23% σε σχέση με το 2022.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο 12μηνο η μεταβολή της μετοχής ξεπερνά το +40%, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους η εισηγμένη, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας οχημάτων, είναι σχεδόν αμετάβλητη.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πριν μερικές εβδομάδες η μετοχή της Πετρόπουλος, η οποία στο Χρηματιστήριο αξίζει 63 εκατ. ευρώ, έφθασε έως τα 10,5 ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν με το υψηλότερο επίπεδο από το 2000.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)