Skip to main content

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η D-Day της Motor Oil και η εξήγηση για τον ΟΛΠ

Nikos Libertas / SOOC

Στα ενδότερα της αγοράς με 4 ειδήσεις.

Υψηλή κερδοφορία: Την Τετάρτη είναι η κρίσιμη ημέρα για τον Όμιλο Motor Oil, ο οποίος θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη για το 2023. Παρότι θεωρείται δύσκολη η επανάληψη των κερδών – ρεκόρ του 2022, είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, συντηρώντας τις προσδοκίες για ένα ικανοποιητικό μέρισμα. Η ενημέρωση των αναλυτών θα γίνει μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη.

Νέα ρεκόρ: Τα οικονομικά μεγέθη του 2023 απέδειξαν το γιατί η μετοχή του ΟΛΠ βρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας πέτυχε ρεκόρ κερδοφορίας για 3ο διαδοχικό έτος (66,8 εκατ. ευρώ). Κι αυτό ήδη αποτυπώνεται στο ταμπλό, όπου η μετοχή κερδίζει σχεδόν 25% μέσα στο 2024 και αναρριχάται στα 28,8 ευρώ (υψηλό 16ετίας). Στα 720 εκατ. ευρώ ανέρχεται πλέον η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Πιθανή πώληση: Στις 3/4 θα ανακοινώσει τα ετήσια μεγέθη του 2023 η διοίκηση της Quest, με την ενημέρωση των αναλυτών να ακολουθεί στις 4 Απριλίου. Πέραν του ενδιαφέροντος για την κερδοφορία, είναι βέβαιο ότι η διοίκηση θα δεχθεί αρκετές ερωτήσεις και για τη θυγατρική στον τομέα των κούριερ, δηλαδή την ACS, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές. Μια πιθανή πώληση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, ώστε η μετοχή να αφήσει πίσω τη συσσώρευση και επιτέλους να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.

Ράλι 135%: EBITDA 5,2 εκατ. (+46%), καθαρά κέρδη 2,2 εκατ. (+55%) και μέρισμα 0,05 ευρώ/μετοχή ανακοίνωσε η διοίκηση της Εβροφάρμα για το 2023. Οι αναλυτές ενδεχομένως περίμεναν κάτι περισσότερο, αλλά σίγουρα η βελτίωση των μεγεθών είναι αισθητή, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο ταμπλό. Η μετοχή βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, καθώς στο τελευταίο 12μηνο η μεταβολή αγγίζει το +135%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)