Skip to main content

Κουτσολιούτσος για Folli-Follie: «Ο όμιλος σε Ασία και Ευρώπη ήταν κερδοφόρος»

Για τρίτη μέρα ο ιδρυτής της αρνήθηκε ότι διέπραξε την οποιαδήποτε παράνομη πράξη

Να αποτάξει από πάνω του τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει για το οικονομικό σκάνδαλο της άλλοτε κραταιάς Folli Follie, επιχείρησε κατά την απολογία του ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Για τρίτη μέρα ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι διέπραξε την οποιαδήποτε παράνομη πράξη, αναφέροντας ότι ο όμιλος τόσο σε Ασία όσο και σε Ευρώπη ήταν κερδοφόρος.

«Εφοπλιστές μου έλεγαν για τη συγκίνησή τους ότι έβλεπαν στο κέντρο της Σαγκάη τις διαφημίσεις της Folli»

«Έχω υποψίες ότι υπήρχε προκατάληψη… ποιοι ήταν οι εντολείς που έτρεξαν πάνω από τις αντιπροσωπίες; Είναι ασυγχώρητο ότι κάποιοι πήγαν να καταστρέψουν ένα διαμάντι.

Εφοπλιστές μου έλεγαν για τη συγκίνησή τους ότι έβλεπαν στο κέντρο της Σαγκάη τις διαφημίσεις της Folli. Αυτό που κάναμε ήταν παγκόσμιο γεγονός και για αυτό αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα. Και πάλι πιστεύω ότι έχει δυνατότητες, αρκεί να εμφανιστούν νέοι επενδυτές, που θα γίνει μόλις φύγουν οι τωρινοί», είπε ο κατηγορούμενος ιδρυτής της εταιρείας και στράφηκε κατά των ελεγκτικών εταιρειών που εξέδωσαν τα πορίσματά τους, βάσει των οποίων κατέστησαν κατηγορούμενοι στελέχη της εταιρείας.

«Οι ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν την ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης δεν πήγαν πουθενά. Δεν έκαναν τίποτα. Τα περισσότερα στοιχεία ήταν από συνεντεύξεις. Αμφισβητώ όλα τα νούμερα. Τους έβαλαν να ελέγξουν όλο τον όμιλο και έλεγξαν μόνο την οικογένεια Κουτσολιούτσου και η εταιρεία χάθηκε από αυτό. Και βεβαίως εμάς σαν οικογένεια μας έπιασε πανικός. Εγώ αμέσως παραιτήθηκα, ενώ έπρεπε να καθίσω στο τιμόνι της εταιρείας», ανέφερε ο κατηγορούμενος επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στον Περιφερειακό Διευθυντή της ασιατικής θυγατρικής FFGS και στον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Υπό-Ομίλου Ασίας, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Κατηγορούμενος: Εκείνοι είχαν την ιδέα να αυξήσουν τους τζίρους στις οικονομικές καταστάσεις.

Πρόεδρος: Όταν είστε διευθυντής τέτοιου ομίλου, ακούγεται περίεργο να λέτε ότι δεν ασχολούσασταν με τα οικονομικά. Είστε το 80% του χρόνου σας στην Ασία. Την οικονομική διαχείριση πού την έχετε αφήσει;

Κατηγορούμενος: Στον Τ… και στο Μπ… Τον πρώτο τον επιλέξαμε γιατί είχε περγαμηνές. Τους εμπιστευόμουν. Τώρα δεν ξέρω που είναι.

Ο γιος μου δεν είχε σχέση με τον Όμιλο της Ασίας

Κατά την απολογία του, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι ο γιος του Τζώρτζης, ο οποίος κάθεται μαζί του στο εδώλιο, δεν είχε ασχοληθεί με τον όμιλο της Ασίας.

Πρόεδρος: Συγκατηγορούμενοί σας λένε ότι πήγαινε συχνά…

Κατηγορούμενος: Να σας δώσει διαβατήρια αν θέλετε. Δεν ερχόταν. Ο Τζώρτζης δεν ερχόταν καν στα γραφεία. Τώρα αν μιλούσε με τον Τόνιο, ήταν στο πλαίσιο γενικότερων καθηκόντων. (…) Ο Τζώρτζης ήξερε για το κομμάτι των ενοποιημένων καταστάσεων, ότι φαινόταν παραπάνω ο τζίρος. Μαλώσαμε πολλές φορές γι αυτό. Μου είπε ότι είναι λάθος μεγάλο.

Τιμής ένεκεν ο τίτλος της αντιπροέδρου στη σύζυγό μου..

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η σύζυγός του Καίτη, η οποία είναι επίσης κατηγορούμενη, δεν είχε αρμοδιότητες.

Κατηγορούμενος : Τιμής ένεκεν την κάναμε αντιπρόεδρο κι εκτελεστικό όργανο. Είχε δικιά της πορεία. Ήταν λάθος…

Πρόεδρος: Είστε διευθυντής, δεν είπατε στους λογιστές ότι σκεφτόσασταν να κάνετε αυτό;

Κατηγορούμενος: Είχα το κακό και δεν ρωτούσα..

Πρόεδρος: Είχατε έναν αυταρχισμό απ’ ό,τι λέτε… Πλέον είχε θέση ευθύνης..

Κατηγορούμενος: Όταν το έμαθε με έβρισε… Ήξερε τη θέση αλλά δεν εκτελούσε.

Πρόεδρος: λόγω αυτής της ιδιότητας έχει βρεθεί εδώ…

Για τα πλαστά έγγραφα

«Υπήρχε λόγος να υπάρχουν; Νομίζω όχι. Οι δυο ορκωτοί ελεγκτές που έλεγχαν όλες τις εταιρείες από την αρχή, ζητούσαν αυτά τα έγγραφα για να είναι καλυμμένοι από τυχόν έλεγχο των φορολογικών αρχών του Χονγκ Κονγκ. Όταν τους καλέσαμε μάλιστα, δεν είχαν καμία επαφή και έχει ειπωθεί αυτό στο δικαστήριο. Η ζωή μου στο Χονγκ Κονγκ ήταν να πηγαίνω στα εργοστάσια, να ξεκινήσω τη δουλειά των ρολογιών. Για τα οικονομικά δεν έχω ιδέα, τη στιγμή που το έχουν αναλάβει άλλοι με την ομάδα τους. Κάθε φορά μου έφεραν πακετάκια και μου έλεγαν «κ.Δημήτρη πρέπει να υπογράψετε». Για μένα δεν είχε νόημα η πλαστογραφία, μόνο για εσωτερική χρήση..».

Ο Ασιατικός Όμιλος

«Ο Όμιλος της Ασίας ήταν σημαντικός. Ήταν μονάδα παραγωγής για όλο τον κόσμο και σημείο προώθησης των προϊόντων. Αυτά δεν γίνονται με 75 εκατομμύρια τζίρο. Ο τζίρος ήταν 400 περίπου. Απλά τον ένα μήνα είχε 50 και τον άλλο 450… οι μεγάλες αγορές ήταν Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Κορέα..».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ακόμη ότι το ποσό των 240 εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται ανύπαρκτα, υπήρχαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, για να πληρωθούν οι μισθοί και τα εμπορεύματα.

«Απλά δεν ερευνήθηκε τίποτα… απλά έλεγαν Κουτσολιουτσος τίποτα άλλο. Για μένα υπήρχαν χρήματα σε όλες τις εταιρείες. Τα λεφτά ήταν στην εταιρεία αλλά όχι στο συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό», είπε ο κατηγορούμενος.

naftemporiki.gr