Skip to main content

Austriacard Holdings: Πρόταση για μέρισμα 0,10 ευρώ/μετοχή

austriacard.com

Tα προσαρμοσμένα έσοδα του Ομίλου κατά τη διάρκεια της χρήσης 2023 αυξήθηκαν κατά 13,2% και ανήλθαν σε 351,3 εκατ. ευρώ

Στην πρόταση για μέρισμα ύψους 0,10 ανά μετοχή θα προχωρήσει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων η διοίκηση της Austriacard, η οποία κατέγραψε, όπως τονίστηκε, ένα ακόμη έτος ισχυρής ανάπτυξης τόσο από πλευράς εσόδων όσο και στην κερδοφορία σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα.

Ειδικότερα τα προσαρμοσμένα έσοδα (εξαιρουμένης της επίδρασης του ΔΛΠ29 Υπερπληθωριστικές οικονομίες όσον αφορά τις δραστηριότητες στην Τουρκία. Τα έσοδα του ομίλου σύμφωνα με τα πρότυπα IFRS για το οικονομικό έτος 2023 ήταν 364,6 εκατ.ευρώ) του Ομίλου κατά τη διάρκεια της χρήσης 2023 αυξήθηκαν κατά 13,2% και ανήλθαν σε 351,3 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένης της επίδρασης του έκτακτου έργου των εκλογών στην Κένυα το 2022, τα συγκρίσιμα έσοδα αυξήθηκαν κατά 23,0% ή 65,8 εκατ. ευρώ.

Πού οφείλεται η αύξηση

Η αύξηση οφείλεται στις ισχυρές επιδόσεις στον τομέα Secure Chip & Payments, στις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού (Digital Transformation) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και στην ενοποίηση των ταχυδρομικών δραστηριοτήτων της Ρουμανίας. Το προσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου για το 2023 αυξήθηκε κατά 27,2% και ανήλθε σε 49,3 εκατ. ευρώ με περιθώριο 14,0% έναντι 12,5% το 2022. Εξαιρουμένης της Κένυας, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 50,6%. Τα καθαρά κέρδη της περιόδου αυξήθηκαν κατά 220,9% σε € 17,0 εκατ. με περιθώριο 4,8% έναντι 1,7% στη χρήση 2022, λόγω των ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων και των σημαντικά λιγότερων προσαρμογών.

Όπως τόνισε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AUSTRIACARD HOLDINGS AG, Μανώλης Κόντος, «το 2023 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά μετασχηματισμού για την AUSTRIACARD. Τον Μάρτιο, μέσω της διασυνοριακής συγχώνευσης με την ήδη εισηγμένη στην Ελλάδα θυγατρική μας INFORM, οι μετοχές μας εισήχθησαν τόσο στα χρηματιστήρια της Βιέννης όσο και της Αθήνας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επενδυτές να συμμετάσχουν στην επιτυχημένη πορεία ολόκληρου του Ομίλου. Στα μέσα της χρονιάς προχωρήσαμε στην αναδιοργάνωση των τομέων δραστηριότητας μας, και οργανωθήκαμε κατά γεωγραφικές περιοχές, διευκολύνοντας έτσι την ταχύτερη επέκταση σε νέες αγορές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις σταυροειδείς πωλήσεις αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Τέλος, τον Δεκέμβριο ολοκληρώσαμε την αναχρηματοδότησή μας σε επίπεδο Ομίλου, εξασφαλίζοντας σημαντική χρηματοοικονομική ευελιξία για την επιδίωξη των αναπτυξιακών μας στόχων».

Η εταιρεία σημείωσε πολύ ισχυρές επιδόσεις στην Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη, όπου τα προσαρμοσμένα Έσοδα αυξήθηκαν κατά 35,2% φτάνοντας τα €224,6 εκατ., και το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 166,8% φτάνοντας τα €30,3 εκατ. Στη Δυτική Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Αμερική, τα προσαρμοσμένα Έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα στα €116,0 εκατ. και το προσαρμοσμένο EBITDA στα €17,9 εκατ., λόγω κυρίως της επίδρασης της κρίσης των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ κατά το 2ο εξάμηνο του 2023. Η αγορά των ΗΠΑ παραμένει προτεραιότητα για τον Όμιλο και αναμένει ισχυρή συνεισφορά της τα επόμενα χρόνια. Στην γεωγραφική περιοχή Τουρκίας, Μέσης Ανατολής & Αφρικής, τα προσαρμοσμένα Έσοδα μειώθηκαν κατά 3,0% σε €53,7 εκατ. και το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε €4,9 εκατ. λόγω της σύγκρισης με τα αποτελέσματα του 2022 που συμπεριλάμβαναν την επίδραση των εκλογών στην Κένυα.