Skip to main content

Περιστέρης: Το δίδυμο ράλι και η επικείμενη… πλημμύρα

Επί προσωπικού: Βασικός μέτοχος και πρόεδρος των δύο εισηγμένων εταιρειών.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή. Δύο μεγάλα χρηματιστηριακά ράλι μέσα στον τελευταίο μήνα, ένα κοινό πρόσωπο.

Αυτό του Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος από τη θέση του προέδρου και του βασικού μετόχου βλέπει τις μετοχές των δύο εισηγμένων να πρωταγωνιστούν και να ετοιμάζονται για την επόμενη «πίστα».

Αναμφίβολα, τα σενάρια για το πλειοψηφικό πακέτο της Τέρνα Ενεργειακή αποτελούν το κατάλληλο «καύσιμο» για την εν εξελίξει… απογείωση των δύο Ομίλων, οι οποίοι έχουν αφήσει πίσω τις καχεκτικές ημέρες των προηγούμενων μηνών και πλέον βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο.

Γιώργος Περιστέρης.

Εφόσον, μάλιστα, ο καπνός αποδειχθεί… φωτιά και υπάρξει πράγματι deal, τότε οι αναλυτές θεωρούν ότι η αξία των δύο εισηγμένων θα αλλάξει άρδην επίπεδο.

Το ράλι 15%

Άλλωστε, ήδη βλέπουμε τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να διαπραγματεύεται στα 16,5 ευρώ για πρώτη φορά από το μακρινό 2000, μετρώντας κέρδη +15% στο 30ήμερο και +26% στο τρίμηνο. Το αποτέλεσμα είναι η χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά αισίως το 1,7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται κοντά στα 18 ευρώ, έχοντας «μαζέψει» την απόσταση από τα ιστορικά υψηλά του 2023 (20,9 ευρώ), καθώς στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες πραγματοποιεί άλμα άνω του 15%. Κάπως έτσι, η κεφαλαιοποίησή της έχει επιστρέψει άνω των 2 δισ. ευρώ.

Πέραν του κυοφορούμενου deal με το fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο εφόσον τελεσφορήσει θα «πλημμυρίσει» με ρευστότητα τον κ. Περιστέρη, αλλά και συνολικά τον Όμιλο, μην ξεχνάμε ότι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή αποτελούν τους βασικούς «παίχτες» στον κλάδο δραστηριοποίησής τους, διαθέτοντας σημαντικά μερίδια αγοράς και μεγάλο ανεκτέλεστο έργων.

Από το 1981

Όσον αφορά τον κ. Περιστέρη, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 και έχει αφήσει το στίγμα του στον κατασκευαστικό κλάδο, ιδίως με τη συγχώνευση των ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ το 1999, κατέχει άμεσα το 29,9% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και το 11% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή.

Στην περίπτωση της δεύτερης, μάλιστα, κατέχει εμμέσως ένα επιπλέον 37,9%, το οποίο αφορά τη συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Τέρνα Ενεργειακή.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)