Skip to main content

Το ράλι… προσδοκιών στους «παρίες» του Χρηματιστηρίου

Nikos Libertas / SOOC

Οι μετοχές της Επιτήρησης με διψήφιο ράλι ανόδου

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τους «παρίες» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το φετινό ράλι φαίνεται ότι δημιουργεί περίεργα… παιχνίδια στις αποτιμήσεις ακόμη και των προβληματικών εταιρειών του ταμπλό, δηλαδή αυτών που βρίσκονται σε καθεστώς Επιτήρησης.

Η αγοραστική ευφορία, η οποία παραμένει διάχυτη παρά την εν μέρει στασιμότητα των τελευταίων ημερών, έχει προκαλέσει την αναθέρμανση μια σειρά σεναρίων για την τύχη των 10 εισηγμένων, οι οποίες τελούν υπό τον ασφυκτικό κλοιό των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Κι αυτό έχει, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτινάξει τις αποτιμήσεις των επίμαχων εισηγμένων, οι οποίες καταγράφουν διψήφια ράλι από τις αρχές του έτους.

Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένες μετοχές διαθέτουν ανώτατο όριο ημερήσιας διακύμανσης στο 10%, ενώ έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης μόλις δύο φορές την ημέρα -μία στις 11.58 έως 12.00 και ακόμη μία στις 17.08 έως 17.10.

Συγκεκριμένα, βλέπουμε τη μετοχή της ΒΙΟΤΕΡ να κάνει ράλι 62% από τις αρχές του 2024, με τη μεταβολή μόνο στο τελευταίο 30ήμερο να αγγίζει το 20%.

Από κοντά και η μετοχή της SATO, η οποία εκτοξεύεται κατά σχεδόν 60% μέσα στο έτος. Κι όλα αυτά, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές και στο μέλλον των παραπάνω εταιρειών. Μόνο σενάρια και φήμες.

Με άνοδο άνω του 20% συναντούμε και τις Επίλεκτος – Τρία Άλφα – Frigoglass, οι οποίες κερδίζουν 22%, 26% και 31% αντίστοιχα μέσα στο 2024. Μάλιστα, στην περίπτωση της Frigoglass, η ετήσια απόδοση επέρχεται σ’ αυτά τα επίπεδα, παρά το «μάζεμα» κατά 7% στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Λίγο πιο πίσω έπεται η Αγροτικός Οίκος Σπύρου με άνοδο 9%, ενώ Μπήτρος και ΥΑΛΚΟ κερδίζουν 7% και 1,5%, αντίστοιχα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι μοναδικές από τις «10», οι οποίες βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος είναι οι ΒΙΣ και Προοδευτική, με συνολικές απώλειες 9% και 15%, αντίστοιχα.

Σίγουρα κάποιες απ’ αυτές οραματίζονται να ακολουθήσουν το επιτυχημένο παράδειγμα των Lavihparm και Intralot, οι οποίες κατάφεραν να ξεφύγουν από την Επιτήρηση κι αυτή την στιγμή δικαιώνουν όσους επενδυτές τις εμπιστεύτηκαν. Όμως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ελάχιστες είναι πιθανό να τα καταφέρουν τουλάχιστον σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι φετινές μεταβολές στις μετοχές της Επιτήρησης

• ΒΙΟΤΕΡ +62%
• SATO +59%
• Frigoglass +31%
• Τρία Άλφα +26%
• Επίλεκτος +22%
• Σπύρου +9%
• Μπήτρος +7%
• ΥΑΛΚΟ +1,5%
• ΒΙΣ -9%
• Προοδευτική -15%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)