Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Στην Ευρώπη μεταφέρεται τώρα η διαμάχη ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς Facebook και Google και τους εκδότες για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο, με την αυστραλιανού τύπου νομοθεσία να αποτελεί τώρα το εφαλτήριο για παρόμοια αιτήματα, ανοίγοντας τον «Ασκό του Αιόλου», σε μία εξέλιξη που μπορεί να φέρει νέα δεδομένα για τους ομίλους μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Οι εκδότες της Ε.Ε. ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιγράψει σημεία της αυστραλιανής νομοθεσίας που θα αναγκάσουν το Facebook και την Google να πληρώσουν για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που φιλοξενούν στις πλατφόρμες τους, σύμφωνα με το Bloomberg. Πιο συγκεκριμένα, οι εκδότες ζητούν από την Ευρώπη να αναγκάσει τους γίγαντες της τεχνολογίας να πληρώσουν για τις ειδήσεις που εμφανίζουν στις πλατφόρμες τους ή διαφορετικά να οδηγηθούν σε μία δεσμευτική διαιτησία, η οποία θα ορίζει τις τιμές. Θέλουν η σχετική πρόβλεψη να ενταχθεί στη «Νομοθετική Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές» που προτάθηκε τον Δεκέμβριο για τον έλεγχο των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων.
Φρένο στις ειδήσεις
Μία ημέρα νωρίτερα, το Facebook απαγόρευσε στους Αυστραλούς να έχουν πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο που φιλοξενείται στις σελίδες του και να μοιράζονται τις ειδήσεις αυτές, ανακοινώνοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή, εν αναμονή του νέου αυστραλιανού νομοσχεδίου. Η κίνηση αυτή, που έκλεισε την πρόσβαση σε κρίσιμες δημόσιες πληροφορίες σε κυβερνητικούς ιστότοπους για υπηρεσίες υγείας και πληροφορίες έκτακτης ανάγκης την Πέμπτη, προκάλεσε έντονη λαϊκή κατακραυγή στην Αυστραλία με την παρέμβαση και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Αυστραλία, τα ευρωπαϊκά μίντια δράττουν την ευκαιρία για να κινηθούν κατά του Facebook, καθότι χάνουν διαφημιστικά έσοδα έναντι των ψηφιακών πλατφορμών εδώ και δεκαετίες. «Έχει γίνει σαφές ότι χωρίς την πλήρη δυναμική μίας προσέγγισης αυστραλιανού τύπου, οι τεχνολογικές εταιρείες απειλούν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις ή να αποχωρήσουν εντελώς από τις αγορές» είπε η Άντζελα Μιλς Γουέιντ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκδοτών, το οποίο εκπροσωπεί μεγάλες εκδοτικές εταιρείες όπως οι Axel Springer και The New York Times.
Πνευματικά δικαιώματα
Η Ε.Ε. έχει ήδη θέσει σε ισχύ και τον νόμο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ο οποίος θα βοηθήσει τους εκδότες να ζητήσουν αποζημίωση από τις πλατφόρμες. Όμως, κάποιοι πιστεύουν ότι αυτοί οι κανόνες δεν επαρκούν. Η Γαλλία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που μέχρι στιγμής έχουν εφαρμόσει τον νόμο περί copyright, όμως η αρχή ανταγωνισμού χρειάστηκε να παρέμβει πέρυσι, για να αναγκάσει την Google να πληρώσει για τις ειδήσεις που εμφανίζει στη μηχανή αναζήτησής της.
Στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έδωσε χθες τη δέσμευση ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας που θα αναγκάσει το Facebook να πληρώνει για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που φιλοξενεί, λέγοντας ότι έχει τη στήριξη των ηγετών της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά.
Η νομοθεσία, που θα αναγκάσει το Facebook και την Google να συνάψουν συμφωνίες με τους Αυστραλιανούς εκδότες για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που φιλοξενούν στις πλατφόρμες τους, έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την Κάτω Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί και από τη Γερουσία εντός της επόμενης εβδομάδας. Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φρίντενμπεργκ υπέστη, όπως είπε, σοκ όταν έμαθε ότι το Facebook μπλόκαρε την πρόσβαση στο ειδησεογραφικό του περιεχόμενο και ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το θέμα αυτό. «Συζητήσαμε τα ζητήματα που εκκρεμούν και συμφωνήσαμε ότι οι αντίστοιχες ομάδες μας θα τα αντιμετωπίσουν αμέσως» σημείωσε ο Φρίντενμπεργκ σε μήνυμά του στο Twitter.
Ο εκτελεστικός πρόεδρος της News Corp. Australia Μάικλ Μίλερ δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας στο πλαίσιο έρευνας, η οποία δεν συνδέεται με το σχέδιο νόμου, ότι οι όμιλοι των μέσων ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη υπολογίσει την πλήρη επίδραση της απόφασης του Facebook. Ο Μίλερ ενθάρρυνε επίσης το Facebook να διαπραγματευτεί απευθείας με τα μέσα ενημέρωσης.
Εν τω μεταξύ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Facebook, Twitter και Google θα κληθούν να δώσουν ξανά εξηγήσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, αυτή τη φορά για την παραπληροφόρηση στις πλατφόρες.