«Φρένο» στο φετινό ράλι βάζει το τελευταίο διήμερο η μετοχή της ΒΙΟΤΕΡ, η οποία αποτελεί την παλαιότερη εισηγμένη του κατασκευαστικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών (1975).
Συγκεκριμένα, ο τίτλος της εταιρείας, η οποία βρίσκεται στην Κατηγορία της Επιτήρησης, υποχωρεί στη σημερινή συνεδρίαση κατά -9,85% (limit down), με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο 0,366 ευρώ.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη πτώση, καθώς χθες (21/2) η μετοχή διολίσθησε κατά 6,88% και έκλεισε στο 0,4060 ευρώ.
Εφόσον οι σημερινές απώλειες διατηρηθούν έως το τέλος της συνεδρίασης, αυτό θα οδηγήσει σε μια σωρευτική κάμψη της ΒΙΟΤΕΡ κατά 16%.
Το «κούφιο» ράλι
Παρ’ όλα αυτά, από τις αρχές του έτους, η μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας καταγράφει ένα ράλι άνω του 60%, με διαδοχικά limit up την προηγούμενη εβδομάδα, το οποία έφεραν τον τίτλο της ΒΙΟΤΕΡ έως το 0,43 ευρώ και το υψηλότερο επίπεδο από το 2022.
Το επίμαχο ράλι εν πολλοίς τροφοδοτήθηκε από μια σειρά σεναρίων περί δήθεν επικείμενης εξαγοράς από τη Δομική Κρήτης, κάτι το οποίο διαψεύστηκε κατηγορηματικά κι από τις δύο διοικήσεις, με αποτέλεσμα η ανοδική κίνηση σταδιακά να «ξεφουσκώσει».
Η ΒΙΟΤΕΡ, η οποία διαθέτει αρνητικά ίδια κεφάλαια -σύμφωνα με την τελευταία οικονομική ενημέρωση που αφορούσε το εξάμηνο του 2023- εδώ και χρόνια δίνει τη δική της «μάχη» επιβίωσης, προσπαθώντας να εφαρμόσει το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο επικυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Επίσημη ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου διάσωσης δεν υπάρχει, παρά μόνο γραπτές δεσμεύσεις για συνέχιση των προσπαθειών εκ μέρους της διοίκησης.
Περιορισμένος τζίρος
Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητα της εταιρείας είναι αρκετά περιορισμένη.
Ο κύκλος εργασιών το α’ εξάμηνο του 2023, για παράδειγμα, ανήλθε σε μόλις 310.000 ευρώ, με τις καθαρές ζημιές να καθορίζονται σε 4,9 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των μεγάλων δανείων και του υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους.
Ας σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου ξεπερνά τα 176 εκατ. ευρώ.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, συνολικής αξίας 6,4 εκατ. ευρώ, κατανέμεται σε ποσοστό 17,7% στον Γιώργο Μαυροσκότη, κατά 13,8% στην Αντωνία Κατσαρού, κατά 5,1% στον Ανδρέα Μαυροσκότη και κατά 5% στον Κρίστιαν Κομέρ.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)