Στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου βρίσκεται η μετοχή της Helleniq Energy, με τη διοίκηση του Ανδρέα Σιάμισιη να βλέπει με ικανοποίηση την πορεία σταδιακής ανάκαμψης της εισηγμένης.
Αυτήν την στιγμή η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου υπολογίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ, με τη μεταβολή μέσα στον Φεβρουάριο να ανέρχεται στο +6% (στο +8% η συνολική άνοδος στο 2024).
Το σημαντικότερο είναι, δε, ότι η μετοχή έχει αρχίσει να βρίσκει έναν σταθερά θετικό βηματισμό, ανακτώντας όλες τις απώλειες από το placement του Δεκεμβρίου, το οποίο έγινε στην τιμή των 7 ευρώ και αφορούσε το 11% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το «μέτωπο» των μερισμάτων
Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα, ενόσω η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στο «μέτωπο» των μερισμάτων.
Ο ίδιος ο κ. Σιάμεσιης, στα τέλη Δεκεμβρίου, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξημένο μέρισμα μέσα στο 2024, χάρη στα ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη του 2023.
Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, η διοίκηση διένειμε προσωρινό μέρισμα 0,30 ευρώ/μετοχή στις αρχές του Ιανουαρίου.
Στις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 12μήνου, θα κάνει γνωστό και το υπόλοιπο ποσό, με το οποίο θα επιβραβεύσει στους μετόχους.
Υπενθυμίζεται ότι το περσινό μέρισμα είχε διαμορφωθεί σε 1,15 ευρώ/μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να καθορίζεται στο 15%.
Εφόσον, λοιπόν, ο κ. Σιάμεσιης πράγματι επιβεβαιώσει τον… εαυτό του, τότε είναι εύλογο η αγορά να περιμένει ένα συμπληρωματικό μέρισμα άνω του 0,85 ευρώ/μετοχή.
Να κλείσει το discount
Το ευνοϊκό ενεργειακό σκηνικό, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας (465 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2023), συνθέτουν ένα αισιόδοξο περιβάλλον για την εισηγμένη, η οποία καλείται σταδιακά να κλείσει το discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου (P/BV 1,2x) αλλά και την ελληνική Motor Oil (P/BV 1,1x).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, η Helleniq Energy διαπραγματεύεται με δείκτη P/E (πολλαπλασιαστής κερδοφορίας) 10,4x και δείκτη P/BV (λογιστικής αξίας) 0,8x, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία (2,4 δισ. ευρώ) υπολείπεται της λογιστικής αξίας (2,9 δισ. ευρώ).
Οι μετοχικοί συσχετισμοί
Όσον αφορά τους μετοχικούς συσχετισμούς, μετά το πρόσφατο placement, η οικογένεια Λάτση ελέγχει το 40,4% και το ελληνικό δημόσιο το 31,1%. Πριν την επίμαχη συναλλαγή, τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονταν σε 47% και 35%.
Με βάση τα όσα ακούγονται στην αγορά, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια μελλοντική, νέα μείωση στο ποσοστό των βασικών μετόχων, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της μετοχικής διασποράς.
Βέβαια, αυτό είναι ένα σενάριο, το οποίο προς το παρόν ούτε εξετάζεται, αλλά ούτε επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη πηγή.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)