Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πτώση 5% για τη μετοχή της ΕΛΤΟΝ

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Στα 55 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης εταιρείας.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΕΛΤΟΝ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την διάψευση της φημολογίας περί υποτιθέμενου ενδιαφέροντος εξαγοράς από την Ideal Holdings.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης υποχωρεί κατά 5% στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στα 2,09 ευρώ, βάζοντας «φρένο» στο πολυήμερο ανοδικό σερί που είχε προηγηθεί.

Μάλιστα, η σημερινή καθοδική κίνηση συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 83.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 175.000 ευρώ.

Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 332% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024.

Διπλή διάψευση

Όπως προαναφέρθηκε, οι απώλειες της μετοχής σχετίζονται με την επίσημη διάψευση της φημολογίας περί ενδιαφέροντος εξαγοράς από την Ideal Holdings.

Ειδικότερα, σε επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου, η ΕΛΤΟΝ γνωστοποίησε τα εξής:

«Η ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, κατόπιν ενημέρωσης που ζήτησε και έλαβε από τα μέλη της οικογένειας Παπαθανασίου που είναι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, και σε σχέση με ανάρτηση σε ηλεκτρονικό μέσο την 10/02/2024 περί φήμης εξαγοράς της ΕΛΤΟΝ ΑΕΒΕ, γνωστοποιεί ότι:

1. Ουδέποτε έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της Ideal Holdings και της οικογένειας Παπαθανασίου για πώληση μετοχών της ΕΛΤΟΝ ΑΕΒΕ.

2. Τόσο η ΕΛΤΟΝ ΑΕΒΕ όσο και η οικογένεια Παπαθανασίου δεν έχουν καμμιά σχέση με τις πηγές των παραπάνω πληροφοριών.»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ideal, η οποία ανέφερε τα παρακάτω:

«Η IDEAL HOLDINGS A.E. (η «Εταιρεία»), μετά από ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων για την εξαγορά άλλης εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαψεύδει κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα και δηλώνει ότι ουδέποτε διενήργησε σχετικές συζητήσεις με την συγκεκριμένη εταιρία.»

«Φρένο» στην άνοδο

Τα ανυπόστατα σενάρια για το φλερτ των δύο εταιρειών είχαν παράσχει μεγάλη χρηματιστηριακή ώθηση στην ΕΛΤΟΝ, η οποία είδε τη μετοχή να κάνει ράλι άνω του 10% μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Άλλωστε, συνηθίζεται η μετοχή της εταιρείας που εξαγοράζεται να καταγράφει άνοδο, σε αντίθεση με τη μετοχή της εταιρείας που προβαίνει στην εξαγορά, η οποία κατά κύριο λόγο υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα.

Εύλογα, επομένως, η σημερινή διάψευση από τις διοικήσεις των δύο εμπλεκόμενων εταιρειών βάζει «φρένο» στη θετική κίνηση της ΕΛΤΟΝ, με αποτέλεσμα μάλιστα, η συνολική μεταβολή της μετοχής μέσα στο 2024 να επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος.

Μακριά από τα υψηλά

Η εισηγμένη, σε κάθε περίπτωση, διαπραγματεύεται αισθητά κάτω των περσινών ιστορικών υψηλών των 2,8 ευρώ, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια και οι πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με την απομείωση της αξίας των αποθεμάτων και την πτώση των τιμών στα χημικά, έχουν επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη.

Είναι ενδεικτικό ότι στο α’ εξάμηνο του 2023 (τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα), ο κύκλος εργασιών της ΕΛΤΟΝ περιορίστηκε κατά 6,5%, με τα κέρδη EBITDA να «ψαλιδίζονται» κατά 55% και να συρρικνώνονται στα 5 εκατ. ευρώ.

Έτσι, βλέπουμε τη μετοχή να υποχωρεί κατά σχεδόν 30% από τις περσινές «κορυφές» των 2,8 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να αναδιπλώνεται στην περιοχή των 55 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ας σημειωθεί ότι ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV της εταιρείας βρίσκεται κάτω του 1x, δεδομένου ότι τα ίδια κεφάλαια ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Παπαθανασίου ελέγχει σχεδόν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΤΟΝ, με το 20% να βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά.