Skip to main content

Joint venture θέλει η ΔΕΗ για τις μονάδες στο Αμύνταιο

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Η σύμπραξη της ΔΕΗ με ιδιώτες, για την επέκταση της διάρκειας «ζωής» των δύο λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο, μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο μέσα από τη δημιουργία μίας κοινής ανεξάρτητης εταιρείας. Αυτό ανέφερε χθες σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης της εταιρείας για την Ημέρα της Γυναίκας, επιβεβαιώνοντας και επίσημα την ύπαρξη προτάσεων από τρεις μεγάλους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους (Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος), οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν τις επενδύσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων, ώστε αυτές να μην αποσυρθούν λόγω υψηλών εκπομπών ρύπων.

Τοποθετούμενος για όλα τα τρέχοντα θέματα της επιχείρησης, αναφορικά με τις τρεις προτάσεις ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως η δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για τη λειτουργία των δύο μονάδων περιλαμβανόταν εξαρχής στην πρόταση Κοπελούζου, ενώ έχει υιοθετηθεί και από την ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η πρόταση του κατασκευαστικού ομίλου υποβλήθηκε επίσημα στη ΔΕΗ πριν από 4 ημέρες. Αντίθετα, η πρόταση του Ομίλου Μυτιληναίου, η οποία προβλέπει την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων με αντάλλαγμα την τροφοδοσία με ρεύμα της Αλουμίνιον μέσα από μακροχρόνιο διμερές συμβόλαιο, δεν θα βοηθούσε την εταιρεία.

Όπως σημείωσε, ο λόγος είναι πως ακόμη και στο πλαίσιο των διμερών συμβολαίων που προβλέπονται στο Target Model, δεν θα επιτρέπεται η τροφοδοσία της Αλουμίνιον να γίνεται αποκλειστικά από τις δύο συγκεκριμένες μονάδες, αλλά από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ. 

Έτσι, με δεδομένο ότι οι δύο σταθμοί θα έχουν χαμηλή απόδοση και θα μπαίνουν αργότερα από αρκετές άλλες μονάδες στο σύστημα, η συμμετοχή τους στην αγορά δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Αντίθετα, με βάση τον κ. Παναγιωτάκη, η δημιουργία μίας κοινής ανεξάρτητης εταιρείας θα ήρε αυτό τον περιορισμό, αφού στην πράξη τα διμερή συμβόλαια θα αφορούσαν όλο το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, δηλαδή τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Επίσης, με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ και οι ιδιώτες επενδυτές θα συνδιαχειρίζονταν τις μονάδες, συμμετέχοντας εξίσου στα κέρδη, αλλά και τα ρίσκα – όπως, για παράδειγμα, την εξέλιξη των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε, στόχος της ΔΕΗ είναι να συνεργασθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους, μέσω μίας συμφωνίας που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναινέσει στην πορεία και ο Όμιλος Μυτιληναίος. Επιπλέον, επανέλαβε, το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα έχει νόημα μόνον αν από τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό προκύψει ένα μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή της τάξης του 27%, για την επόμενη δεκαετία. 

Σχολιάζοντας τους επικείμενους διαγωνισμούς για την πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, σημείωσε πως οι διαδικασίες προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο. Τόνισε πως έχει ήδη προσληφθεί ως σύμβουλος η PwC, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας θα γίνει το ίδιο και για το νομικό γραφείο. Η αποτίμηση των μονάδων θα γίνει από την HSBC, ενώ το κόστος των συμβούλων θα αγγίξει τα 2 εκατ. ευρώ, χωρίς το success fee (0,97%) που προβλέπεται για την τράπεζα.

Επισήμανε πως για τις προς πώληση μονάδες υπάρχει ήδη ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών (αναφέροντας τις CMEC, SPIC και Shenhua), ενώ κάλεσε για μία ακόμη φορά τις εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς, υπογραμμίζοντας πως με δεδομένο ότι χρειάζονται ελεγχόμενο ενεργειακό κόστος, υπάρχει αντικειμενική βάση για τη συμμετοχή τους. 

Αναφορικά με τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στις μονάδες που θα πουληθούν, σημείωσε πως ο νέος εργοδότης θα διατηρήσει μόνον όσους είναι απαραίτητοι, καθώς είναι πιθανό μέσα από συνέργειες του προσωπικού των μονάδων και αυτού των ορυχείων να υπάρξει εξοικονόμηση δυναμικού. Ένα μέρος του πλεονάζοντος προσωπικού θα απορροφηθεί, ενώ θα εφαρμοσθεί και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.