Skip to main content

Θεοδωρίδης: Από «βασιλιάς» του επίπλου σε… παρία του Χρηματιστηρίου

Επί προσωπικού: Η δικαιοσύνη θα κρίνει το μέλλον της θρυλικής εταιρείας SATO

Ένα ξέφρενο ράλι άνω του 80% καταγράφει τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις η μετοχή του πάλαι ποτέ «βασιλιά» του ελληνικού επίπλου, ο οποίος πλέον δίνει έναν αγώνα σκληρής επιβίωσης. Ο λόγος για τη SATO της οικογένειας Θεοδωρίδη, η οποία μεσουρανούσε στα 70’, 80′, 90′ και 00′.

Σήμερα η μετοχή παραμένει σε Καθεστώς Επιτήρησης, με τον Γιώργο Θεοδωρίδη, γιο του ιδρυτή της εταιρείας Σωτήρη, να περιμένει τη δικαιοσύνη, προκειμένου να βγει ξανά στο… ξέφωτο.

Παρότι η μετοχή δείχνει σημάδια ζωής το τελευταίο διάστημα, έχοντας σκαρφαλώσει από το 0,029 ευρώ σε επίπεδα άνω του 0,05 ευρώ, στην ουσία δεν έχει αλλάξει το παραμικρό όσον αφορά τα δεδομένα για το μέλλον της ελληνικής επιπλο-βιομηχανίας.

Η συμφωνία εξυγίανσης του 2019 παραμένει «εγκλωβισμένη» στα γρανάζια της ελληνικής δικαιοσύνης, με το επόμενο επεισόδιο να είναι προγραμματισμένο για τις 28 Μαρτίου, όταν και εκδικαστεί η έφεση κατά της περσινής απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία άλλαξαν οι όροι της διάσωσης.

Γιώργος Θεοδωρίδης (SATO)

To κυοφορούμενο deal, στο οποίο πρωτοστατούν οι πιστωτές της SATO (Εθνική, Alpha, Eurobank), προβλέπει τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου σε ένα ανεξάρτητο σχήμα, το «Neοcon», το οποίο θα αναλάβει τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και την υποχρέωση εξυπηρέτησης των υφιστάμενων χρεών, με την τωρινή εταιρεία να τίθεται προς εκκαθάριση και οριστική πτώχευση.

Αλλά αυτά μένει να επικυρωθούν κι από τη δικαιοσύνη, κάτι το οποίο είναι άγνωστο αν και πότε θα γίνει.

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της SATO δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μία από τις φθηνότερες εισηγμένες του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Το «θρυλικό» 1999, βέβαια, η μετοχή της εταιρείας ξεπερνούσε, με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, τα 19 ευρώ, ενώ το 2008, δηλαδή λίγο πριν τον τελικό κατήφορο, η μετοχή «κρατούσε» στα 3 ευρώ. Τώρα, όπως προαναφέρθηκε, μετά βίας υπερβαίνει το 0,05 ευρώ, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να κυμαίνεται στα… 850 ευρώ.

Πάντως, η διοίκηση του κ. Θεοδωρίδη, το τελευταίο διάστημα, έχει κάνει ορισμένες προσπάθειες για την επιβίωση της SATO, όπως είναι για παράδειγμα η διανομή δύο αμερικανικών brands στην Ελλάδα, αλλά και η επέκταση του χαρτοφυλακίου στα έπιπλα ύπνου, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την πρόσφατη προσθήκη ενός νέου ΚΑΔ, ο οποίος αφορά το εμπόριο επενδύσεων δαπέδων από πλαστικές ύλες.

Αυτές οι κινήσεις έχουν αποδώσει εν μέρει καρπούς, με τον τζίρο στο α’ εξάμηνο του 2023 να αυξάνεται κατά σχεδόν 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και να φθάνει στα 10,6 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη, από την πλευρά τους, ανήλθαν σε 4,8 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την οικογένεια Θεοδωρίδη, εκτός της SATO, πατέρας και γιος ήταν μέτοχοι και της Pasal Development, η οποία έχει πλέον περιέλθει στα χέρια της οικογένειας Γεωργίαδη και έχει μετονομαστεί σε Premia Properties.