Skip to main content

Inter IKEA: Επένδυση ύψους 70 εκατ. στην Ελλάδα – Δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Διανομής 50.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Είναι η πρώτη φορά που η Inter IKEA επενδύει απευθείας στη χώρα μας και την εντάσσει στο διεθνές δίκτυο κέντρων διανομής που διαθέτει

Στον χάρτη των άμεσων επενδύσεων της τοποθετεί την Ελλάδα η Ιnter ΙΚΕΑ, μετά την απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Διανομής στη χώρα μας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία Distribution Center εμβαδού 50.000 τετραγωνικών μέτρων στον Ασπρόπυργο Αττικής. Είναι η πρώτη φορά που η Inter IKEA επενδύει απευθείας στη χώρα μας και την εντάσσει στο διεθνές δίκτυο κέντρων διανομής που διαθέτει και αναπτύσσει ανά τον κόσμο. Γεγονός που αναδεικνύει τη θέση της Ελλάδας ως κέντρο υποστήριξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πολυεθνικών ομίλων, ανοίγοντας το δρόμο και για επόμενες επενδύσεις.

Συνάντηση στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε εχθές το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του ομίλου FOURLIS Βασίλη Φουρλή και τον Andrea Colzani, Category Distribution Manager του ομίλου Inter IKEA. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε η απόφαση του ομίλου Inter IKEA για τη συγκεκριμένη επένδυση στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον όμιλο FOURLIS.

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια συναρπαστική νέα επένδυση και τόνισε πως «επιδιώκουμε να εξηγήσουμε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο στα logistics. Αυτού του είδους οι επενδύσεις στηρίζουν το κύριο επιχείρημά μας, αξιοποιούν τη μοναδική γεωγραφική μας θέση αλλά και τις υποδομές, ιδιωτικές και δημόσιες, που έχουν δημιουργηθεί για να υποστηρίζουν τέτοιου είδους επενδύσεις. Και βέβαια, μιλάμε για το λιμάνι του Πειραιά, για τη στρατηγική σημασία του Ασπροπύργου, της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης της εγγύτητάς της με το λιμάνι, για τη σιδηροδρομική συνδεσιμότητα, η οποία για εμάς θα είναι ακόμα πιο σημαντική στο μέλλον». Παράλληλα ο Πρωθυπουργός εστίασε στο γεγονός πως «καλύτερα logistics σημαίνουν καλύτερες τιμές. Είναι σημαντικό ότι όσο καλύτερα λειτουργεί η αλυσίδα εφοδιασμού, εν τέλει αυτό σημαίνει καλύτερη τιμολόγηση για τον καταναλωτή. Σε μία εποχή αυξημένου κόστους ζωής παγκοσμίως, πρόκειται για σημαντική πτυχή». Επιπλέον επεσήμανε τις θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης που δημιουργούνται γύρω από τα logistics τονίζοντας πως «έχουμε ήδη μια νεότερη γενιά Ελλήνων που αποφασίζουν να επιλέξουν αυτόν τον κλάδο για να σταδιοδρομήσουν, σε συνδυασμό με τεχνολογικές λύσεις αιχμής αυτό βεβαίως αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή καριέρας».

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Με βάση τον προγραμματισμό, οι εργασίες για την κατασκευή του κέντρου διανομής θα αρχίσουν φέτος και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2025. Την ανάπτυξη του ακινήτου και την παροχή των υπηρεσιών θα αναλάβει ο όμιλος FOURLIS μέσω της Trade Estates και Trade Logistics.  Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος του ομίλου FOURLIS, «μας χαροποιεί ιδιαίτερα που βρισκόμαστε εδώ σε μία τόσο σημαντική ημέρα για εμάς. Ανακοινώνουμε μια πολύ σημαντική επένδυση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον όμιλο. Η Inter IKEA αποφάσισε να επενδύσει σε ένα κέντρο διανομής που θα εξυπηρετεί όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ελλάδα, την Κύπρο φυσικά, και σε δεύτερο στάδιο, την Αίγυπτο και πιθανώς άλλες χώρες. Περισσότερα από 250.000 κυβικά μέτρα εμπορευμάτων θα εκφορτώνονται στον Πειραιά και στη συνέχεια θα επαναφορτώνονται για διανομή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο».

Περιφερειακός κόμβος

Πρόκειται για μια επιχειρηματική κίνηση που αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα ως περιφερειακός κόμβος, χάρη στις υποδομές που διαθέτει και στη στρατηγική γεωγραφική θέση της. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για επενδύσεις στη χώρα μας στον κλάδο της διαμετακόμισης και αποθήκευσης. Στο νέο διεθνές κέντρο διανομής θα δημιουργηθούν περίπου 100 μόνιμες θέσεις εργασίας, περιλαμβανομένων θέσεων υψηλής ειδίκευσης στα πεδία της μηχανογράφησης, της ανάλυσης δεδομένων, των logistics και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Andrea Colzani, Category Distribution Manager της Inter IKEA, ανέφερε πως «η απόφαση να έρθουμε σε αυτή την περιοχή ήταν πολύ απλή για εμάς. Από την πλευρά των παραλαβών από την Άπω Ανατολική, την Ασία, το λιμάνι του Πειραιά θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να συντομεύσουμε τον χρόνο παράδοσης και επίσης να μεριμνήσουμε για το σκέλος της βιωσιμότητας. Αυτό είναι μέρος του σχεδίου μας, αυτό που αποκαλούμε “People Positive Plan”, για να φτάσουμε στο σημείο να μειωθεί ο αντίκτυπος των εκπομπών άνθρακα. Από την πλευρά των αποστολών, φυσικά, θα είναι δυνατό να γίνουν παραδόσεις, να εξυπηρετηθούν όλες αυτές οι χώρες, με πολύ ταχύτερο τρόπο. Γνωρίζουμε ότι οι υποδομές είναι πολύ καλές. Το λιμάνι του Πειραιά είναι κάτι που υπολογίζουμε ως παράμετρο, με άλλα λιμάνια, και λειτουργεί καλά. Πιστεύουμε, λοιπόν, απόλυτα ότι θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την πτυχή».

Η μονάδα θα έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς θα είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά. Όπως σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας «η επένδυση αυτή αποτελεί μία πολύ σημαντική επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του κόμβου. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ιδανικό γεωγραφικό σημείο, έχουμε τις κατάλληλες υποδομές, διαθέτουμε ένα λιμάνι που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Ο Πειραιάς είναι το τέταρτο λιμάνι στην Ευρώπη και το πρώτο στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ώστε να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους». Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Βίκυ Λοΐζου και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.