Skip to main content

Ανοίγουν 25 Ιανουαρίου οι οικονομικές προσφορές για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ

Έργο προϋπολογισμού 1,5 δισ. 

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών προκειμένου να αποκαλυφθεί ο προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, προϋπολογισμού κατασκευής 1,5 δισ. ευρώ, στις 25 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα σε ενημέρωση του Τύπου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σύμβαση παραχώρησης για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία και δεν έχει οριστεί ανάδοχος.

Στην μάχη για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ (αυτοκινητόδρομος μήκους 157,5 χλμ.) συμμετέχουν 3 φορείς, η ΓΕΚ Τέρνα και οι κοινοπραξίες Άκτωρ Παραχωρήσεις – Mytilineos και Άβαξ – EGIS – Meridiam (Ένωση Ιδομενέας).

Σημειώνεται ότι για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ έχει εγγραφεί κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, αρκεί μέχρι το τέλος του 2025 (πρακτικά μέχρι τον Ιούνιο του 2026) να έχουν ολοκληρωθεί εργασίες που αντιστοιχούν στο 15% της αξίας του έργου.

Για την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ έχουν σχεδιαστεί ακόμα δύο έργα, ένα δημόσιο και το δεύτερο ΣΔΙΤ, για τα οποία έχουν υπογραφεί με τους αναδόχους οι συμβάσεις εκτέλεσής τους.

Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος η υλοποίησή τους έχει ξεκινήσει και η εκτίμηση είναι ότι θα προλάβουν να απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το ίδιο εκτιμούν και για το έργο παραχώρησης.