Skip to main content

Συνεχής μεγέθυνση των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων

Ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής της Upstream, εταίρος BigPI Venture Capital και πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ μιλάει στη «Ν»

Τη μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο που έχει συντελεστεί στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας επισημαίνει στη «Ν» ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής της Upstream, εταίρος BigPI Venture Capital και πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ. Αυτό όμως που είναι απαραίτητο είναι η χώρα μας να καταστεί αυτάρκης στη χρηματοδότηση των ελληνικών νεοφυών εταιρειών και να μην εξαρτάται μόνο από τους ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Βερέμη η απελευθέρωση της δύναμης του ανθρώπινου κεφαλαίου λόγω κρίσης οδήγησε στη δημιουργία δυναμικών και εξωστρεφών νέων εταιρειών τεχνολογίας που αποτέλεσαν ταυτόχρονα το θετικό παράδειγμα για τη νεότερη γενιά των αποφοίτων από τα πανεπιστήμια.

«Στην Ελλάδα δεν είχαμε πρότυπα εταιρειών ελκυστικά σε 18άρηδες και αυτό άλλαξε με τις νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αξία των νεοφυών εταιρειών στο χώρο της τεχνολογίας πριν από 5-6 χρόνια κυμαινόταν κάτω από 500 εκατ. ευρώ, ενώ η σημερινή τους αξία είναι πάνω από 7-8 δις. ευρώ, και αντιστοιχούν σε αξιόλογο ποσοστό του ΑΕΠ. Ειδικότερα το αποτύπωμα των καινοτόμων εταιρειών τεχνολογίας στην οικονομία της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου μιας 5ετίας έφτασε στο 1,5% του ΑΕΠ και ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του κύκλου εργασιών τους φτάνει το 45%. Σε ένα απαισιόδοξο σενάριο η συμβολή τους μπορεί να φτάσει στο 5% του ΑΕΠ της χώρας, σε ένα αισιόδοξο σενάριο στο 10%. Αυτή η δυναμική είναι δεδομένη και συνεχώς δημιουργούνται όλο και καλύτερες εταιρείες», τονίζει ο κ. Βερέμης. Για παράδειγμα, η Workable που έχει γίνει η νούμερο ένα εταιρεία για προσλήψεις στην Αμερική.

Αναφορικά με τις επενδύσεις προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις ο κ. Βερέμης τονίζει πως το ράλι των επενδύσεων των προηγούμενων χρόνων έχει μετριαστεί αλλά πρόκειται για λελογισμένη θεμιτή διόρθωση. Είμαστε σε ένα ενάρετο κύκλο και όσο τα καλύτερα μυαλά του πλανήτη πηγαίνουν στον τομέα της καινοτομίας είτε είναι στην τεχνολογία, στην υγεία, την κλιματική αλλαγή θα υπάρχει ανάπτυξη και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα στο διάστημα από το 2018 έως το 2023, το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών παρουσίασε σημαντική ροή χρηματοδότησης, με αξιοσημείωτη αύξηση σε συνολική χρηματοδότηση από τα 50 εκατ. ευρώ το 2018 σε ανώτατο όριο των 670 εκατ. ευρώ το 2021. Το 2022 υπήρξε μείωση στη χρηματοδότηση στα 632 εκατ. ευρώ, ακολούθησε περαιτέρω μείωση εντός του 2023 στα 485 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, η Ελλάδα διαθέτει και ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τους Έλληνες της διασποράς. Ειδικά οι Έλληνες της Αμερικής έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις, κεφαλαιοποίησης άνω των 100 δισ. δολ. Οι επιχειρηματίες της διασποράς έχουν αρχίσει να φέρνουν μέρος των εταιρειών τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα κέντρα δεξιοτήτων στη χώρα μας. Κάθε τέτοια εταιρεία δημιουργεί πολλαπλή υπεραξία και ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα τουλάχιστον 40 τέτοιες επιχειρήσεις και έχουν δημιουργήσει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας για στελέχη υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων.

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι πώς θα δημιουργηθεί περισσότερο ταλέντο στη χώρα, πώς θα μπουν περισσότεροι μέσα στην αγορά, πώς θα πειστούν οι νέοι ώστε να επιλέξουν πτυχία που θα υποστηρίξουν τις εταιρείες τεχνολογίας και πώς θα είναι όσο πιο συμπεριληπτικό γίνεται αυτό. Σύμφωνα μρ τον κ. Βερέμη, δεν υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη και πληροφόρηση τι έρχεται στην αγορά εργασίας και ποιες θα είναι οι εργασιακές απαιτήσεις. Είναι ευθύνη όλων να ενημερώσουν επ’αυτού.

Σχετικά με το BigPI είναι ένα επενδυτικό σχήμα που στοχεύει στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με το επιχειρηματικό μοντέλο φτιάχνω λογισμικό στην Ελλάδα και το εξάγω σε όλο τον κόσμο, γιατί η Ελλάδα έχει χαμηλά κόστη αλλά υψηλής ποιότητας ανθρώπου που έχουν ενθουσιασμό ο οποίος δεν συναντάται εύκολα αλλού. Στον  πρώτο κύκλο το fund έκανε 22 επενδύσεις, εκ των οποίων οι 6 πάνε πολύ καλά.

Ο δεύτερος κύκλος είναι μεγαλύτερος και θα αφορά λιγότερα deals μεγαλύτερης όμως αξίας και σε τομείς που τώρα αναδύονται, όπως ο τομέας της υγείας, στον οποίο συμβαίνει η επαναστατική σύζευξη τεχνολογίας και βιολογίας, που θα αλλάξει τα πάντα στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στην ίαση. Η νούμερα ένα από start ups στην Ελλάδα είναι στον τομέα της υγείας, ακολουθούν οι τομείς της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. Επίσης δραστήριοι τομείς είναι η ανάλυση δεδομένων και της ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης.

Το δρόμο για το ΧΑ διερευνούν ελληνικές νεοφυεις εταιρείες

Στο μεταξύ για τις προοπτικές εισοδου στη Χρηματιστηριακή Αγορα ενημερώθηκαν εικοσι από τις πιο αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες τεχνολογιας με start up DNA με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και του ομίλου  Χρηματιστηρίου Αθηνών διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης.

Η ενημέρωση αφορούσε τις προοπτικές προσβασης των ελληνικών νεοφυων εταιρειών στη χρηματιστηριακή αγορά η οποία προσφέρει γρήγορη και χαμηλού κόστους πρόσβαση σε κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης startups και scaleups.

Οπως τονίστηκε οι μακροοικονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν μία ευνοϊκή συγκυρία για τις τεχνολογικές εταιρείες που εξετάζουν την είσοδο στο χρηματιστήριο και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τις εταιρείες υπερέχουν των οικονομικών εξόδων και των αλλαγών στη εταιρική διακυβέρνηση που απαιτούνται.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν οι εταιρειες Upstream, Workable, Anodyne, Phenometry, Intelligencia, Bryq, Pandas, Instacar, Spotawheel, Flexcar, Norbloc, e-fresh, Pobuca, Natek, Bioemtech, Intale, Cliomuse, Tekmon, e-satisfaction.

Συμφωνα με τον Μάρκο Βερέμη, Πρόεδρο Επιτροπής Καινοτομίας ΣΕΒ, Εταίρο Big Pi Ventures, η είσοδος στο χρηματιστήριο είναι κρίσιμη για τις ελληνικές εταιρείες, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, ενώ υπογράμμισε τους λόγους που κάτι τέτοιο αποτελεί μία βιώσιμη επιλογή. Ο κ. Βερέμης σημείωσε ότι στη χώρα μας παρατηρείται χαμηλή διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών κεφαλαίων για τις επόμενες φάσεις ανάπτυξης, και ως εκ τούτου οι ελληνικές εταιρείες οφείλουν να αξιολογήσουν την σημαντική δυνατότητα που τους δίνει το Χρηματιστήριο στην αναζήτηση κεφαλαίων.

Ακολούθως, ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, επεσημανε πως η γρήγορη και χαμηλού κόστους πρόσβαση σε κεφάλαια, η ενίσχυση του προφίλ και της αξιοπιστίας σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, και η δυνατότητα χρήσης των μετοχών της εταιρείας, αντί για μετρητά, για τη διενέργεια συγχωνεύσεων εξαγορών, και άλλων ενεργειών είναι σημαντικοί λόγοι προσβασης στην ελληνική Κεφαλαιαγορά. Ιδιαιτερη σημασία έχουν  η επιλογή του κατάλληλου συμβούλου εγγραφής, στο τι να μπορεί κανείς να επιτύχει και τι όχι με την είσοδο στο Χρηματιστήριο, στα μεσοπρόθεσμα οικονομικά και άλλα οφέλη για την κάθε εταιρεία από τις αυξημένες διαδικασίες διακυβέρνησης, καθως και οι εταιρικές επιλογές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.