Skip to main content

Στην Axel επενδύει η DECA Investments

Στην απόκτηση στρατηγικoύ μειοψηφικού μεριδίου στην εταιρεία Axel Accessories A.E. προχωρά DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ, αποκλειστικός διαχειριστής του επενδυτικού ταμείου Diorama Investments Sicar. Το αντίτιμο ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ. 

Η Axel, η οποία ιδρύθηκε το 1999 από την Ιφιγένεια Κουτσουβέλη και τον Κώστα Λαγουμάκη, ασχολείται με τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την εμπορία γυναικείων ρούχων, τσαντών, υποδημάτων και αξεσουάρ. Απασχολεί 114 εργαζομένους, και έχει παρουσία σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 2016 εμφάνισε έσοδα ύψους 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% προήλθε από εξαγωγές. 

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση η επένδυση στην Axel συνάδει με την στρατηγική του Diorama να πραγματοποιεί ελκυστικές επενδύσεις σε δυναμικές, αναπτυσσόμενες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. Επιδίωξη του Diorama είναι να στηρίξει τις εταιρείες στις οποίες επενδύει, ώστε να γίνουν ισχυροί παίκτες στον διεθνή χώρο.

«Πρόκειται για στρατηγική συνεργασία, σταθμός για την ιστορία της AXEL, με ανθρώπους – επενδυτές που προσφέρουν τεχνογνωσία και εμπειρία για τις διεθνείς αγορές. Είναι μεγάλη τιμή να είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία στο κλάδο της fashion ένδυσης στην οποία επενδύει το Diorama» τόνισε ο Κώστας Λαγουμάκης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των εξαγωγών κυρίως προς την Ισπανία και την Ιταλία, όπου ήδη διαθέτει 500 σημεία πώλησης. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Κούλης, διευθύνων σύμβουλος της DECA Investments τόνισε πως η επένδυση στην Axel, αν και η η πρώτη σε εταιρεία γυναικείας ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, φέρει τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία αναζητά η εταιρεία σε όλες τις επενδύσεις: ικανή διοίκηση, ανθρώπους με κέφι και όραμα που έχουν καταφέρει να διεισδύσουν σε σημαντικές και ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού. «Πιστεύω ότι μαζί θα το πετύχουμε και θα δημιουργήσουμε αποδόσεις για τους μετόχους, καλές θέσεις εργασίας για τους εργαζομένους και περηφάνια σε μια ακόμα εταιρεία που έχει την έδρα της στην Βόρεια Ελλάδα» τόνισε. 

Η επένδυση στην Axel είναι η πέμπτη επένδυση του Diorama. Τον Νοέμβριο 2015 το Diorama ανακοίνωσε την πρώτη του επένδυση στην εταιρεία Atlas Tapes Α.Ε., μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών, προϊόντων και άλλων υλικών συσκευασίας. Τον Μάρτιο του 2016 το Diorama πραγματοποίησε τη δεύτερη επένδυση στην Damavand Α.Ε., μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την τομάτα, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε η επένδυση στην InternetQ, μια δυναμική Ελληνική εταιρεία τεχνολογίας. Τον περασμένο Αύγουστο ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Adam Pack, της μοναδικής Ελληνικής εταιρείας που προμηθεύει χάρτινες συσκευασίες και πώματα για παραγωγούς γάλακτος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

To Diorama Investments Sicar είναι ένα αναπτυξιακό Fund ύψους 135 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο τον Σεπτέμβριο του 2014 με σκοπό τις επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων, κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σε ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Οι επενδυτές του Fund είναι διακεκριμένοι Έλληνες επιχειρηματίες καθώς και ελληνικοί και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Η διαχείρισή του Fund ασκείται από την DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ η οποία αδειοδοτήθηκε για αυτό το σκοπό και ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.  

Η επένδυση έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Equity Facility for Growth και του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις.