Skip to main content

Υψηλό ενδιαφέρον από ξένα funds για ελληνικές startups

Εξαγορές από διεθνείς κολοσσούς, παρά τη μειωμένη χρηματοδότηση

Διατηρεί τη δυναμική του το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών, παρά τις δυσκολίες και τη φετινή πτώση στη χρηματοδότηση κατά 24,5% σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ετήσιου report του Found.ation και του EIT Digital. Για τη νέα χρονιά που έρχεται, οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, με τις προοπτικές των ελληνικών startups για το νέο έτος να αξιολογούνται με 3,8/5.

Το 2023 σημειώθηκαν 11 νέες εξαγορές, με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία. Ενισχύοντας την τάση των προηγούμενων ετών, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τεχνολογικούς κολοσσούς με έδρα τις ΗΠΑ για ελληνικές startups, με τις Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel να ολοκληρώνουν επιτυχημένες εξαγορές εντός του έτους. Όπως τονίζει ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners, «η ηρεμία αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως στασιμότητα. Αντίθετα, είναι ο προάγγελος μιας σημαντικής αλλαγής που αναμένουμε το 2024, καθώς τα funds αυτά αρχίζουν ενεργά να διοχετεύουν κεφάλαια στην αγορά. Σε αντίθεση με την εγχώρια επιβράδυνση, οι διεθνείς και εγχώριες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC) και ιδιωτικών συμμετοχών (PE) έχουν συμμετάσχει ενεργά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ελληνικής προέλευσης. Η τάση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια θετική οπτική, αλλά μια ισχυρή απόδειξη της ωριμότητας και της ανθεκτικότητας της αγοράς επιχειρηματικών συμμετοχών της χώρας μας».

Στο 42% των επενδυτικών γύρων συμμετείχαν angel επενδυτές, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ως προς τους τομείς στους οποίους οι επενδυτές επέλεξαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους το 2023, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι startups που επικεντρώνονται στις τεχνολογίες λιανικού εμπορίου (RetailTech), τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αγροτικής τεχνολογίας (AgriTech), σε αντιστοιχία με τις παγκόσμιες τάσεις. Υπάρχουν 13 ενεργά ελληνικά VCs που επικεντρώνονται κυρίως σε startups με συνολικά κεφάλαια ύψους 540 εκατ. ευρώ. Έχουν επενδύσει σε 62 startups το 2023 και καλύπτουν περίπου το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών. Περισσότερες από 70 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ. Το 2023 σημειώθηκε σημαντική συμμετοχή της τάξης του 33% από επενδυτικά σχήματα με έδρα την Αμερική σε ελληνικές startups. Συνολικά, το 78% των επενδύσεων προήλθαν από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (EATE), δρ. Χάρη Λαμπρόπουλο, «o μετασχηματισμός του επενδυτικού τοπίου, η αυξανόμενη απήχηση της Ελλάδας και η δυναμική εξέλιξη του οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών είναι πλέον αδιαμφισβήτητες πραγματικότητες».