Skip to main content

«Το ελληνικό οικοσύστημα ακμάζει. Έχουμε πολύ επιτυχημένες εξαγορές στο χώρο της τεχνολογίας»

Οι στόχοι του 10ετούς επενδυτικού πλάνου της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυομένων Τεχνολογιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της που μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

«Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι το ελληνικό οικοσύστημα αναδυόμενων τεχνολογιών στην Ελλάδα είναι υπαρκτό, υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που παράγουν υψηλή τεχνολογία. Το ελληνικό οικοσύστημα ακμάζει έχουμε πολλές νεοφυείς εταιρείες και πολύ επιτυχημένες εξαγορές στο χώρο της τεχνολογίας», ανέφερε στην εκπομπή, «Ιn Business» της Naftemporiki TV με την Μαρία Σμιλίδου  και τον Παύλο Πανταζόπουλο, ο Εμμανουήλ Ζερβάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυομένων Τεχνολογιών.

«Πέρα όμως από το ιστορικό των εξαγορών, υπάρχει πλέον πολύ μεγάλο ιστορικό εταιρειών που λαμβάνουν χρηματοδότηση ώστε να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους πλάνο, τόνισε ο κ. Ζερβάκης. Το πλεονέκτημα των ελληνικών εταιρειών, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι οι μηχανικοί μας, έχουμε πολύ υψηλής ποιότητας εξειδικευμένους μηχανικούς και είναι το πιο υψηλό κίνητρο πίσω από το οποίο κρύβεται η ανάπτυξη της τεχνολογίας που πετυχαίνουν οι ελληνικές εταιρείες και το οποίο και αξιολογούν οι μεγάλες πολυεθνικές για την εξαγορά μια ελληνικής εταιρείας».

«Ουσιαστικά τα microchips είναι το “νέο πετρέλαιο της οικονομίας”» επεσήμανε επίσης ο κ. Ζερβάκης.

«Είμαστε σε μια εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού όλα τα πράγματα ψηφιοποιούνται, είτε στην παραγωγή με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είτε με διασυνδεδεμένες συσκευές. Μέχρι   το τέλος της 10ετίας αναμένεται να φτάσουν τα 125 δις οι συσκευές που θα στέλνουν δεδομένα πίσω στο υπολογιστικό νέφος» συνέχισε.

«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουμε μόνο το 8% της παγκόσμιας παραγωγής στο χώρο των ημιαγωγών. Στην Ελλάδα, έχουμε ένα σύστημα περίπου 25 εταιρειών με το δυνατό πλεονέκτημα να σχεδιάζουμε αυτά τα κυκλώματα, δεν έχουμε την δυνατότητα να κατασκευάζουμε, παρόλα’ αυτά έχουμε εξελιχθεί και αυτό που πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλέον σα χώρα, είναι στο πλαίσιο του EU Chips Act να αδράξουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε εθνικά προγράμματα, ώστε να δημιουργήσουμε μια δομή για «χαρακτηρισμό» και μια δομή για συσκευασία».

Τέλος, αναφερόμενος στο 10ετες επενδυτικό πλάνο της Ένωσης είπε, «τα πρώτα 3 χρόνια θέλουμε να γίνουν επενδύσεις στο χώρο του σχεδιασμού που είμαστε ήδη δυνατοί και να γίνουμε «πρωταθλητές» της Ευρώπης και ταυτόχρονα να κάνουμε μικρές επενδύσεις σε υποδομές χαρακτηρισμού και συσκευασίας και να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Αυτή τη στιγμή για να υπάρξει η ανάπτυξη πρέπει να υπάρξουν οι ανθρώπινοι πόροι, πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως».