Skip to main content

Τιτάν: Κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ από την έκδοση ομολογιών

Θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών

Την επιτυχή έκδοση ομολογιών συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, με ιδιωτική τοποθέτηση, ετήσιο επιτόκιο 4,25% και λήξη τον Ιούνιο του 2029, ανακοίνωσε χθες η Τιτάν.

Οι ομολογίες εκδόθηκαν από την Titan Global Finance Plc, θυγατρική της Titan Cement International SA (TCI), με την εγγύηση της TCI.

Οι ομολογίες διατέθηκαν σε τράπεζες, Έλληνες θεσμικούς επενδυτές και επαγγελματίες πελάτες, όπως ορίζονται από το πλαίσιο MiFID II και θα εκδοθούν στην ονομαστική τιμή τους. Θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας (Euronext Dublin) και η έκδοση τους διοργανώθηκε από την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων για το έτος 2024.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα 9μηνου που έχουν ανακοινωθεί από την τσιμεντοβιομηχανία ο Όμιλος πέτυχε, έναντι του 2022, ισχυρή αύξηση πωλήσεων, 13,9%, στα 1.892 εκατ. και κερδοφορίας EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 71,5% στα 397 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου η δυναμική αυτή συνεχίστηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο. Με βάση τις μέχρι τώρα θετικές προοπτικές και την βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, ο Όμιλος αναμένεται, για το σύνολο του 2023, να σημειώσει πωλήσεις άνω των 2.500 εκατ. και EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Όπως επεσήμανε η διοίκηση της Τιτάν «αντικατοπτρίζοντας τις πρόσφατες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών αξιολογήσεων (S&P: BB θετική προοπτική, Fitch: BB+ σταθερή προοπτική), το κόστος και οι όροι των ομολογιών είναι ευνοϊκοί για τον Όμιλο υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. H έκδοση εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου για την βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής, την επέκταση της λήξης των δανειακών υποχρεώσεων και τη μείωση του μελλοντικού κόστους χρηματοδότησης».

Η τιμή – στόχος για τη. μετοχή

Στο μεταξύ η χρηματιστηριακή Eurobank Equities σε σχετική ανάλυση της δίνει νέα, υψηλότερη τιμή – στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, στα 25,3 από 22,1 ευρώ και διατηρεί σύσταση «αγοράς» καθώς το περιθώριο ανόδου της μετοχής διαμορφώνεται στο 28,7% και η συνολική απόδοση εκτιμάται στο 32,5%.

Χρηματιστήριο: Γιατί ο Titan εκτοξεύεται στα πολυετή υψηλά των 20 ευρώ

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι ο όμιλος είναι σε αναπτυξιακή τροχιά, προβλέποντας ότι θα εμφανίσει άνοδο των EBITDA κατά περίπου 5% ετησίως έως το 2026.

Συμπληρώνει επίσης πως αν και η μετοχή της Τιτάν έχει ανακάμψει 63% μέχρι στιγμής στο έτος, δεν αντανακλά ακόμη την ισχυρή εικόνα της εταιρίας, καθώς διαπραγματεύεται με λόγο EV/EBITDA 2024 μόλις στο 4%, με discount 20% έναντι των ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου. Η Eurobank Equities σημειώνει ότι η σχέση ρίσκου – απόδοσης εμφανίζεται θετική και ως εκ τούτου, προσθέτει την Τιτάν στη λίστα με τα top picks.