Skip to main content

Bespoke Holdings: Ισχυρό το αποτύπωμα στο 12μηνο

Σπύρος Θεοδωρόπουλος – CEO Bespoke

Πέρυσι «συστάθηκε» η Βespoke με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ από ομάδα επενδυτών, με επικεφαλής τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο

Ενδεικτικό είναι το αποτύπωμα της πρώτης υποδωδεκάμηνης χρήσης της Bespoke Holdings, που αφορά την περίοδο 1.4.2022 έως 31.12.2022, με την πλήρη δυναμική των μεγεθών του ομίλου να αναμένεται να καταγραφεί από τη χρήση 2023 και κυρίως το 2024.

Την περσινή χρονιά επί της ουσίας «συστάθηκε» η Βespoke με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ από μια ομάδα επενδυτών, με επικεφαλής τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, με σκοπό να συγκεντρώσει υπό τη σκέπη της όλες τις δραστηριότητες τις οποίες απέκτησε κατά τη διάρκεια του 2022 και βέβαια όσες θα δρομολογηθούν εφεξής.

Τα πρώτα βήματα

Το ντεμπούτο της Bespoke έγινε με τις εξαγορές της Έδεσμα και Αμβροσία (Μάιος 2022), ενώ ακολούθησε (Ιούλιος) η εμβληματική εξαγορά ισχυρού ποσοστού στην ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, το οποίο διευρύνθηκε σε πλειοψηφικό φέτος, και διατηρώντας option για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Ακολούθησαν οι εξαγορές της Ελληνικοί Χυμοί – στην οποία η Bespoke ελέγχει το 67,5% και το εναπομείναν ποσοστό το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης (Αύγουστος) και του 100% της Π.Γ. Νίκας (Σεπτέμβριος).

Μέχρι στιγμής οι βασικοί βραχίονες των δραστηριοτήτων της Bespoke αφορούν τους κλάδους αλλαντικών, έτοιμων γευμάτων, αναψυκτικών, σοκολατοειδών και ζαχαροειδών προϊόντων. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του 2022 έλαβαν χώρα μια σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις, κάποιες εκ των οποίων επεκτάθηκαν και το 2023, η εικόνα των μεγεθών της που καταγράφεται στον ισολογισμό είναι ενδεικτική της δυναμικής. Ειδικότερα, το 2022 οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 54,8 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη

Σε επίπεδο δεικτών κερδοφορίας τα μικτά κέρδη κυμάνθηκαν σε 5,8 εκατ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν αρνητικό με ζημία 729 χιλ. ευρώ για τον όμιλο και 1,3 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν αρνητικά 10,4 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 4,7 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, ενώ οι καθαρές ζημιές περιόδου διαμορφώθηκαν σε 10,7 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 4,7 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.

Κατά τη φετινή χρονιά, τον Ιούνιο, όπως επισημάνθηκε νωρίτερα, η εταιρεία προχώρησε σε περαιτέρω απόκτηση μετοχών στις ΙΟΝ και Κωτσιόπουλοι, κατέχοντας πλέον το 60,98% του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΟΝ και το 60% της Κωτσιόπουλοι. Μετά την παραπάνω πρόσθετη απόκτηση μετοχών, οι δύο έως τότε συγγενείς εταιρείες ΙΟΝ και Κωτσιόπουλοι μετατράπηκαν εντός του 2023 και πριν από την οριστικοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2022 σε θυγατρικές της εταιρείας.

Μέσα στο 2023 η Ελληνικοί Χυμοί αποπλήρωσε μέρος του ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 10,5 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τον δανεισμό από 24,8 εκατ. σε 14,3 εκατ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 η εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ωστόσο το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν εκτέθηκαν σε κίνδυνο. Υπήρξε παύση των εργασιών για επτά μέρες, η οποία όμως δεν επηρέασε ουσιωδώς την επιχειρηματική δραστηριότητά της. Τον φετινό Ιούνιο έγινε η μετατροπή της Αμβροσία από ΕΠΕ σε Α.Ε. και ταυτόχρονα η εταιρεία εξόφλησε το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων.