Skip to main content

ΖΑΝΑΕ: Νο1 στόχος οι διεθνείς συνεργασίες

Πηγή φωτ. facebook.com/www.zanae.gr

Μέσα στο 2023 η εταιρεία ενίσχυσε την εξωστρέφειά της, βελτιώνοντας τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της

Με νέα άνοδο εργασιών, βελτίωση κερδοφορίας και ακόμη πιο ενισχυμένη εξωστρέφεια ολοκληρώνει το 2023 η βιομηχανία ΖΑΝΑΕ (Ζύμαι Αρτοποιίας Νίκογλου Α.Ε).

Στρατηγικός στόχος της εταιρείας, μέσω του υπερσύγχρονου τμήματος R+D που διαθέτει, όπως αναφέρει στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος και εκ των διευθυνόντων συμβούλων της εταιρείας, Νίκος Πέντζος, είναι η ανάπτυξη private label συνεργασιών με διεθνείς οίκους στο εξωτερικό, με νέους κωδικούς και σε άλλες γεύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία πρόσφατα προχώρησε σε συνεργασία με δυο αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων, με αντικείμενο την παραγωγή προϊόντων με βάση τα όσπρια, καταρχάς φασόλια και εν συνεχεία και ρεβύθια.

Ώθηση στην ανάπτυξη τέτοιων συνεργασιών δίνει, όπως επισημαίνεται, η στρατηγική συνεργασία που συνήψε πριν περίπου δυο χρόνια (φθινόπωρο 2021) η ΖΑΝΑΕ με την καναδική πολυεθνική Lallemand στον τομέα των ζυμών.

Οι εξαγωγές δίνουν στη ΖΑΝΑΕ σήμερα ποσοστό 68% του τζίρου της και στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω αύξηση του εν λόγω ποσοστού, μέσω διεθνών συνεργασιών όπως οι προαναφερόμενες και μέσω διεύρυνσης της γκάμας των προϊόντων της, Πρόσφατα η εταιρεία εισήλθε και σε νέες κατηγορίες τροφίμων όπως ελιές και πράσινες πιπεριές, ενώ προσεχώς θα διαθέσει στην αγορά υφιστάμενα προϊόντα σε νέες συσκευασίες.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2023 σύμφωνα με τον κ.Πέντζο αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 35 εκατ. ευρώ, κινούμενος ανοδικά σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, με παράλληλη βελτίωση της κερδοφορίας της.

Στόχος επίσης για το 2024 είναι η ολοκλήρωση μέχρι το επόμενο καλοκαίρι του project που έχει σε εξέλιξη η εταιρεία για την «πράσινη» ενεργειακή της μετάβαση με αλλαγή των καυσίμων που χρησιμοποιεί. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ολοκληρωθεί και ενεργοποιηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,5 MW, που δημιουργήθηκε με επένδυση 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης πρόσφατα ολοκληρώθηκαν επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό που μαζί με το προαναφερόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο και τις επόμενες δράσεις αλλαγής καυσίμου (σ.σ. μετάβαση σε φυσικό αέριο) ξεπερνούν τα 2,3 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικά εξελίσσεται σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας και η συνεργασίας της με την καναδική Lallemand, η οποία προβλέπει το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος της ΖΑΝΑΕ στον τομέα της ζύμης αρτοποιίας, η παραγωγή της οποίας μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο της Zeus, θυγατρικής της Lallemand στην Ιταλία. Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε κοινό δίκτυο διανομής και logistics στις εγκαταστάσεις και υποδομές της ΖΑΝΑΕ στη ΒΙΠΕ Σίνδου για τη διανομή της ζύμης αλλά και των υπολοίπων προϊόντων που αφορούν το κομμάτι των πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα οποία παραμένουν στη ιδιοκτησία και διαχείριση της ΖΑΝΑΕ.