Skip to main content

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Την επιχειρηματική μεγέθυνση όλοι τη θέλουμε. Δεν θα την πετύχουμε, όμως, με τελεσίγραφα»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βραβεία Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ - Ποιοι πήραν τα βραβεία

Στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που  «βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κατά την διάρκεια της απονομής των βραβείων Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θεσμός του ΕΕΑ που ξεκίνησε το 2014 όταν « η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη της χειρότερης οικονομικής κρίσης, στη σύγχρονη ιστορία της»

«Αποφασίσαμε τότε να θεσπίσουμε αυτά τα βραβεία για να τιμήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που δεν το έβαλαν κάτω μπροστά στις δυσκολίες. Που πάλεψαν, άντεξαν. Στήριξαν με κόπο και θυσίες χιλιάδες θέσεις εργασίας, βοήθησαν στις πιο σκοτεινές στιγμές, να παραμείνει όρθια η ελληνική κοινωνία. Θελήσαμε με αυτό τον τρόπο, να δώσουμε κυρίως ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Το μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις έχουν προοπτική και μέλλον, ακόμα και μέσα στην κρίση.Σήμερα, εξακολουθούμε να είμαστε προβληματισμένοι για τις αντοχές του ελληνικού επιχειρείν» τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Γιατί στο μεταξύ ήρθαν νέες δοκιμασίες και ανατροπές, που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει» σημείωσε.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μάτωσαν ξανά και ξανά ,συνέχισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.  Ήταν αρκετές αυτές που δεν τα κατάφεραν, αλλά πολλές περισσότερες εκείνες που συνέχισαν να προσπαθούν. Να κοιτάζουν μπροστά, να πορεύονται με τιμόνι σταθερό, να βάζουν στόχους.

 α τελευταία χρόνια οι κρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Περάσαμε από τη βαθιά ύφεση της πανδημίας στην ενεργειακή κρίση, στην έκρηξη του πληθωρισμού και στην άνοδο των επιτοκίων.

Στην Ελλάδα – και σε όλη την Ευρώπη – η ακρίβεια πιέζει ασφυκτικά τα εισοδήματα και επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της οικονομίας. Και στο επόμενο διάστημα, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Η δυνατότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διαχειριστούν αυτές τις πιέσεις περιορίζεται, καθώς από τον Ιανουάριο επανέρχονται σε ισχύ οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στην ευρωζώνη.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα των τοπικών και των εθνικών οικονομιών σε όλη την Ευρώπη – είναι ταυτόχρονα οι πλέον εκτεθειμένες και ευάλωτες σε αυτούς τους κλυδωνισμούς.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα.

Αντιμετωπίζουν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, καθώς η ακρίβεια περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών στα βασικά. Το κόστος λειτουργίας τους αυξάνεται και η άνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά τους.

Την ίδια ώρα, καλούνται να τρέξουν όλο και πιο γρήγορα, για να προλάβουν το «τρένο» της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Για να μπορέσουν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να μειώσουν κόστη, να καλύψουν νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις και να μπορέσουν να ενταχθούν σε αλυσίδες αξίας.

Στον αγώνα αυτό χρειάζονται στήριξη.

-Χρειάζονται βιώσιμες συνθήκες πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Χρειάζονται περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις δυνατότητές τους. Με κριτήρια και διαδικασίες, που επιτρέπουν σε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επωφεληθούν.

Χρειάζονται υποστήριξη σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας, για να προωθήσουν την πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση. Να επιλέξουν κατάλληλες τεχνολογίες, να καταρτίσουν επιχειρηματικά σχέδια και να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Χρειάζονται κίνητρα και ενισχύσεις, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους. Χρειάζονται υποστήριξη, για να ενισχύσουν την καινοτομική τους ικανότητα, με συνεργατικούς σχηματισμούς και τοπικά δίκτυα καινοτομίας.

Χρειάζονται ένα θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον φιλικό προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με καθαρούς κανόνες, με προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία. Με δίκαιους όρους ανταγωνισμού.

Είναι ώρα να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα μια νέα Εθνική Στρατηγική για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Μια στρατηγική που θα φέρει τη μικρομεσαία επιχείρηση στο επίκεντρο – και όχι στο περιθώριο – της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.

Κι αυτό δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, με διάρκεια, με ανθεκτικότητα και με προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής, χωρίς υγιείς και ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι η κινητήριος δύναμη της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης.

Είναι αυτές που παράγουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της Ευρώπης. Στην οικοδόμηση  μιας οικονομίας βιώσιμης, με τεχνολογική αυτοδυναμία και ανθεκτικότητα σε κρίσεις.

Όλα αυτά ισχύουν στο πολλαπλάσιο για την Ελλάδα.

Γιατί στη χώρα μας είναι ακόμη πιο σημαντική τόσο η συνεισφορά, όσο και η δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το μερίδιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην απασχόληση είναι υψηλότερο. Όπως υψηλότερο είναι το μερίδιό τους στη δημιουργία Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.

Είναι μεγαλύτερη η ευελιξία και η προσαρμοστικότητά τους στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παραμένουν ζωντανές και δραστήριες.

Το 2022 είχαμε στην Ελλάδα αύξηση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είχαμε, επίσης, αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, που έφτασε κοντά στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είχαμε αύξηση της απασχόλησης κατά 5,5% – στα 2,2 εκατομμύρια εργαζομένους.  

Μάλιστα, η αύξηση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ιρλανδία.

Και η προοπτική παραμένει θετική. Όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία όσο και η απασχόληση θα παρουσιάσουν νέα αύξηση το 2023.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έχουν μέλλον και δυνατότητες.

Ζητούμενο δεν είναι να εξαλείψουμε τη μικρή επιχειρηματικότητα. Είναι να αυξήσουμε την παραγωγικότητά της.

Την επιχειρηματική μεγέθυνση όλοι τη θέλουμε. Δεν θα την πετύχουμε, όμως, με τελεσίγραφα.

Θα την πετύχουμε χτίζοντας ένα περιβάλλον, που παρέχει κίνητρα, ευκαιρίες και υποστήριξη. Ένα περιβάλλον, που επιτρέπει στη μικρή επιχείρηση όχι απλώς να επιβιώνει οριακά. Αλλά να επενδύει, να συμβαδίζει με τις εξελίξεις, να συνεργάζεται, να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει – όσο άλλες θα γεννιούνται.

Αυτό το όραμα υπηρετεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ υπενθύμισε όλες τις δράσεις του Επιμελητηρίου, προς στήριξη των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε:

  • « Είμαστε το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο Επιμελητήριο της χώρας, κάτι που μας επιτρέπει να παρέχουμε στα μέλη μας περισσότερες, ταχύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες.
  •  Από το 2020 προσφέρουμε στα μέλη μας τη δυνατότητα για δωρεάν δημιουργία ιστοσελίδας και ηλεκτρονικού καταστήματος. Μέχρι τώρα περίπου 1.000 επιχειρήσεις έχουν αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο και στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 5.000 εντός του 2024.
  •  Παρέχουμε υποστήριξη, για τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι το CRM, μέσα από ειδικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2022 και φέτος έχει επεκταθεί σε όλους τους κλάδους που καλύπτει το Επιμελητήριο.
  •  Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε θέματα κατάρτισης:

-Έχουμε δημιουργήσει την πλατφόρμα e Learning, μέσω της οποίας παρέχουμε συνεχώς περισσότερα αντικείμενα και επιλογές.

-Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του οποίου καλύπτουμε τις ανάγκες κατάρτισης 1.500 εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

-Στηρίζουμε την πράσινη μετάβαση των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, με δράσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

-Συνεργαζόμαστε με φορείς όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας, για τη μεταφορά εξειδικευμένης τεχνογνωσίας. Και προχωρούμε στη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας, για να προωθήσουμε πράσινες καινοτομίες.

  • Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ενάντια στο πρόβλημα της άντλησης χρηματοδότησης.

– Εκπονήσαμε ειδική μελέτη για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παρουσιάσαμε συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις.

  •  Συνεργαζόμαστε με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, με τους εμπορικούς συλλόγους και τους τοπικούς φορείς, σε καινοτόμες δράσεις:

-Όπως είναι η δημιουργία ενιαίας εφαρμογής για την καταχώριση των τοπικών επιχειρήσεων στο σύνολο των Δήμων της Αττικής.

-Όπως είναι η εμβληματική δράση AGORA ATHΕNS, που υλοποιούμε στο Δήμο Αθηναίων.

  • Στηρίζουμε την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Σχεδιάζουμε ήδη την ίδρυση Θερμοκοιτίδας Πολιτιστικής, Τουριστικής, Εμπορικής και Δημιουργικής Καινοτομίας. Μιας δομής που θα υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και νέα συνεργατικά σχήματα ανοιχτής καινοτομίας, από παραδοσιακές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας.

Μία άλλη σημαντική δράση του Επιμελητηρίου μας είναι ότι τα μέλη μας, οι οικογένειες τους και οι εργαζόμενοι τους έχουν πλέον τη δυνατότητα δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης στο εξειδικευμένο Κέντρο που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό, το πρώτο Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην Αττική με αυτές τις δυνατότητες, σε ένα εμβληματικό κτίριο στην καρδιά της Αθήνας. Παραμένουμε πάντα στο πλευρό των σωματείων και των κλαδικών ενώσεων: στηρίζοντας την εκπόνηση κλαδικών μελετών, τη διοργάνωση εκδηλώσεων κ.ά.»

Τα βραβεία

Κατηγορία Βράβευσης: Δικτύωση

CORONA COOKIES

Ξεκίνησε το 2012, σε μια γειτονιά της πόλης του Αγρινίου, από έναν φούρνο. Η ανταπόκριση του κόσμου και η αυξημένη ζήτηση των προϊόντων οδήγησε στη δημιουργία μιας σύγχρονης αυτοματοποιημένης παραγωγικής μονάδας και στην επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και στην χονδρική. Σήμερα η επιχείρηση διαθέτει 12 καταστήματα λιανικής πώλησης στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και 5.500 πελάτες σε όλη την Ελλάδα.

Κατηγορία Βράβευσης: Ανάπτυξη στο χρόνο

Εστιατόριο «ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ»

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1977 στο βουνό της Τερψιθέας Γλυφάδας από τον παππού Θανάση και σήμερα τα ηνία έχει η τρίτη γενιά της οικογένειας Καραΐνδρου. Με μία υπέροχη θέα των νοτίων προαστίων, μπορεί κανείς να απολαύσει και ιδίως οι λάτρεις του καλού κρέατος, πολλές και διαφορετικές γεύσεις υψηλής ποιότητας.

Κατηγορία Βράβευσης: Καινοτομία

VANGUARD – RISK GROUP

Πρόκειται για έναν όμιλο εταιρειών με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ιδιωτικής παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Έφερε στην Ελλάδα τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να προσφέρει μια καινοτόμο λύση τόσο στη δασοπροστασία-πυρασφάλεια όσο και στον τομέα του security.

Κατηγορία Βράβευσης: Νέες Τεχνολογίες

CUBE RM

Συλλέγει σε μία μεγάλη βάση δεδομένων δημόσιους διαγωνισμούς που δημοσιεύονται καθημερινά και αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες, τους συσχετίζει με τα προϊόντα των εταιρειών – πελατών της. Παρέχει επίσης στους πελάτες της software για να διαχειριστούν τις διαδικασίες που απαιτούν οι διαγωνισμοί ώστε να έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Καλύπτει 40 χώρες και στοχεύει στην παγκόσμια κάλυψη.

Κατηγορία Βράβευσης: Εξωστρέφεια

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Το οινοποιείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1919. Πρόκειται για το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο με ειδικό σχεδιασμό και κατασκευή στην Ελλάδα, στη θέση Καλογέρι στο Μαρκόπουλο Αττικής, στην καρδιά του Αττικού Αμπελώνα. Σήμερα εξάγει σε περισσότερες 21 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν πάνω από το 75% του τζίρου.

Κατηγορία Βράβευσης: Οικογενειακή επιχείρηση

STRATIGOS

Εδρεύει στο Μοναστηράκι με κύριο αντικείμενο τα παπούτσια και τα ρούχα. Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1981 και εξελίχθηκε στην πορεία των ετών φτάνοντας στα 4 καταστήματα, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών- Ελλήνων και ξένων τουριστών- και στόχευση τη νεολαία.

Κατηγορία Βράβευσης: Νεοφυής Επιχειρηματικότητα

SPEAK IT

Είναι μία HR Consulting εταιρεία στελέχωσης και διαχείρισης προσωπικού, που δραστηριοποιείται κυρίως στην κάλυψη ξενόγλωσσων θέσεων. Ιδρύθηκε το 2020 με στόχο να αλληλεπιδρά με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη και να τους προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης και καριέρας σε πολυεθνικές, κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας. Πρόσφατα άνοιξε παράρτημα και στην Πορτογαλία.

Κατηγορία Βράβευσης: Επιχειρηματική ανθεκτικότητα

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ

Το ζαχαροπλαστείο «ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ» λειτουργεί από το 1915, στο ίδιο σημείο, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια. Σταθερά η φιλοσοφία της οικογενειακής επιχείρησης είναι να δίνεται μεγάλη προσοχή στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων.

Κατηγορία Βράβευσης: Πράσινη Επιχειρηματικότητα

ΚΟΦΙΝΑΣ ΑΕ

Ιδρύθηκε το 1977. Στόχος της εταιρείας από την πρώτη στιγμή δεν ήταν να κατασκευάζει περισσότερα σπίτια, αλλά καλύτερα σπίτια. Πριν από λίγα χρόνια έφτιαξε ένα σύγχρονο εργοστάσιο, πιστοποιημένο, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ και τα σπίτια που παράγονται, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας, είναι επίσης «πράσινης» δόμησης.

Κατηγορία Βράβευσης: Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

HERADO

Πρωτοπόρος επιχείρηση στον τομέα της προστασίας από τις ακτινοβολίες. Έχει συνεργασία με όλους τους διαστημικούς οργανισμούς, με μεγάλες εταιρείες, αλλά και με τη NASA. Παράγει τα ολοκληρωμένα συστήματά της στην Ελλάδα, φέρνει Έλληνες από το εξωτερικό για να εργαστούν στην Ελλάδα και έχει παρουσία σε 16 χώρες. Εκτός από το Διάστημα, παράλληλα δίνει λύσεις και σε επίγειες εφαρμογές, οπουδήποτε υπάρχουν ακτινοβολίες, όπως στα νοσοκομεία.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ

Για μία ακόμη χρονιά έπληξαν τη χώρα καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτοί που βρίσκονταν συνεχώς στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων, επιχειρώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ήταν οι άνδρες και γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος. Όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής ήταν στις επάλξεις τους πολύ δύσκολους μήνες του καλοκαιριού. Στο πρόσωπο του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, κ. Γεωργίου Πουρνάρα, το Ε.Ε.Α. βραβεύει την προσπάθεια που κατέβαλε το πυροσβεστικό σώμα όλο το καλοκαίρι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΕΠ.ΟΠ. ΛΟΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ   ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΤΡΕΤΣΟΣ 

Κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλία και μετά από απεγκλωβισμό κατοίκων πλημμυρισμένων χωριών, ένας εκ των πεζοναυτών που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, δεν δίστασε να ξαπλώσει στις λάσπες για να βοηθήσει να πατήσουν σε στεγνό έδαφος υπερήλικες γυναίκες που κατέβαιναν από βάρκες. Ήταν ο υπαξιωματικός Ευστάθιος Κοτρέτσος. Η κίνηση του αυτή που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, συγκίνησε όλη την Ελλάδα. Αυτό το μεγαλείο ψυχής, το υψηλό φρόνημα και την αίσθηση του καθήκοντος που επέδειξε ο πεζοναύτης, στοιχεία που διακρίνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, βραβεύει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΒΑΔΗΝ          

Χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2022 στα 20 χλμ και τα 35 χλμ βάδην αλλά και χάλκινη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης πριν από λίγους μήνες, δίκαια θεωρείται ως η καλύτερη Ελληνίδα βαδίστρια όλων των εποχών.

Με πολλές άλλες πρωτιές και εξαιρετικές επιδόσεις, μεταξύ αυτών και πολλών πανελλήνιων ρεκόρ σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, η αθλήτρια μας τίμησε και συνεχίζει να τιμά τα ελληνικά χρώματα, προσφέροντας μοναδικές στιγμές υπερηφάνειας σε όλο τον ελληνικό λαό.

Παράλληλα όμως αποτελεί πρότυπο και για τη δύναμη της ψυχής της. Το 2003 σταμάτησε τον αθλητισμό δημιουργώντας οικογένεια και επανήλθε στις προπονήσεις το 2011. Με μεγάλο αγώνα και συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να κάνει πρωταθλητισμό στο πιο υψηλό επίπεδο και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Δείγμα της αδάμαστης θέλησης της και της πίστης στις δυνατότητες της, είναι ότι πήρε το πρώτο της μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 39 της χρόνια.

Βραβεύεται για τη μεγάλη της προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΟΥΦΑΣ, ΕΙΣΗΧΘΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ 4 20ΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ                     

Την τέλεια επίδοση «έπιασε» ο Φίλιππος Φούφας καθώς στις τελευταίες Πανελλαδικές έγραψε άριστα και στα τέσσερα μαθήματα. Συγκέντρωσε 20.000 μονάδες, κάτι ίσως μοναδικό στα χρονικά των εξετάσεων για εισαγωγή σε Ανώτατες Σχολές. Νωρίτερα είχε περάσει όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου με πάνω από 19 μέσο όρο. Επιλογή του ήταν η εισαγωγή στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Στο πρόσωπο του βραβεύεται από το Ε.Ε.Α. η αριστεία και η συνεχής προσπάθεια για μάθηση και πρόοδο.