Skip to main content

Εθνική Τράπεζα: Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 20% + 2%

Εντυπωσιακή ζήτηση με τον συντελεστή κάλυψης πάνω από το 4 - Τα funds που συμμετέχουν στη διαδικασία

Με υψηλές προοπτικές άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την Εθνική Τράπεζα αφού η ισχυρή ζήτηση οδήγησε ήδη στην κάλυψη του ποσού που ζητούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ  μέσα στα πρώτα 25 λεπτά και το μεσημέρι να έχουν καλύψει το ποσό πάνω από 4 φορές.  

Εξού και εκτιμάται πως το Ταμείο θα ασκήσει την option για διάθεση επιπλέον 2%. Το μεγαλύτερο τμήμα της ζήτησης προέρχεται από το εξωτερικό και μεγάλα σπίτια όπως η Fidelity ή η Capital φαίνεται να έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον.

Δεν προκρίνεται η λύση του βασικού επενδυτή

Φαίνεται πως δεν θα προκριθεί η λύση βασικού επενδυτή μια και η μεγάλη διασπορά εξασφαλίζει καλύτερα τα συμφέροντα του Ταμείου. Την αισιοδοξία τους εκφράζουν και κυβερνητικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η λήξη της προσφοράς ελληνικής και διεθνούς συντελείται την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

Την Τρίτη στις 21 Νοεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των μετόχων οι μετοχές. Η εκτίμηση είναι πως η ζήτηση διασφαλίζει πως το ποσοστό που θα πουλήσει το ΤΧΣ θα βρεθεί στο ανώτατο όριο της κλίμακας δηλαδή στα 5.44 ευρώ.

Οι τράπεζες περνούν σε ιδιωτικά χέρια

Σήμερα ουσιαστικά γίνεται το δεύτερο βήμα, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του ποσοστού του ΤΧΣ στην Alpha Bank, στη διαδικασία για επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια.

«Συνεχίζουμε δυναμικά και συντεταγμένα το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πώλησης του συνόλου της συμμετοχής μας στην Alpha Bank, σε έναν εκ των κορυφαίων θεσμικών στρατηγικών επενδυτών στην Ευρώπη. Προχωράμε, παράλληλα, με τη διάθεση μέρους της μετοχικής μας συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου. Βασική αποστολή μας στο ΤΧΣ είναι να υποστηρίξουμε ενεργά τις ελληνικές τράπεζες και την εθνική οικονομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε χθες ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων.