Skip to main content

Η Intracom Telecom κάνει come back στην ελληνική αγορά

Πιο βαθύ αποτύπωμα θέλει να αφήσει η εταιρεία στη χώρα

Την επανατοποθέτησή της στην Ελλάδα επιδιώκει η Intracom Telecom, εταιρεία που παράγει υψηλή τεχνολογία και ολοκληρωμένα προϊόντα (hardware και software). Σήμερα το 70% του ετήσιου κύκλου εργασιών της προέρχεται από το εξωτερικό.

Όπως επισημάνει μιλώντας στη «Ν» ο Ιωάννης Πούλος, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του επιχειρησιακού τομέα υπηρεσιών της Intracom Telecom, «θεωρούμε ότι την τελευταία 4ετία το αποτύπωμα της εταιρίας μας στην ελληνική αγορά δεν ήταν το αναμενόμενο, και αυτό οφείλεται κυρίως σ’ εμάς. Ένα από τα βασικά ζητούμενα, όταν ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα, ήταν να επανατοποθετήσουμε την Intracom Telecom στην ελληνική αγορά και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις λύσεις μας προς όφελος της χώρας. Επιπλέον να διευρύνουμε τις συνεργασίες και με τους κατασκευαστές αλλά και να συνεργαστούμε -συμπράξουμε με άλλες εταιρίες προκειμένου να υλοποιηθούν τα μεγάλα και σημαντικά έργα που έχει ανάγκη η Ελλάδα».

Στους τομείς ενδιαφέροντος της εν λόγω εταιρίας συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα έργα ευρυζωνικότητας, έξυπνων λύσεων για τους δήμους, κυβερνοασφάλειας, cloud, Τεχνητής Νοημοσύνης, Machine Learning, ενώ μέσω της πλατφόρμας Command and Control, που έχει αναπτύξει, παρέχει λύσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

«Είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους solutions developers και system integrators στην Ελλάδα έχοντας υλοποιήσει μία σειρά από μεγάλα έργα στην ΔΕΣΦΑ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, στην ΔΕΔΔΗΕ, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, το ΕΔΙΤ (τηλεϊατρική) και είμαστε αισιόδοξοι για περισσότερα έργα που βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η υψηλή τεχνογνωσία, η εξειδίκευση και η ικανότητα να ολοκληρώνουμε επιτυχώς τα έργα που αναλαμβάνουμε, βασικό χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας μας, Developing Innovation – Delivering Excellence» σημειώνει σχετικά ο κ. Πούλος.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Intracom Telecom κατέχει υψηλόβαθμες θέσεις στον Όμιλο από το 2008 με κύριες αρμοδιότητες στην ανάπτυξη της εταιρίας στη Μ. Ανατολή, τη Βόρεια και υπο-Σαχάρια  Αφρική και τη Νότια Ευρώπη. Όπως υπογραμμίζει «κατά μέσο όρο 70% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρίας προέρχεται από το εξωτερικό. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε ανοίξει και νέες αγορές στην Αμερική και στην Αυστραλία που έρχονται να προστεθούν στις αγορές της Ν. Ευρώπης, Ευρασίας, Αραβικής Χερσονήσου και Υποσαχάριας Αφρικής όπου έχουμε πολλαπλή τοπική παρουσία. Με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε στην ενδυνάμωση της εξαγωγικής δύναμης της χώρας».

Η Intracom Telecom παράγει υψηλή τεχνολογία «from-idea-to-market». Tα εργοστάσια της σε Ελλάδα Ρουμανία και Ιταλία υλοποιούν ολοκληρωμένα προϊόντα ξεκινώντας από ηλεκτρονικά εξαρτήματα μέχρι την τελική παραγωγή. Αναπτύσσει και παρέχει προϊόντα και λύσεις σε παρόχους τηλεφωνίας, δημόσιες αρχές και μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πρόσφατα υπέβαλε στην Enterprise Greece επενδυτικό σχέδιο προς χρηματοδότηση (στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων) για το έργο της «Project Hermes».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της εταιρίας «το Project Hermes εστιάζει στην καινοτομία και αναμένεται να αυξήσει το απόθεμα γνώσεων και τεχνολογίας στη χώρα μας καθώς και να προσελκύσει και διατηρήσει εργαζομένους εξαιρετικά υψηλής εξειδίκευσης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της εταιρείας και συμβολή στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας. Η Intracom Telecom πρωτοπορεί παγκοσμίως σε Ασύρματες Λύσεις Ultra-Fast Broadband και σε mmWave Τεχνολογίες. Διαθέτουμε σήμερα σημαντική τεχνογνωσία και αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά την τηλεπικοινωνιών υποστηρίζοντας περισσότερους από 100 μεγάλους πελάτες σε περίπου 70 χώρες».

«Είμαστε από τις λίγες εταιρίες που σχεδιάζουμε από το καλούπι μέχρι και το VLSI των προϊόντων μας (ηλεκτρονικά κυκλώματα, λογισμικό και μηχανικά μέρη) έχοντας επενδύσει σε ιδιόκτητα εργοστάσια και τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου των προϊόντων μας» σημειώνει επίσης ο κ. Πούλος και προσθέτει:

«Απασχολούμε 1.700 εργαζόμενους εκ των οποίων 1.200 στις εγκαταστάσεις μας ανά την Ελλάδα. Το 23% εργάζεται στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα που συναντά κάποιος σε μια ελληνική εταιρία. Η στρατηγική ανάπτυξης στο εξωτερικό εντάθηκε τα χρόνια της κρίσης και έφερε ως αποτέλεσμα την αναγκαιότητα αναβάθμισης και την αύξηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων των εργοστασίων μας, μια επένδυση εκατ. με ιδία κεφάλαια που ολοκληρώθηκε το 2019 και θέλω να σημειώσω εδώ πως καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας τα χρόνια της κρίσης χωρίς μειώσεις στο προσωπικό μας».

Ο κ. Ιωάννης Πούλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του επιχειρησιακού τομέα υπηρεσιών της Intracom Telecom

Η Intracom Telecom το 2020 είχε έσοδα 139 εκατ., το 2021 160 εκατ. και το 2022 142 εκατ. ευρώ. Τα μικτά της κέρδη το 2021 ήταν 39,9 εκατ. και πέρυσι 31,9 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της περσινής χρήσης ενσωματώνουν τις επιπτώσεις της έλλειψης ημιαγωγών που επηρέασε άμεσα τις παραδόσεις της όπως και όλα τα εργοστάσια παραγωγής παγκοσμίως καθώς επίσης και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κ. Πούλο «έχοντας σε ισχύ το πλάνο ανάπτυξης σε νέες χώρες και τις ανάγκες των υφιστάμενων πελατών μας, αναμένουμε η επόμενη διετία να μας οδηγήσει σε ενισχυμένα αποτελέσματα».

Ο κ. Πούλος δηλώνει «εντυπωσιασμένος» από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ψηφιοποίηση της χώρας, αλλά δεν παραλείπει να πει ότι αυτά που ακόμα πρέπει να γίνουν είναι πολλά: «Πριν από μερικά χρόνια είμασταν ψηφιακά αναλφάβητοι και πλέον νιώθω ότι έχουμε ολοκληρώσει το «δημοτικό στο μισό χρόνο». Τα βήματα ωστόσο που πρέπει να γίνουν είναι μεγάλα, τεράστια θα έλεγα, και απαιτούν σταθερή στρατηγική. Πιστεύω με την ορθολογική χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι σήμερα διαθέσιμα, με τον σωστό σχεδιασμό και πατώντας στις βάσεις που έχουν μπει, μπορούν να επιταχυνθούν τα βήματα για τον επόμενο στόχο. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός – μετασχηματισμός είναι ένα έργο – πλαίσιο, το οποίο γεφυρώνει τις καθημερινές ανάγκες με την τεχνολογία. Το ίδιο ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα γιατί όταν δεν είσαι ψηφιακά εκσυγχρονισμένος, δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός».

Σχετικά με το μείζον πρόβλημα της έλλειψης στελεχών στην αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του επιχειρησιακού τομέα υπηρεσιών της Intracom Telecom επισημαίνει:

«Η αφοσίωση στο R&D καθώς και η επιδίωξή για τεχνολογική καινοτομία δημιουργούν θέσεις για υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό. Ανέκαθεν επενδύαμε και εμπιστευόμαστε τους Έλληνες μηχανικούς και την υψηλής ποιότητας γνώση που διαθέτουν, εκπαιδεύοντας τους σε τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρία. Σαν εταιρία έχουμε πάνω από 30 χρόνια ανοιχτή γραμμή με τα ελληνικά Πανεπιστήμια και πολλές φορές έχουμε χαρακτηριστεί ως ένα Σχολείο μετά το Πανεπιστήμιο. Όμως, η μετανάστευση των νέων κατά της διάρκεια της κρίσης μας επηρέασε, όπως επίσης και η εγκατάσταση των ξένων πολυεθνικών στη χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση εξειδικευμένου προσωπικού από τις Ελληνικές εταιρίες ΤΠΕ. Πλέον είμαστε στην διαδικασία σύναψης συνεργασιών με τα ελληνικά Πανεπιστήμια (είτε με πρακτική άσκηση είτε με βιομηχανικά διδακτορικά, εξιδεικευμένα μαθήματα, ερευνητικά προγράμματα) προκειμένου να εντοπίσουμε και να προσελκύσουμε απόφοιτους και παράλληλα να επαναπατρίσουμε Έλληνες επιστήμονες που επιθυμούν να εργασθούν σε μια εταιρία που παράγει τεχνολογία και λύσεις.»