Skip to main content

Confluence Challenge: Λύσεις για 10+1 προκλήσεις τριών πολυεθνικών επιδιώκουν οι 18 ομάδες ερευνητών και startups

Oι κορυφαίες λύσεις οι οποίες θα μοιραστούν συνολικά 30.000 ευρώ σε χρηματικά έπαθλα και άλλα πρόσθετα βραβεία σε είδος

Η δράση Confluence Challenge αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την ανοιχτή καινοτομία στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι βιομηχανίες Alumil, Isomat και Kleemann, ζήτησαν λύσεις για 10 συν μία πραγματικές προκλήσεις, από τις  23 ομάδες που παρουσίασαν τις προτάσεις τους και από τις οποίες προκρίθηκαν 18, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Από αυτές, επτά είναι ερευνητικά σχήματα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πέντε είναι startups, δύο είναι τεχνοβλαστοί από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τέσσερεις αποτελούν σχήματα συνεργαζόμενων φυσικών προσώπων.

Οι 23 προτάσεις, που ξεχώρισαν μεταξύ 67 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, εντυπωσίασαν με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, και από αυτές επιλέχθηκαν οι 18 πιο ελπιδοφόρες, οι οποίες προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη, για να συνεχίσουν στην επόμενη φάση.

Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ιδρυτής & CEO του «Innovate Israel», Ιτάι Γκριν, από αυτή τη συνεργασία μεταξύ μεγάλων εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων μπορούν να προκύψουν πιλότοι (pilots), οι οποίοι θα ενθαρρύνουν και άλλες βιομηχανίες να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις εκτός των συνηθισμένων δραστηριοτήτων τους.

Αν δεν το πράξουν, όπως είπε, είναι βέβαιο ότι θα το κάνουν οι ανταγωνιστές τους. Το πρόγραμμα επιτάχυνσης έχει διάρκεια οκτώ εβδομάδες και περιλαμβάνει συνεργασία και καθοδήγηση από τα στελέχη των βιομηχανιών καθώς και από εξειδικευμένους συμβούλους. Επιπλέον, οι 18 ομάδες θα συμμετέχουν σε ομιλίες και εργαστήρια από στελέχη της αγοράς και θα έχουν εξατομικευμένες συναντήσεις με μέντορες.

Το πρόγραμμα Confluence Challenge θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με την ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων «Demo Day», όπου θα αναδειχθούν οι κορυφαίες λύσεις οι οποίες θα μοιραστούν συνολικά 30.000 ευρώ σε χρηματικά έπαθλα και άλλα πρόσθετα βραβεία σε είδος.

Η κορυφαία ομάδα θα βραβευτεί με το έπαθλο Confluence Excellence Award, αξίας 15.000 ευρώ. Επιπλέον, προβλέπονται τρία θεματικά βραβεία, αξίας 5.000 ευρώ έκαστο: το «Market Disruption Award», το «Innovation for Society Award», προσφορά του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και το «Technology Innovation Award», προσφορά του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς «Thess INTEC». Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τέλος, προσφέρει υπηρεσίες θερμοκοιτίδας αξίας 5.000 ευρώ.

Η δράση διοργανώνεται από τα Κέντρα Ικανοτήτων «Architectural Aluminium Academy» και «I4byDesign» με σχεδιασμό και υλοποίηση από τις εξειδικευμένες στην υποστήριξη της καινοτομίας εταιρείες, «Ατλαντίς Συμβουλευτική», «Anthology Ventures» και «Ideas Forward»._