Skip to main content

Reckitt Benckiser Hellas: Θετική η πορεία το 2022 – Συγκρατημένη αισιοδοξία για φέτος

Δεν έχει χρηματοδοτηθεί από καμία ελληνική ή ξένη τράπεζα.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η περσινή χρονιά για το βραχίονα υγιεινής και προσωπικής φροντίδας της ελληνικής θυγατρικής του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser, με τις προσδοκίες για τη πορεία του 2023 να εμφανίζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της Reckitt Benckiser Hellas Healthcare A.E. το ύψος των καθαρών πωλήσεων το 2022 ανήλθε στα 52 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11,4% σε σχέση με το 2021.

Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά περίπου 5,9% και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 15,9 εκατ. ευρώ.

Τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 2,4% στα 3,48 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 3,6% στα 2,57 εκατ. ευρώ έναντι 2,48 εκατ. ευρώ το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περσινό Ιούλιο η εταιρεία προχώρησε σε ανανέωση της αρχικής σύμβασης δανείου με την συνδεδεμένη Reckitt Benckiser Limited, όπου χρηματοδότησε την συνδεδεμένη της εταιρεία με 9,1 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο απεικονίζεται στις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις της περσινής χρήσης.  Επιπλέον, η εταιρεία δεν έχει χρηματοδοτηθεί από καμία Ελληνική ή ξένη τράπεζα και το μεγαλύτερο μέρος των Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων συνολικού ύψους 20,4 εκατ. ευρώ αφορά υποχρεώσεις προς εταιρείες του Ομίλου. Η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 3,3 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση, ο βασικός στόχος της εταιρείας είναι να έχει ηγετική θέση στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται και η  διατήρηση της υγιούς οικονομικής θέσης που επιτρέπει την χρηματοδότηση των αναπτυξιακών πλάνων. Οι στρατηγικοί άξονες του επιχειρηματικού μοντέλου που αναπτύσσεται προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν την ανανέωση και επέκταση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου μέσω δημιουργίας νέων προϊόντων και εισόδου σε νέες δυναμικές υποκατηγορίες αλλά και την επιθετική πολιτική πωλήσεων με δυναμική προωθητική υποστήριξη σε όλα τα κανάλια διανομής.

Επισημαίνεται ότι η δραστηριότητα της Reckitt Benckiser Hellas Healthcare A.E. επικεντρώνεται στους κλάδους προϊόντων παραγωγής και εμπορίας σαπουνιών και απορρυπαντικών προϊόντων καθαρισμού και στίλβωσης, καθώς και η εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι η  δραστηριότητα των προϊόντων οικιακής φροντίδας μέσω της έτερης θυγατρικής επί ελληνικού εδάφους, ήτοι την Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home, δεν κατέγραψαν πέρυσι αντίστοιχες επιδόσεις.

Όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» η εταιρεία που εστιάζει στα είδη οικιακής φροντίδας εμφάνισε πέρυσι έσοδα 29 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 2,6% σε σχέση με το 2021 ενώ τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 9,5% σε 1,81 εκατ. ευρώ.

Οι επιβραδυμένες επιδόσεις οδήγησαν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στην απόφαση για παύση της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας στην Εύβοια, δεδομένου ότι αποφασίστηκε η παύση παραγωγής του μαλακτικού ρούχων Quanto, που αποτελούσε την κύρια γραμμή παραγωγής του εργοστασίου και την κινητήριο δύναμη αυτού, καθώς κατέστη μη κερδοφόρα και μη βιώσιμη παραγωγική μονάδα για την εταιρεία. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η σταδιακή διακοπή της λειτουργίας του από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022, οπότε έπαυσε οριστικά η παραγωγή των Quanto και finish salt. Το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου έλαβε χώρα εντός του 2023.

Σημειώνεται ότι εκτός από μαλακτικό ρούχων Quanto, ο βρετανικός όμιλος έχει παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω των δύο θυγατρικών του εταιρειών με τα ισχυρά brands: Dettol, Calgonit, Woolite, Airwick, Veet, Harpic, Durex, Scholl, καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα (ΜΣΦ) Nurofen, Strepsils και Gaviscon.