Skip to main content

Μουστάκας: Πιέσεις στα κέρδη από τα λειτουργικά κόστη

Το κατάστημα Μουστάκας στο Μοναστηράκι. Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

5,85 εκατ. ευρώ Κ.Π.Φ. το 2022, μειωμένα 26,95% από το 2021.

Σημαντικά αυξημένα έσοδα αλλά ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορία εμφάνισε πέρυσι η αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών Μουστάκας.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 67,9 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 16,78% σε σχέση με τα 58,1 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ το μικτό κέρδος εμφάνισε ανάλογη αύξηση 16,8% και ξεπέρασε τα 27,8 εκατ. ευρώ, όταν το 2021 είχε κυμανθεί περί τα 23,9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα επιβαρυμένα λειτουργικά κόστη έπληξαν την εικόνα της κερδοφορίας, η οποία ωστόσο διατήρησε το θετικό πρόσημο για ακόμα μια χρήση.  Αναλυτικότερα, το 2022  η Μουστάκας εμφάνισε κέρδη προ φόρων της τάξης των 5,85 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 26,95% σε σχέση με τα 8 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 29,02% στα 4,6 εκατ. ευρώ από τα 6,5 εκατ. ευρώ το 2021 . Πάντως η εταιρεία εξακολουθεί να εμφανίζει ισχυρή ταμειακή θέση  καθώς στο τέλος του 2022 τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 18,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προς διάθεση, τόσο από τα καθαρά κέρδη του 2022, όσο και από κέρδη εις νέον προηγούμενων χρήσεων, ανέρχονται συνολικά σε 36,8 εκατ. ευρώ περίπου. Από αυτά τα πληρωτέα μερίσματα που έχουν προταθεί για την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, είναι 600.000 ευρώ, όπως ακριβώς και την προηγούμενη χρονιά.

Σχολιάζοντας τις περσινές επιδόσεις η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει στην οικονομική έκθεση ότι «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η χρήση 2022 υπήρξε πολύ ικανοποιητική ως προς τον κύκλο εργασιών και ως προς τα καθαρά αποτελέσματα, δεδομένων των ασφυκτικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην αγορά λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της κρίσης που δημιουργήθηκε στην εφοδιαστική αλυσίδα» προσθέτοντας επίσης ότι « Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αποτέλεσε το κρίσιμο γεγονός της ανόδου των τιμών ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα αλλά και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών σε όλα τα αγαθά και είδη. Η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά για το 2023, ενώ το κόστος λειτουργίας της εταιρείας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 2022. Σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση εξετάζει και λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε να διατηρήσει τα κόστη σε επιθυμητά επίπεδα και να διασφαλίσει τη ρευστότητα. Η ισχυρή ταμειακή θέση της αποτελεί τη σημαντικότερη εγγύηση ότι η Εταιρεία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες δυσκολίες που θα προκύψουν από την αύξηση του κόστους λειτουργίας».

Σημειώνεται ότι η  εταιρεία Μουστάκας διαθέτει δίκτυο με  16 φυσικά καταστήματα στην Αθήνα και 5 σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, καθώς και ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ διαθέτει επίσης και 5 καταστήματα με το σήμα της Lego σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η ανάπτυξη περιβαλλοντικής στρατηγικής με τον καθορισμό στρατηγικών στόχων που αφορούν στη διενέργεια συγκεκριμένων δράσεων που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της.