Skip to main content

ΑΕΕΑΠ: Στα 4,6 δισ. οι επενδύσεις σε ακίνητα

Αύξηση 3,9% στο πρώτο εξάμηνο σε σχέση με την εκπνοή του 2022.

Σε 4.603,4 δις. διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου οι επενδύσεις σε ακίνητα των 9 Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) από 4.430,8 δις. ευρώ σε σχέση με 31.12.2022, αύξηση 3,9%.

Οι ΑΕΕΑΠ αναπτύσσονται και έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις, όπως (ορισμένες) την αύξηση της διασποράς στη μετοχή τους (free float) άλλες την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας και αύξησης του κόστους του χρήματος, που πλέον γίνεται εντονότερη, εξαιτίας των εξελίξεων στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της KPMG η αξία των χαρτοφυλακίων των ΑΕΕΑΠ από το 2018 μέχρι το 2022 διπλασιάστηκε (αυξήθηκε 110% από τα 2.100,5 εκατ. σε 4.431,4 εκατ. ευρώ) όπως και τα έσοδά τους που διαμορφώθηκαν σε 292,3 εκατ.  από 139,9  εκατ. ευρώ.

Οι ΑΕΕΑΠ ξεκίνησαν το 2018 με 471 ακίνητα φτάνοντας τα 655 το 2022 (αύξηση 38,4%). Η μεγαλύτερη αύξηση (19,7%) σημειώθηκε μεταξύ 2018 και 2019 (από τα 471 ακίνητα στα 564), ενώ ο δείκτης FFO αυξήθηκε 41,6%, από 76,46 εκατ. σε 108,1 εκατ. ευρώ (σημ: Funds From Operations – οι ταμειακές ροές που υπολογίζονται αφού αφαιρεθούν τα έσοδα από τόκους και τα κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων από τα καθαρά έσοδα κατά τη διάρκεια της περιόδου και προσθέτοντας τα έξοδα από τόκους, απόσβεση, και ζημίες από την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε αυτό).

Η Prodea Investments η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου (το χαρτοφυλάκιο της είναι το 56% του συνολικού των ΑΕΕΑΠ) έχει μπροστά της την αύξηση του free float (σήμερα στο 13%) πιθανές αλλαγές στη μετοχική της σύνθεση, με μείωση της συμμετοχής του βασικού της μετόχου (επενδυτικό κεφαλαίο Castlelake). Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται το αν και πότε θα επιχειρήσει ξανά την προσφορά μετοχών της στο ΧΑΑ σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου.

Η αύξηση του free float για όλες τις εταιρείες είναι επιβεβλημένη καθώς από την 1.1.2024 δρομολογείται η υποχρέωση των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ να έχουν διασπορά τουλάχιστον 15%.

Θέμα διασποράς στη μετοχή της αντιμετωπίζει και η Trastor ΑΕΕΑΠ καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σήμερα κατέχει το 97,8% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Εκτός Χρηματιστηρίου είναι σήμερα οι 3 από τις 9 ΑΕΕΑΠ: Η Noval (όμιλος Βιοχάλκο) η Trade Estate (όμιλος Φουρλή) και η Orilina (με βασικούς μετόχους τον Τρύφωνα Νάτση και την Δέσποινα Παντοπούλου με συνολικό ποσοστό 66%).

Η Trade Estate έχει καταθέσει το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή της στο ΧΑΑ και πιθανότατα θα είναι η πρώτη από τις τρεις που θα κάνουν το βήμα αυτό, απαραίτητο για τις ΑΕΕΑΠ. Μένει ωστόσο να δούμε αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες το επόμενο διάστημα. Η αγορά εκτιμά ότι στόχος της είναι να αντλήσει περί τα 90 με 100 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε συμφωνία για την εξαγορά του Smart Park στα Σπάτα, έναντι τιμήματος 93 εκατ. ευρώ.

Η Noval αιτήθηκε και πήρε παράταση για ακόμα ένα χρόνο, μέχρι την 15.10.2024,   για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Δεν έχει γίνει γνωστό επίσημα αν αυτό σημαίνει πως τελικά δεν θα προχωρήσει προς το ΧΑΑ εντός του 2023, αλλά θα το αναβάλει για το 2024, κάτι που δείχνει να είναι το πιθανότερο. Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς στόχος της είναι να αντλήσει περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Άγνωστο είναι πότε θα επιχειρήσει την είσοδό της στο ΧΑΑ η Orilina Properties. Είναι η μοναδική μέχρι σήμερα ΑΕΕΑΠ που έχει δραστηριοποιηθεί στο Ελληνικό με επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ. Για τις 20 πολυτελείς κατοικίες και την ιδιωτική λέσχη που θα κατασκευάσει έχει καταθέσει τους σχετικούς φακέλους στο Πολεοδομικό Γραφείο Ελληνικού για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Η μεγαλύτερη αύξηση χαρτοφυλακίου ακινήτων στο πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε από τη Premia (23,2%).

Οι BriQ Properties και Intercontinental International (ICI) σύντομα θα ενοποιηθούν. Η αξία του συνόλου των επενδυτικών ακινήτων τους θα είναι περί τα 260 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση γίνεται η διαδικασία μεταβίβασης των 17 ακινήτων της ICI στην BriQ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ η προσπάθεια των ΑΕΕΑΠ να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους. Όπως επισημαίνουν στελέχη τους είναι πλέον απαρχαιωμένο και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με την αρμόδια πολιτική ηγεσία (και διαρκεί αρκετό χρονικό διάστημα) αφορά στο φορολογικό καθεστώς (π.χ. ζητείται να μην φορολογούνται τα μετρητά τους) και στους περιορισμούς όσο αφορά τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους.