Skip to main content

Ultra-Fast Broadband: Στην τελική ευθεία έργο ευρυζωνικότητας ύψους 870 εκατ. ευρώ

Το UFBB θεωρείται ένα σημαντικό έργο προκειμένου η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2023

Ανοίγει ο δρόμος υπογραφής της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband», συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και με τον δεύτερο ανάδοχο, την Τerna Fiber. Η προς υπογραφή σύμβαση έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του αναδόχου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Το UFBB θεωρείται ένα σημαντικό έργο προκειμένου η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2023, με κυρίαρχο την καθολική κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών όλων των Ευρωπαίων πολιτών, ικανά για ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps. Θα επωφεληθούν από αυτό περίπου 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κ.λπ.), σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους.

Η κατανομή έργου σε ΟΤΕ και Τerna Fiber

Η αντίστοιχη σύμβαση με τον ΟΤΕ υπεγράφη τον Ιούνιο. Το εν λόγω έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 300 εκατ. ευρώ χωρίζεται σε 7 γεωγραφικές περιοχές (lots). Τις 3 έχει αναλάβει ο ΟΤΕ και τις υπόλοιπες 4 η Τerna Fiber, στην οποία συμμετέχουν η Τέρνα Ενεργειακή (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) και η Grid Telecoms (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ενέργειας).

Αναλυτικότερα, η Τerna Fiber αναλαμβάνει την υλοποίηση δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στις εξής περιοχές: Με το lot 2 του έργου σε 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας). Με το 4, 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου). Με το 5, 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας) και με το 6, 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Εκτιμάται ότι σε περίπου δύο μήνες θα καταστεί δυνατό η σύμβαση να υπογραφεί και το έργο να τεθεί στο σύνολό του σε υλοποίηση, έπειτα από περιπέτειες ετών. Ο σχεδιασμός και η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το παρέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ., χωρίς να καταφέρει να επισπεύσει τις διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου ζητήθηκε από τους ενδιαφερομένους να διαφοροποιηθούν σημαντικοί όροι των προς υπογραφή συμβάσεων, κάτι που συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στις καθυστερήσεις.

Η ανακήρυξη των αναδόχων έγινε με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις 15.02.2022, δηλαδή για να έρθει η ώρα της υπογραφής με τον ΟΤΕ (και συγκεκριμένα με τη θυγατρική του για το έργο, UltrafastOTE) χρειάστηκαν περί τους 16 μήνες και με την Τerna Fiber (αν υποθέσουμε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί σε 2 μήνες) περί τους 22.