Skip to main content

Ανθεκτικές οι εισηγμένες παρά την πτώση μεγεθών

Τα αποτελέσματα 6μήνου και οι προοπτικές δείχνουν συνολικά καθαρά κέρδη 10 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους

Με πτώση κερδοφορίας και πωλήσεων έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2023 για τις εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες ωστόσο έδειξαν ανθεκτικότητα και διαχείριση του δανεισμού τους και πιθανότατα θα προσεγγίσουν συνολικά τα 10 δισ. ευρώ καθαρή κερδοφορία στο τέλος της χρονιάς.

Η συνολική εικόνα για τις 143 εισηγμένες (ποσοστό 94%) σε σύνολο 153 που είχαν δημοσιεύσει μέχρι και το βράδυ της Κυριακής τα εξαμηνιαία αποτελέσματα, έδειξε μείωση 12,49% στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, που ανήλθαν στα 4,745 δισ. ευρώ από 5,422 δισ. ευρώ – που ήταν η αντίστοιχη επίδοση το α’ εξάμηνο του 2022. Εάν αφαιρέσουμε την κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η καθαρή κερδοφορία των εμποροβιομηχανικών εισηγμένων διαμορφώνεται στα 2,93 δισ. ευρώ, από 3,083 δισ. ευρώ πέρσι.

Ο εξαμηνιαίος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 44,104 δισ. ευρώ έναντι 45,772 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας υστέρηση 3,65%. Επίσης κατεγράφη μείωση στα λειτουργικά κέρδη κατά 7,9%, στα 6,34 δισ. ευρώ.

Ο σπουδαιότερος λόγος για τον οποίο το άθροισμα των κερδών των εισηγμένων εταιρειών είναι μειωμένο σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2022 είναι η φετινή απουσία των περσινών έκτακτων κερδών σε εταιρείες όπως τα διυλιστήρια (Motor Oil, Helleniq Energy) και τις περισσότερες μεταλλουργικές επιχειρήσεις (Viohalco, ElvalHalcor, Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ).

Το ακριβό χρήμα

Άλλοι παράγοντες που φρέναραν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών ήταν το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο έπληξε κυρίως τους ομίλους με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, αλλά και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού που επιβάρυνε τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας πολλών εισηγμένων.

Εξαιρετικά ήταν και τα αποτελέσματα ενεργειακών ομίλων που ευνοήθηκαν από τις ικανοποιητικές οριακές τιμές του συστήματος, παρά τη μειωμένη ζήτηση. Αντίθετα, οι ΑΠΕ είχαν ένα αδύναμο εξάμηνο λόγω των χαμηλών ανεμολογικών δεδομένων που ήρθαν να συγκριθούν με ένα αφύσικα δυνατό περσινό πρώτο εξάμηνο.

Εκτός από τις τράπεζες και τις ενεργειακές εταιρείες, στους μεγάλους πρωταγωνιστές του εξαμήνου είναι και εταιρείες μεταφορών και ενοικίασης μεταφορικών μέσων, λόγω των πολύ ισχυρών τουριστικών αφίξεων. Επιμέρους επισημαίνονται ακόμα οι εξαιρετικές και ποιοτικές επιδόσεις των Jumbo, ΟΠΑΠ, Κρι – Κρι, ΟΛΠ, Ιατρικό Αθηνών, ΑΔΜΗΕ, Cenergy, Ideal, Austriancard και Titan.

Δυσκολότερες ήταν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι συνθήκες στον κλάδο των πλαστικών (π.χ. Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Δάιος), της εμπορίας πετρελαιοειδών (Ελινόιλ και Revoil μετά τα πολύ υψηλά περσινά κέρδη), της ξυλείας (π.χ. Interwood- Ξυλεμπορία), όπως επίσης των αλεύρων (Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού και Μύλοι Σαραντόπουλου), του μαρμάρου (π.χ. Ικτίνος), της κλωστοϋφαντουργίας (π.χ. ζημίες για την παραδοσιακά κερδοφόρο Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου) και της ένδυσης (π.χ. Fieratex, Μινέρβα) λόγω της χαμηλής ζήτησης από την Ευρώπη και του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Εταιρείες με σημαντικό χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο φέτος πραγματοποίησαν κατά το πρώτο μισό του έτους υψηλότερα έσοδα από τόκους (άνοδος επιτοκίων) ή/και σημαντικές θετικές υπεραξίες λόγω των εξελίξεων στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων, ενώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα το συγκεκριμένο μέγεθος ήταν αρνητικό (π.χ. AS Company, Καρέλιας, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΥ- ΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Centric).

Διακρίθηκαν οι εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως, ο Μυτιληναίος, η Coca-Cola HBC, η Jumbo, η Cenergy, η Τιτάν, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Sarantis, αλλά και ο Καρέλιας (παρά τη μικρή μείωση των κερδών του) και η Fourlis (η υποχώρηση των λογιστικών κερδών οφείλεται στη χαμηλότερη ανατίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων της θυγατρικής της Trade Estates).

Σε κλαδικό επίπεδο, την παράσταση έκλεψαν οι κλάδοι των κατασκευών (πρώτος ρόλος για ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Intrakat που γύρι- σε σελίδα, αλλά πολύ σημαντική παρουσία υπήρξε και για τις «μικρές» δυνάμεις που μεγαλώνουν όπως π.χ. η Δομική Κρήτης), της πληροφορικής (π.χ. Epsilon Net, Entersoft, Quest Holdings, Profile, Real Consulting) και φυσικά του τουρισμού και των μεταφορών (π.χ. Αεροπορία Αιγαίου, Attica Group, Λάμψα, Autohellas, Μοτοδυναμική).

Ο κλάδος των ακινήτων κινήθηκε πολύ καλύτερα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη (προβλήματα με τα επιτόκια), με τις τιμές στη χώρα μας να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Οι εισηγμένες στο Χ.Α. ανέβασαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις, ενώ η τελική τους κερδοφορία επηρεάστηκε από τις αποτιμήσεις των εύλογων αξιών των ακινήτων τους. Επειδή, λοιπόν, οι φετινές θετικές υπεραξίες ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές, τα λογιστικά καθαρά κέρδη κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Με net cash

Τέλος, 24 εισηγμένες έκλεισαν το πρώτο φετινό εξάμηνο με θετικό καθαρό ταμείο (net cash), δηλαδή με διαθέσιμα και χρηματοοικονομικές επενδύσεις που υπερέβαιναν το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού και των υποχρεώσεων από μισθώσεις. Πρόκειται για τις εταιρείες Alpha Αστικά Ακίνητα, AS Company, Epsilon Net, Jumbo, Intracom Holdings, Πλαστικά Κρήτης, Interlife, Ιατρικό Αθηνών, Mevaco, Profile, Sarantis, ΑΔΜΗΕ, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, Καρέλιας, Centric, Performance Technology, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Ίλυδα και Dotsoft.