Skip to main content

Εν αναμονή εξηγήσεων και διαβεβαιώσεων από την Epsilon Net

Μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών της αποτελεσμάτων.  

Το βλέμμα στραμμένο στην ενημέρωση στους αναλυτές από τη διοίκηση της εισηγμένης Εpsilon Net την επόμενη εβδομάδα  στις 3 Οκτωβρίου 2023 έχουν οι επενδυτές και το κοινό της αγοράς. Η ενημέρωση θα αφορά τα αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2023 της εταιρίας. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, ερωτήσεις αναμένεται να διατυπωθούν για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τόσο την επιχειρηματική δραστηριότητα της εισηγμένης εταιρείας όσο και την αναθεώρηση επί τα χείρω των οικονομικών της αποτελεσμάτων, μετά και το πρόβλημα που εντοπίστηκε στη λογιστική αποτίμηση για την εύλογη αξία των Stock Options, τα οποία είχαν παραχωρηθεί σε στελέχη της εταιρείας. Το γεγονός αυτό κλόνισε την εμπιστοσύνη της αγοράς και οδήγησε σε παρατεταμένη πτώση της μετοχής της εταιρείας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και την κεφαλαιοποίησή της.

Στο μεταξύ από την πλευρά του ο Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της EPSILON NET, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων Α’εξαμήνου 2023 διατύπωσε πως «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε το επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας του Ομίλου μας, οι οποίες θα αναβαθμίσουν συνολικά την αποτελεσματικότητά μας και θα μας βοηθήσουν να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου με τελικό στόχο το 2025, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου να διπλασιαστούν έναντι των πωλήσεων του 2022 & να ανέλθουν στα 150 εκατ. Ευρώ, επιτυγχάνοντας παράλληλα υψηλή κερδοφορία, με το περιθώριο (margin) EBITDA να κινείται άνω του 30%».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας στο Α’ εξάμηνο, μετά την εφαρμογή της λογιστικής αποτύπωσης με βάση τη μέθοδο της «εύλογης αξίας» για τα Stock Option του IFRS 2, ο Κύκλος Εργασιών αυξήθηκε κατά 35,34% στα 41,6 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 141,42% φτάνοντας στα 11,1 εκατ.ευρώ. Χωρίς την εφαρμογή της λογιστικής αποτύπωσης με βάση τη μέθοδο της «εύλογης αξίας» για τα Stock Option του IFRS 2 τα Καθαρά Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 45,19% στα 12,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι καθαρές Ταμειακές Ροές από Λειτουργικές Δραστηριότητες ανήλθαν σε 13,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ενισχύθηκαν περαιτέρω τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου και ανήλθαν σε 68,8 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι η εκτίμηση της επίπτωσης στα αντίστοιχα μεγέθη του Ομίλου για το Β’ Εξάμηνο του 2023 θα είναι 588χιλ.ευρώ (συνολικά για το 2023 θα ανέλθει σε €1.910χιλ.) και για το Α’ Εξάμηνο του 2024 θα είναι 387χιλ.ευρώ. Για τις επόμενες διαχειριστικές χρήσεις μετά το 2024 δεν υπάρχει περαιτέρω επίπτωση από το συγκεκριμένο χειρισμό που προκύπτει από την εφαρμογή της μεθόδου της «εύλογης αξίας» για τα Stock Option του IFRS2. Η εταιρεία διευκρινίζει πως η απεικόνιση της αποτίμησης με την μέθοδο της «εύλογης αξίας» για τα Stock Option του IFRS 2 δεν μεταβάλλει τα Tαμειακά διαθέσιμα και Iσοδύναμα της Εταιρίας & του Ομίλου, δεν επηρεάζει τις Λειτουργικές Ταμειακές Ροές ( operating cash flow),  δεν απομειώνει κανένα περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας, δεν αυξάνει στο παραμικρό τις υποχρεώσεις της, δεν μειώνει καθόλου τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου, δεν αλλάζει την λειτουργική εικόνα και την πορεία της εταιρίας.