Skip to main content

Κάνε το σπίτι σου πράσινο: Χρήσιμα tips για να το πετύχεις

Με τους λογαριασμούς να ανεβαίνουν ημέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο και την κλιματική κρίση να μας έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα, μήπως η μετατροπή του σπιτιού σου σε πράσινο έγινε πιο επιτακτική από ποτέ;

Sponsored content

Η δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής δεν καθίσταται πλέον επιλογή για ορισμένους μονάχα ανθρώπους αλλά μια αναγκαιότητα για όλους. Η κλιματική αλλαγή έχει δώσει τη θέση της στην κλιματική κρίση και σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας αλλά και των τιμών καθημερινών αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών η στροφή σε οικολογικές, σύγχρονες και οικονομικές συσκευές αποτελεί μονόδρομο.

Η προσπάθεια όλων οφείλει να περιστρέφεται γύρω από τη μείωση του αρνητικού τους αποτυπώματος στο περιβάλλον και η εξασφάλιση ενός θετικού αντίκτυπου στον πλανήτη. Με απλά λόγια, η συνθήκη είναι μια. Να αφήσουμε τον πλανήτη βιώσιμο, υγιή και ασφαλές μέρος για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν. Ένα σχετικά μικρό αλλά πολύ σπουδαίο βήμα που μπορεί ο καθένας μας να κάνει είναι η δημιουργία ενός πράσινου σπιτιού. Από την προσθήκη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μέχρι την τοποθέτηση έξυπνων λαμπών και πριζών, τα οφέλη που θα αποκομίσεις τόσο εσύ όσο και ο πλανήτης θα είναι σημαντικά. Οικονομία και οικολογία λοιπόν γίνονται από άπιαστο όνειρο μια απτή πραγματικότητα. Πάμε να δούμε πώς θα το πετύχεις.

Ο ήλιος είναι δωρεάν – Αξιοποίησέ τον

Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως σύμβολο της πράσινης ενέργειας. Μια από τις σημαντικότερες πηγές καθαρής ενέργειας είναι δωρεάν και προσβάσιμη από τον καθένα μας. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν ένα μόνο κομμάτι της εκμετάλλευσής της. Μπορείς  πανεύκολα λοιπόν να τους ενσωματώσεις και εσύ στη δημιουργία ενός πράσινου σπιτιού.

Το ήξερες ότι σε βάθος χρόνου μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 90% περισσότερο σε σχέση με τον παλιό σου ηλεκτρικό θερμοσίφωνα; Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Πρόκειται προφανώς για ένα τεράστιο κέρδος τόσο για την ίδια σου την τσέπη και τον κουμπαρά του νοικοκυριού όσο και για το περιβάλλον.

Τι εννοούμε; Σκέψου μόνο το εξής. Η παραγωγή ενέργειας για τη θέρμανση νερού με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα αντιστοιχεί στην καύση τεσσάρων βαρελιών πετρελαίου σε διάρκεια ενός έτους! Το κέρδος για το περιβάλλον ισοδυναμεί με τη χρήση ενός λιγότερου αυτοκινήτου για ένα ολόκληρο έτος! Ξεκίνα λοιπόν να σκέφτεσαι ήδη τους μειωμένες λογαριασμούς ενέργειας και το καλό που θα κάνεις στο περιβάλλον από την προσθήκη και μόνο ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

Έξυπνο σπίτι, πράσινο σπίτι

Ένα πράσινο σπίτι πολλές φορές ταυτίζεται και με το έξυπνο σπίτι. Η απόσταση μεταξύ των δύο αυτών όρων δεν είναι τόσο μακριά όσο μπορεί να πιστεύεις αλλά σίγουρα δεν είναι και ταυτόσημοι. Συγκλίνουν όμως αρκετά και μπορείς να τους εκμεταλλευτείς προς το δικό σου καλύτερο όφελος.

Μια απλή λύση για μια άμεση ενεργειακή απόδοση και ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι είναι η επιλογή έξυπνων πριζών. Μη γελάς και κυρίως μην είσαι διστακτικός. Οι έξυπνες πρίζες είναι ένας βολικός και οικονομικός τρόπος για να κάνεις ένα σπίτι πράσινο. Οι πρίζες αυτές μπορούν να συνδεθούν στις υπάρχουσες πρίζες του σπιτιού σου και να σου επιτρέψουν να ελέγχεις την παροχή ρεύματος σε όλες σου τις συνδεδεμένες συσκευές απ’ όπου και εάν είσαι.

Ακόμη, οι έξυπνες πρίζες συχνά συνοδεύονται από λειτουργίες παρακολούθησης ενέργειας που σου επιτρέπουν να παρακολουθείς την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών σου. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απομονώσεις ή και να αντικαταστήσεις τις ενεργοβόρες συσκευές. Μην ξεχνάς ότι οι έξυπνες πρίζες μπορούν αμέσως να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ενός έξυπνου σπιτιού, επιτρέποντάς σου να δημιουργήσεις ρουτίνες αυτοματισμού εξοικονόμησης ενέργειας.

Έξυπνες λάμπες

Καθώς ο φωτισμός και κατ’ επέκταση ο καλός φωτισμός, παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή αλλά αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ενέργειας ενός σπιτιού, μη διστάσεις να επενδύσεις στις έξυπνες λάμπες. Το να κάνεις τον φωτισμό σου πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνεις πράσινο το σπίτι σου!  Ξεκίνα με την αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως με ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες LED. Οι λάμπες LED καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια, διαρκούν περισσότερο και εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή.

Επένδυσε επίσης σε έξυπνα συστήματα φωτισμού. Αυτά, θα σου επιτρέψουν να ελέγχεις όποτε εσύ θέλεις τη φωτεινότητά τους, το χρώμα στα φώτα σου, το πότε θα ανάψουν και πότε θα κλείσουν μέσω του smartphone σου ή ακόμα και φωνητικών εντολών. Προσάρμοσε το φωτισμό στις δικές σου ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ ταυτόχρονα τοποθέτησε αισθητήρες κίνησης για να μειώσεις την περιττή χρήση τους. Μην ξεχνάς και τη λύση ενός χρονοδιακόπτη. Θα σου λύσει πραγματικά τα χέρια και θα σου γλιτώσει αρκετά χρήματα.

Προφανώς όμως, το φυσικό φως θα πρέπει να αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή σου πάντοτε. Άλλωστε πέρα από δωρεάν είναι και το ιδανικότερο στη διαμόρφωση ενός πιο ευχάριστου και ζεστού σπιτιού.

Περαιτέρω βιώσιμες λύσεις

Ενώ η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, έξυπνων πριζών και έξυπνου φωτισμού μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να γίνει το σπίτι σου πράσινο, υπάρχουν ακόμη αρκετές άλλες βιώσιμες πρακτικές που μπορείς, εάν θέλεις, να ακολουθήσεις.

Κάνε τρόπο ζωής σου τη μείωση των σκουπιδιών, την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων και την ανακύκλωση όλων των πιθανών ανακυκλώσιμων υλικών. Επένδυσε στην τοποθέτηση ενεργειακών αποδοτικών συσκευών. Από το κλιματιστικό μέχρι την κουζίνα και το ψυγείο σου, αυτές οι μεγάλες και μικρές οικιακές συσκευές μπορούν να μειώσουν το τωρινό σου αποτύπωμα στον πλανήτη. Προσπάθησε να εξοικονομείς νερό όπου αυτό είναι εφικτό. Για παράδειγμα, διόρθωσε αμέσως κάποια πιθανή διαρροή, μην ξεχνάς να κλείνεις το νερό του μπάνιου όταν πλένεσαι ή όταν πλένεις τα δόντια σου στον νιπτήρα. Τέλος, επίλεξε για το νέο σου σπίτι, εάν αυτό είναι εφικτό, φιλικά προς το περιβάλλον οικοδομικά υλικά και έπιπλα κατασκευασμένα από βιώσιμες πηγές, ανακυκλωμένα υλικά ή ανακυκλωμένο ξύλο. Είναι η επιτομή ενός πράσινου σπιτιού!