Skip to main content

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Βρες όλα τα απαραίτητα

Νέα σχολική χρονιά, νέα αρχή! Βρες όλα όσα θα χρειαστείς.

Η επιστροφή και ειδικά η πρώτη ημέρα στο σχολείο αποτελεί ορόσημο τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Πρόκειται για μια καινούργια και συναρπαστική αρχή σ΄ένα νέο κόσμο . Αυτόν της μάθησης.

Ως γονείς όμως, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Από βιβλία και μολύβια μέχρι σχολικές τσάντες και φαγητοδοχεία πάμε να εξερευνήσουμε τα απαραίτητα σχολικά είδη που θα χρειαστείς. Και μην ανησυχείς! Σε έχουμε καλύψει και για τη δημιουργία του τέλειου μαθητικού δωματίου στο σπίτι.

Βιβλία

Τα βιβλία είναι η πύλη του παιδιού σου στη γνώση και τη φαντασία. Η πρώτη μέρα συνήθως, έχει συνδεθεί και με το μοίρασμα των βιβλίων. Το παιδί θα γυρίσει σπίτι με μια τσάντα γεμάτη με βιβλία. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να τσεκάρεις τη λίστα που έδωσε ο δάσκαλος και να βεβαιωθείς ότι όλα είναι εκεί. Επίσης, μπορείς να εφοδιάσεις το παιδί και με εξωσχολικά βιβλία, λογοτεχνικά ή άλλα που να είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Μην ξεχνάς τέλος, ότι θα πρέπει να ντύσεις τα βιβλία αλλά και τα τετράδια των παιδιών, ώστε να αντέξουν όλη τη χρονιά και όχι οριακά τον πρώτο μήνα.

Γραφική ύλη

Από στυλό, μολύβια, ξύστρες, γόμες και διορθωτές μέχρι μαρκαδόρους και συρραπτικά, πρέπει να προμηθευτείτε την κατάλληλη γραφική ύλη. Όλος αυτός ο εξοπλισμός είναι απαραίτητος για το παιδί σε καθημερινή βάση για διάφορες δραστηριότητες τόσο στην τάξη όσο και στο σπίτι. Προτίμησε σχέδια που να αρέσουν στο παιδί και θα το εξιτάρουν κάθε φορά να τα χρησιμοποιήσει.

Σχολική τσάντα

Το Α και το Ω σε μια καινούργια σχολική χρονιά είναι η νέα σχολική τσάντα! Η επιλογή της σωστής τσάντας για το παιδί δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πέρα από το ότι πρέπει να επιλέξει το ίδιο ποιο σχέδιο και χρώμα του αρέσει, εσύ ως γονιός οφείλεις να δώσεις σημασία σε αρκετά ζητήματα. Πρόσεξε το ύφασμά της και τα υλικά κατασκευής της. Δώσε προσοχή εργονομία. Διάλεξε μια τσάντα με στιβαρή πλάτη και εργονομικό σχεδιασμό ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα το βάρος στις πλάτες του παιδιού. Επίλεξε ρυθμιζόμενους ιμάντες διπλής ραφής και πολλαπλές θήκες. Οι τελευταίες, βοηθούν στην καλύτερη οργάνωση των πραγμάτων.

Φαγητό στο σχολείο

Μια ισορροπημένη διατροφή τροφοδοτεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Η συσκευασία ενός θρεπτικού γεύματος σε ένα διασκεδαστικό και πολύχρωμο δοχείου φαγητού μπορεί να κάνει το γεύμα συναρπαστικό για το παιδί σας. Επομένως, διάλεξε κάτι που είναι αρκετά λειτουργικό και ευρύχωρο, ενώ άσε το σχέδιο και το χρώμα να το επιλέξει το ίδιο το παιδί. Προσοχή! Μην ξεχάσεις το μπουκάλι με το νερό!

Μαθητικό δωμάτιο

Όταν το παιδί γυρνάει από το σχολείο, πρέπει να ξεκουραστεί και να διαβάσει. Το να στήσεις ένα άνετο και οργανωμένο μαθητικό γραφείο είναι ζωτικής σημασίας στο μαθησιακό του ταξίδι. Πώς όμως ξεκινάς; Πάμε να δούμε τα βήματα.

Διάλεξε χώρο

Όλα ξεκινούν από την επιλογή του σωστού χώρου στο σπίτι που θα φιλοξενήσει το γραφείο. Μην αγχώνεσαι. Όσο μικρό και μεγάλο εάν είναι το σπίτι σου, θα βρεις το κατάλληλο σημείο. Τα απαραίτητα που χρειάζεται ένας χώρος μάθησης είναι ησυχία και φως, με προτίμηση το τελευταίο να είναι φυσικό.

Η σωστή καρέκλα και το ιδανικό γραφείο

Η επένδυση σε μια άνετη καρέκλα και ένα κατάλληλο γραφείο για το μαθητικό γραφείο είναι απαραίτητη. Η εργονομία εδώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Μια εργονομική καρέκλα με σωστή οσφυϊκή υποστήριξη θα βοηθήσει το παιδί να κάθεται άνετα και ξεκούραστα για αρκετό διάστημα. Όσο δηλαδή θα χρειαστεί για τη σωστή μελέτη.

Από την άλλη μεριά, ένα γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος μπορεί να προάγει την καλή στάση του σώματος και να αποτρέψει την ενόχληση κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων μελέτης. Μην ξεχνάς πως το γραφείο θα πρέπει να είναι μεγάλο, άνετο και με χώρους αποθήκευσης.

Σωστός φωτισμός

Όπως αναφέραμε και πριν, ο φωτισμός, ειδικά εάν είναι φυσικός αποτελεί το κλειδί για ένα ιδανικό μαθησιακό γραφείο. Σιγουρέψου ότι υπάρχει αρκετό φως. Αν δεν είναι δυνατό το φυσικό φως, τότε επίλεξε ένα έντονο, λευκό φωτισμό που μειώνει την καταπόνηση των ματιών και δημιουργεί ένα φιλόξενο περιβάλλον μάθησης.

Καλή σχολική χρονιά!