Skip to main content

87η ΔΕΘ: Στο ανώτατο πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο θα εκπροσωπηθεί η Βουλγαρία

Θα επισκεφθούν την Έκθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Στο ανώτατο πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο θα δώσει το «παρών» στη φετινή-87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η γειτονική Βουλγαρία, που αποτελεί την τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης.

Επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες της «Ν» από διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας ανέφερε στη Ναυτεμπορική ότι στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί ο (σ.σ. νεοεκλεγείς) Βούλγαρος πρωθυπουργός, Νικολάι Ντένκοφ, και θα απευθύνει χαιρετισμό πριν την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το Περίπτερο 13, το οποίο καταλαμβάνει η εκάστοτε τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, ήτοι το Περίπτερο της επίτιμης βουλγαρικής συμμετοχής. Στο εν λόγω Περίπτερο, όπως επισημαίνει ο κ.Τζήκας, θα συμμετέχουν πάνω από 50 δυναμικές επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας από τους τομείς ενέργειας, νέων τεχνολογιών, logistics, τουρισμού κ.α. και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής από βουλγαρικής πλευράς.

Πολύ μεγάλο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. είναι και το γενικότερο ενδιαφέρον συμμετοχής στη φετινή ΔΕΘ, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος αρκετά περισσότερες από 1.200 εταιρείες. Η φετινή ΔΕΘ θα διαθέτει επίσης μεταξύ άλλων δυναμικά αφιερώματα στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών-start ups, ενώ επίσης θα δώσει το «παρών» το σύνολο των Επιμελητηρίων της χώρας μέσω της ΚΕΕΕ παράλληλα με πολύ καλές συμμετοχές από το εξωτερικό.

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των συνεδριακών εκδηλώσεων που πλαισιώνουν τη φετινή ΔΕΘ, μεταξύ των οποίων το Φόρουμ του Economist την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή δυο ημέρες πριν την έναρξη της Έκθεσης, και το Ελληνο-Βουλγαρικό Φόρουμ τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ενώ προγραμματίζεται και μία ακόμη ελληνοβουλγαρική συνεδριακή εκδήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» την 87η ΔΕΘ αναμένεται να επισκεφθεί – σε διαφορετική ημέρα από τον κ.Ντένκοφ – και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Μαρίγια Γκάμπριελ (σ.σ. οι κ.κ.Ντένκοφ και Γκάμπριελ θα ασκήσουν, όπως έχει αποφασιστεί, εκ περιτροπής πρωθυπουργία στη γειτονική χώρα).