Skip to main content

«Υψηλής τάσης» το ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μνηστήρες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο έως την 11η Αυγούστου

Στο τραπέζι των ενδιαφερομένων για την πώληση της Κωτσόβολος παίρνουν θέση πλέον ένας ένας οι υποψήφιοι επενδυτές.

Αναλυτές και εμπλεκόμενοι στον χώρο τονίζουν πως η κατανάλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών έχει δυσκολίες λόγω συμπίεσης περιθωρίων κέρδους, οικονομικής δυσπραγίας του καταναλωτικού κοινού και πληθωρισμού. Ωστόσο, κρύβει ευκαιρίες ειδικά στον τομέα των συνδυαστικών υπηρεσιών, που μπορούν όμως να υποστηριχθούν από ένα καλά οργανωμένο δίκτυο και έναν ακόμη καλύτερα οργανωμένο και οικονομικά εύρωστο επενδυτή με μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Έτσι, μετά τη διοίκηση της Πλαίσιο που εξέφρασε εδώ και μέρες την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία ενδιαφέροντος για τη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα χωρίς μέχρι στιγμής την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς, ακολούθησε ο όμιλος Quest. Με δύο συνεχόμενες ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο, η διοίκηση της Quest διατύπωσε και εκείνη το ενδιαφέρον της για την Κωτσόβολος, χωρίς μέχρι στιγμής την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Αναλυτικά, «η Quest Συμμετοχών Α.Ε. σε συνέχεια της από 4-8- 2023 ανακοίνωσής της και μετά από επόμενα της ως άνω ανακοίνωσης δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι δεν συμμετέχει στη διαδικασία πιθανής εξαγοράς της Κωτσόβολος, επισημαίνει ότι, ως ανέφερε στην ως άνω ανακοίνωσή της, δεν έχει καταθέσει προσφορά δεσμευτικού χαρακτήρα, για την οποία θα είχε υποχρέωση ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι η ”QUEST” συμμετέχει στη διαδικασία της Κωτσόβολος, η οποία σε αυτό το στάδιο είναι στη φάση κατάθεσης ενδεικτικών και μη δεσμευτικών προσφορών, έχοντας αντίστοιχα καταθέσει τη δική της ενδεικτική και μη δεσμευτική προσφορά. Έπεται η εξέλιξη της διαδικασίας, συνεπώς δεν είναι βέβαιο ότι η εν λόγω διαδικασία θα οδηγήσει σε οριστική συμφωνία με την Quest. Η Quest θα προβεί, σύμφωνα με τον νόμο, αμελλητί, στις απαιτούμενες ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, εάν και εφόσον συναφθεί οιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία».

Πάντως, το ενδιαφέρον όλων των παραπάνω έρχεται κόντρα στη μέχρι τώρα στρατηγική τους, παρά το γεγονός ότι όλοι τους έχουν μια σχετική συνάφεια με τη γνωστή αλυσίδα. Ο όμιλος της Πλαίσιο μέχρι πρότινος ακολουθούσε άκρως λελογισμένη τακτική στην ανάπτυξη του φυσικού δικτύου των καταστημάτων της με έμφαση στα αστικά κέντρα, τους μεγάλους χώρους και τον διαχειρίσιμο αριθμό καταστημάτων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχει μια τάση να διαφοροποιηθεί η εταιρεία ως προς την ανάπτυξη του δικτύου της, ενώ η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Κωτσόβολος καταδεικνύει τον ευσεβή επιχειρηματικό πόθο για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου σε μια γνωστή πλέον για την Πλαίσιο αγορά, λόγω της ένταξής της και στην πώληση λευκών ηλεκτρικών συσκευών, μέσω της κατάκτησης του υψηλού επιπέδου ανταγωνιστή της, γεγονός όμως που απαιτεί κεφάλαια.

Στελέχη της αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών τονίζουν πως η εξίσωση της πώλησης της Κωτσόβολος περιλαμβάνει εκτός από το υψηλό τίμημα στην παρούσα φάση, τη δαπάνη επιπλέον κεφαλαίων για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που θα μπορεί να συνδυάσει επιτυχώς τις υπηρεσίες με τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και μάλιστα σε μια αγορά που μετά βίας κατάφερε να πλησιάσει ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις κυρίως λόγω πληθωριστικών αυξήσεων και επιδοτήσεων.

Από την πλευρά του ομίλου Quest, η δραστηριότητά του στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και των έξυπνων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και κλιματιστικών, τον τοποθετεί επάξια στο τραπέζι των συζητήσεων για την Κωτσόβολος.

Ο όμιλος Quest διαθέτει ρευστότητα και πιστωτικές γραμμές. Ωστόσο, η διοίκηση της εισηγμένης διαχρονικά έχει ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που αφορά εξαγορές μεν λελογισμένες δε και όχι πολύ ακριβές, με μεγαλύτερη υπεραξία για τον όμιλο κατά τη μεταπώλησή τους.

Ισχυρές επιχειρήσεις

Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 11ης Αυγούστου 2023 για τις προσφορές για την πώληση της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος, κατ’ εντολή της μητρικής Currys στον διεθνή σύμβουλο που έχει αναλάβει αυτή τη διαδικασία, αναμένεται να εντείνεται και η εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μέχρι στιγμής στους υποψήφιους επενδυτές για την Κωτσόβολος ξεχωρίζουν funds με διεθνή υπόσταση και προσανατολισμό, σε δεύτερη μοίρα έρχονται επιχειρήσεις παρόμοιας δραστηριότητας από Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η μητρική Currys να διατηρήσει στην κατοχή της το σύνολο των μετοχών της ελληνικής αλυσίδας ή να διαθέσει μέρος αυτών δίνοντας και το management.

Στο μεταξύ, στην κούρσα ενδιαφέροντος, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως μπαίνουν και επιχειρήσεις ισχυρού βεληνεκούς και διαμετρήματος με ρευστότητα και ξεκάθαρη στρατηγική που αφορά έναν από τους τομείς της δραστηριότητάς τους με υψηλή ζήτηση μακροπρόθεσμα, στον οποίο κουμπώνει η δραστηριότητα της Κωτσόβολος, με αιχμή του δόρατος το δίκτυο αλλά και το πελατολόγιό της. Εάν ευοδωθεί το τελευταίο σενάριο που απασχολεί και αναλυτές του χώρου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, οι οποίοι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στον κλάδο, θα πρόκειται για μια συμφωνία υψηλών προδιαγραφών με θετικές προοπτικές.

Η λιανική του κλάδου έχει πλέον πολλές ιδιαιτερότητες, δυσκολίες αναφορικά με τα περιθώρια κέρδους και τη χρηματοδότηση, αλλά και ενδιαφέρουσες προκλήσεις-ευκαιρίες, που μόνο ένας στιβαρός όμιλος με ισχυρό μέγεθος, γνώση σε παραγωγή αλλά και καταναλωτική αγορά μπορεί να αξιοποιήσει, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη λιανική των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, όπως και των γύρω από αυτά υπηρεσιών.

1,478 δισ. ο τζίρος της αγοράς στο εξάμηνο

Ο τζίρος της αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών κατά το α’ εξάμηνο 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK, ανήλθε σε 1,478 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 26,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τη στήριξη των κουπονιών επιδότησης. Γι’ αυτό και η αύξηση των τεμαχίων υπολείπεται κατά πολύ, σημειώνοντας ρυθμό ανόδου μόλις κατά 6,4%. Ο τζίρος των λευκών συσκευών στο α’ εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης αυξήθηκε κατά 49,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και αντιστοιχεί στο 23% του συνολικού τζίρου της αγοράς. Ο τζίρος των κλιματιστικών αυξήθηκε κατά 111,9% και αντιστοιχεί στο 17,2% της αγοράς. Οι μαύρες συσκευές κατέγραψαν αύξηση τζίρου κατά 6,6% και αντιστοιχούν στο 9,3% του συνολικού τζίρου της αγοράς. Ο τζίρος των μικροσυσκευών είναι ανοδικός κατά 26,7% και αντιστοιχεί στο 9% της συνολικής αγοράς. Τα φωτογραφικά είδη κατέγραψαν επίσης άνοδο τζίρου κατά 8,4% και αντιστοιχούν στο 0,5% της συνολικής αγοράς. Τα είδη τηλεπικοινωνιών βρίσκονται σε θετικό έδαφος, στο εξάμηνο σημείωσαν αύξηση τζίρου κατά 15,1% και αντιστοιχούν στο 30,3% του συνολικού κύκλου εργασιών της αγοράς.