Skip to main content

ΣΔΙΤ: Συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για δύο αρδευτικά έργα

Τα αρδευτικά έργα θα χρησιμοποιηθούν για αγροτικούς σκοπούς.

Με τρεις οικονομικούς φορείς, τουλάχιστον, συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για δύο αρδευτικά έργα που προωθούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Πρόκειται για τις ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος καθώς και την κοινοπραξία  Intrakat – Άκτωρ Παραχωρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον (α’ στάδιο της διαδικασίας) για τα έργα «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» και «Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου».

Δεν έχει γίνει γνωστό αν το παρόν έχει δώσει και η Άβαξ η οποία συμμετέχει σε παρόμοια έργα όπως, σε κοινοπραξία με την Άκτωρ Παραχωρήσεις στα φράγματα Ενιπέα και Ταυρωνίτη, αλλά και στα ΣΔΙΤ Ταυρωπού, Μιναγιώρικου.

Το πρώτο έργο (προϋπολογισμού περίπου 210 εκατ. με ΦΠΑ) αφορά ειδικότερα την κατασκευή αρδευτικού συστήματος στην πεδιάδα της Ξάνθης για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης και για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Επιπρόσθετα, αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού στις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου – Αβδηρών – Βελόνης – Μάνδρας – Πεζούλας.

Για το κατασκευαστικό κόστος του έργου έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή του κατά 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης είναι 25 χρόνια.

Η εκτιμώμενη αξία σύμβασης ΣΔΙΤ για το Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου υπολογίζεται σε 98,5 εκατ. ευρώ, μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (24%), ενώ η διάρκειά της θα είναι 25ετής (τα 2 έτη αφορούν την  κατασκευή).

Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 150.000 περίπου στρέμματα εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500 στρέμματα. Τα προτεινόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο βορειοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανατολικό όριο της περιμέτρου της προς άρδευση έκτασης βρίσκεται σε απόσταση 7,5 χλμ. δυτικά της πόλης των Γιαννιτσών, το δυτικό όριο 10,4 χλμ. ανατολικά της πόλης της Έδεσσας και 1,2 χλμ. ανατολικά της πόλης της Σκύδρας.