Skip to main content

Ευ. Αγγελίδης στη «Ν»: Σε τροχιά νέων εξαγορών κινείται η Profile

Ο CEO της Profile, κ. Ευάγγελος Αγγελίδης, μιλά στη naftemporiki.gr - Σε oργανική ανάπτυξη, ανάληψη νέων έργων και εξαγορές εντός του έτους στοχεύει η εταιρεία.

Στην περαιτέρω ανάπτυξη σε έργα του χρηματοοικονομικού τομέα και στην ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στα σύνθετα και μεγάλης κλίμακας έργα του ελληνικού Δημοσίου αλλά και στις εξαγορές εστιάζει ο CEO της Profile, κ. Ευάγγελος Αγγελίδης, μιλώντας στη naftemporiki.gr.

Όπως επισημαίνει, η Profile με τη διαχρονική επιτυχημένη πορεία στην εγχώρια αγορά και με ισχυρή διεθνή παρουσία σε 48 χώρες και 4 ηπείρους, δημιουργεί και εξάγει τεχνολογία, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό Φορέων και Οργανισμών.

Κύριε Αγγελίδη, τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της Profile στο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης;

Η ισχυρή και υγιής θέση της Profile, επιτρέπει την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος που έχει σαν στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη σε έργα χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και την ενίσχυση της παρουσίας στα σύνθετα και μεγάλης κλίμακας έργα του ελληνικού Δημοσίου. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα έσοδα σε ποσοστό 70% επί των συνολικών στο σκέλος του χρηματοοικονομικού τομέα, με τις νέες συμβάσεις έργων να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες εξελίσσονται αυξητικά με την πάροδο του έτους, τόσο στον χρηματοοικονομικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Ο κύκλος εργασιών για το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζει άνοδο κατά περίπου 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και εκτιμάται ότι για το σύνολο του έτους θα αυξηθεί σημαντικά. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αναμένεται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στην εγχώρια και διεθνή αγορά, δημιουργώντας προοπτικές για διπλασιασμό των μεγεθών κατά την επόμενη τριετία.

Τα ποσοστά ανάπτυξης και κερδοφορίας παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, οι οποίες προέρχονται από τις συνεχείς και επιτυχημένες επενδύσεις στα ιδιοπαραγόμενα προϊόντα του χρηματοοικονομικού τομέα και τη συμμετοχή σε σημαντικά projects του Δημόσιου τομέα.

Τι περιλαμβάνει το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2023;

Το πλάνο ανάπτυξης περιλαμβάνει συνεχή επένδυση περίπου στο 25% των εσόδων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των διαθέσιμων λύσεων της εταιρείας με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, περαιτέρω διείσδυση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο με έμφαση στη διεθνή αγορά, καθώς και ενίσχυση της παρουσίας στις Σκανδιναβικές χώρες, μέσω της θυγατρικής Profile Centevo. Επιπλέον, η Profile επιχειρεί να αυξήσει το αποτύπωμά της στην αγγλοσαξωνική αγορά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και να αναπτυχθεί περαιτέρω στις γεωγραφικές περιοχές της Μέσης

Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Συν τοις άλλοις, αναμένεται να αυξήσει τη διείσδυσή της στα έργα του Δημόσιου τομέα, που αποσκοπούν στον ολοκληρωτικό μετασχηματισμό της χώρας και τη μετάβαση του στη νέα ψηφιακή εποχή. Η Profile θα συνεχίσει να εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, με απώτατο στόχο να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις τάσεις, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι οικονομικοί και επιχειρηματικοί στόχοι σας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό;

Στους μακροπρόθεσμους επιχειρηματικούς στόχους συγκαταλέγεται η περαιτέρω διείσδυση σε υφιστάμενες και νέες αγορές και η περαιτέρω ενίσχυση του brand στο εξωτερικό. Αναφορικά με τους οικονομικούς στόχους, η Profile αναμένεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος, υπερβαίνοντας τα 50 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών εντός της επόμενης διετίας, ποσό προερχόμενο σε μεγάλο βαθμό από έργα που ήδη έχουν ανατεθεί.

Η τεχνολογική στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει τη συνέχιση επενδύσεων περίπου στο 25% του ετήσιου τζίρου σε Έρευνα και Ανάπτυξη για τεχνολογίες όπως Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), Open API Systems, Managed Services και cloud, Μηχανική Μάθηση (ML) και συνεχή αναβάθμιση των προϊόντων της, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα λύσεις για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως οι Fintechs.

Σε ποιες ευκαιρίες του τομέα επιχειρηματικού/τραπεζικού λογισμικού εστιάζει η Profile; Ποιες είναι οι τάσεις, ο ανταγωνισμός αλλά και οι δυσκολίες στη συγκεκριμένη αγορά;

Η Profile εστιάζει κυρίως στην ανερχόμενη δύναμη του χρηματοπιστωτικού κλάδου που είναι οι Fintechs, καθώς επίσης σε μικρομεσαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που παρουσιάζουν την ανάγκη του εκσυγχρονισμού τους για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, όπως και σε ψηφιακές τράπεζες (Digital Banks, Challenger Banks, Neobanks), Ιδρύματα Ηλεκτρονικών Πληρωμών (EMIs) και Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων (MFIs).

Αναμφίβολα, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η Μηχανική Μάθηση (ML) αποτελούν τις σημαντικότερες τάσεις, όχι μόνο στο χώρο της Πληροφορικής αλλά και στο σύνολο των κλάδων που απαρτίζουν την παγκόσμια οικονομία.

Ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο καθίσταται ισχυρός και εντείνεται διαρκώς με την αυξανόμενη τάση της εισόδου των Fintechs, οι οποίες προσφέρουν εναλλακτικές εξειδικευμένες λύσεις και έχουν αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά.

Σημαντικότερη δυσκολία φαίνεται πως είναι η εξεύρεση νέων ταλέντων στο χώρο της Πληροφορικής που να επιδεικνύει τις απαραίτητες δεξιότητες, καθώς ο κλάδος εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και η προσφορά δεν επαρκεί για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή αγορά. Για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε αυτή την πρόκληση, η Profile ίδρυσε το 2021 την Profile Technologies – θυγατρική εταιρεία του Ομίλου –

στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να αποτελέσει κέντρο ανάπτυξης τεχνολογιών (development hub), αξιοποιώντας το αυξανόμενο δυναμικό από τις ευρύτερες περιοχές που αποτελείται από ένα κράμα έμπειρων μηχανικών και νέων αποφοίτων. Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί εναλλακτικά κανάλια εξεύρεσης νέων στελεχών σε παγκόσμια κλίμακα, αξιοποιώντας σε ύψιστο βαθμό τη γνώση και προβλέποντας τις τάσεις, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.Έπειτα από δεκαετίες παρουσίας στην αγορά, ποιο είναι το ανανεωμένο όραμα της Profile;

Η Profile με τη διαχρονική επιτυχημένη πορεία στην εγχώρια αγορά και με ισχυρή διεθνή παρουσία σε 48 χώρες και 4 ηπείρους, δημιουργεί και εξάγει τεχνολογία, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό Φορέων και Οργανισμών. Σε αυτή τη βάση στηρίζεται το όραμά της που δεν είναι άλλο από την παροχή πρωτοποριακών λύσεων τεχνολογίας, οι οποίες επιτρέπουν στα χρηματοπιστωτικά, πρωτίστως, ιδρύματα να βελτιστοποιούν τις εργασίες τους, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Με βασικό στοιχείο την εξωστρέφεια και θέτοντας τον «άνθρωπο» στο επίκεντρο, κατά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα σχέδια για εξαγορές από την πλευρά της Profile;

H συνεχής αναζήτηση νέων ευκαιριών και επενδύσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά αποτελεί προτεραιότητα και αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής μας. Η Profile συνεχίζει να αναπτύσσεται οργανικά ενώ ταυτόχρονα διατηρείται σε διαρκή τροχιά εξαγορών.

Εντός του βραχυπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξή της περιλαμβάνονται προγραμματισμένες εξαγορές, οι οποίες θα λάβουν χώρα εντός της επόμενης διετίας. Διερευνώνται περιπτώσεις, που θα προσδώσουν γεωγραφική επέκταση και συμπληρωματικές τεχνολογίες, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε πιο ώριμο στάδιο και αναμένονται θετικές εξελίξεις, πιθανότατα εντός του τρέχοντος έτους.

Ποια είναι η πορεία της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και πώς διαμορφώνεται ο επιχειρηματικός χάρτης του κλάδου σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης;

Ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα συνεχίζει το μακρόπνοο ταξίδι που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία και εντάθηκε το 2020 με τη δημιουργία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, η οποία προσδιορίζει μια πληθώρα συγκεκριμένων έργων που αποσκοπούν στην πλήρη αναδιάρθρωση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των τομέων δημόσιας πολιτικής (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Οικονομία, Έρευνα και Καινοτομία, Περιβάλλον, Ενέργεια, κ.α.).

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση για την υλοποίηση της στρατηγικής «Ψηφιακή Ελλάδα», σε συνδυασμό με τον σημαντικό κατάλογο ψηφιακών έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αναβαθμίζοντας νευραλγικούς τομείς του Δημόσιου αλλά και του Ιδιωτικού τομέα. Εκτιμάται πως έως το 2026, θα δημοπρατηθούν έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Ως απόρροια των ανωτέρω, ο κλάδος αναμένεται να καταγράψει διψήφιο αριθμό ανάπτυξης το 2023 με δυναμική ανοδική πορεία. Στο γενικότερο πλαίσιο, αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς σε ισχυρότερα σχήματα, η οποία θα επιτευχθεί μέσω μπαράζ συγχωνεύσεων και εξαγορών, για την επίτευξη συνεργειών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσχέρειας στην ανεύρεση καταρτισμένου προσωπικού.

Επιπλέον, οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη για τη δημιουργία και παροχή νέων λύσεων και η στρατηγική επέκταση στο εξωτερικό σε ώριμες αλλά πολύ περισσότερο σε αναδυόμενες αγορές, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μακροπρόθεσμα.

Πώς εξελίσσεται η χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής της εταιρείας και σε ποια επίπεδα τιμής μετοχής θεωρείται πως θα αποτυπωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η δραστηριότητα της Profile;

Σε συνάρτηση με τη μεγέθυνση της εταιρείας, η μετοχή καταγράφει σημαντική άνοδο εντός του 2023, με τη συνολική απόδοση από την έναρξη του έτους να διαμορφώνεται στο 59.5%. Αποτιμώντας τα παρόντα μεγέθη, οι αναλυτές που καλύπτουν την εταιρεία υπολογίζουν τη δίκαιη αποτίμησή της σε επίπεδα τουλάχιστον 50% υψηλότερα από τα επίπεδα που η μετοχή διαπραγματεύεται στην αγορά.

Στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω μεγέθυνσή της μέσω οργανικής ανάπτυξης, νέων εξαγορών και ανάληψης νέων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσδίδοντας πολλαπλασιαστικό όφελος στους μετόχους της. Όσο οι στόχοι θα υλοποιούνται, εκτιμάται ότι η αγορά θα αναπροσαρμόζει ανοδικά και την αποτίμηση της εταιρείας.